A daganatos megbetegedések megelőzésével számos kutatás foglalkozik, ezen belül is érdemes megemlíteni az életmóddal összefüggő okokat. Kutatások bizonyítják, hogy e betegségek kialakulásában fontos szerepet játszanak: a vegyianyagok, a levegőben előforduló rákkeltő anyagok, a dohányzás, az alkohol, a stressz és az antioxidánsok hiánya. A prevencióban kiemelt jelentősége van a megfelelő táplálkozásnak, a mozgásnak, valamint a testsúly karbantartásának is.
Lássunk néhány táplálkozással összefüggő okot részletesen!
Rostok:
Az élelmi rostok, amelyek megtalálhatók zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, nem csak az elhízás megelőzésében, hanem a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszanak. Ha rostban gazdag táplálkozást folytatunk, az segíti a széklet kialakulását, illetve a bélrendszer megfelelő működésének köszönhetően a bélsár vastagbélen történő áthaladását. Ezzel csökkenti az úgynevezett tranzitidőt, így a salakanyagok kevesebb időt töltenek a bélben, nem fejtenek ki felesleges nyomást a bélfalra, ezáltal elkerülhetők a gyulladásos folyamatok.
Likopin:
A likopin nevű anyag lényegében egy természetes színezőanyag, amely a zöldségek, gyümölcsök piros színét adja. Legismertebb forrása a paradicsom, de megtalálható a görögdinnyében és a grapefruitban is. Kutatások alapján a likopinban gazdag alapanyagok rendszeres fogyasztása segített megelőzni az emlő-, illetve a prosztatarák kialakulását. Másik érdekessége a vegyületnek, hogy míg a legtöbb nyomelem hőhatásra és különféle feldolgozó műveletek hatására bomlik, addig a megfigyelések alapján a likopin ezzel ellentétesen viselkedik, vagyis sokkal jobb hatásfokkal hasznosul, ha az alapanyagot feldolgozzuk.
Pácolt, pác-sóval készült húsok és vörös húsok:
A vörös húsok gyakori fogyasztása valószínűleg szintén megnöveli a gyomor- és végbélrák kialakulásának esélyét. Az ajánlás szerint hetente ne fogyasszunk 500 grammnál többet ezekből a húsfajtákból. Ide tartozik a marhahús, a sertéshús, a kecskehús és bárányhús. Teljesen kiiktatni azonban nem tanácsos ezeket a húsféléket sem, hisz értékes fehérje és vasforrások. Azonban étrendünkben nagyobb mennyiségben inkább a baromfik és a halak szerepeljenek, vöröshúst csak ritkán fogyasszunk.
Érdemes csökkenteni a füstölt, pácolt, pác-sóval készült húsok fogyasztását is. Megfigyelték, hogy azokban az országokban, amelyekben magas a füstölt és az ecetesen pácolt élelmiszerek fogyasztása – például Japánban – ott magasabb a gyomor- és a nyelőcső rák előfordulása. A füstölés során ugyanis a húsok magukba szívják a kátrány egy részét, amely számos rákkeltő anyagot tartalmaz.
A pácok közül a nitritet tartalmazó pácokról érdemes még beszélni, amelyek az emésztés során úgynevezett nitrózmainok keletkeznek, amelyek elősegíthetik a gyomor és a bélrák kialakulását. Az élelmiszeriparban már korlátozzák a konzerválás során felhasználható nitrit mennyiségét, de teljesen kikerülni nem lehet, így ajánlatos csökkenteni ezeknek a fogyasztását.
Néhány egyéb jó tanács, amelyekkel segíthetünk a daganatos betegségek megelőzésében:
– Tartsuk meg optimális testsúlyunkat!
– Csökkentsük a zsírfogyasztást!
– Fogyasszunk antioxidánsokban (C-, E-vitamin, szelén) gazdag táplálékokat!
– Iktassuk be az étrendünkbe a keresztesvirágúakat! Ezek közé tartozik például a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol.
– Alkoholt mértékletesen fogyasszunk!
– Kerüljük a dohányzást!
– Figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra!
Tóth Eszter, dietetikus
Forrás: