Vérnyomás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Miért érdemes rendszeresen ellenőrzini a vérnyomást?

Magyarországon a szív-és érrendszeri elváltozások a legfőbb haláloki megbetegedések.

Kellő odafigyeléssel ezen betegségek nagy része elkerülhető lenne.

A magas vérnyomás gyakran rejtve marad, mert sokszor nem okoz tüneteket, miközben károsítja a szervezetet. Sokszor már a szövődmény hívja fel rá a figyelmet.

A vérnyomás értékei:

Optimális vérnyomás:                                                   120/80 Hgmm alatt

Normális vérnyomás:                                                    120-130/80-85 Hgmm között

Emelkedett normális vérnyomás:                                  130-139/85-89 Hgmm között

Kóros vérnyomás különböző fokozatai:                        140/90 Hgmm felett

Mit mérünk a vérnyomásmérővel? Mi a vérnyomás?

A vérnyomás, a vérnek az érfalra kifejtett hatása a verőerekben, amely a szívműködéssel összefüggésben ciklikusan változik egy felső (szisztolés) és egy alsó (diasztolés) érték között. A felső értéket akkor mérjük, amikor a szív összehúzódását követően a vér kiáramlik a bal kamrából a nagyerekbe. Az alsó értéket pedig akkor, amikor a kamra ellazul, és ez a hullám lecseng.

Ahhoz, hogy az oxigénnel telített vér könnyedén eljusson a végtagokig, az érfal rugalmasságára is szükség van. Mivel a szív munkája ciklusos, az erekbe „lökésekben” érkezik a vér. Az érfal erre a nyomásra finoman kitágul, így csökken a ránehezedő nyomás. Amikor összehúzódik, akkor pedig továbblöki a vért a távolabbi érszakaszba. Ez a finom pulzushullám halad végig az erekben.

Könnyű belátni, hogy ha az érfal rugalmassága csökken, akkor növekszik az érfalon a nyomás, és a perifériára is nehezebben jut el az oxigéndús vér. Ez a megnövekedett nyomás a szív munkáját is nehezíti, hiszen nagyobb erővel szemben kell dolgoznia. Ezért a folyamat visszahat a szív működésére is.

A nagyobb nyomás az érfalat is károsítja, így beindul egy negatív spirál. Természetesen a vérnyomás szabályozása egy komplex folyamat, amelyre nem csak fizikai, hanem hormonális, és idegrendszeri tényezők is hatással vannak.

Mi okozhat magas vérnyomást?

A magas vérnyomás betegségek több mint 90%-a úgynevezett elsődleges, vagy esszenciális magasvérnyomás, amely okai között az alábbi tényezők szerepelhetnek:

Családi halmozódás, genetika:

A családon belüli gyakori magas vérnyomás betegségnek több oka is lehet. Egyrészt öröklődő hajlam, másrészt a hasonló helytelen életmódbeli szokások jelenléte. Fontos tudnia, hogy a hajlam nem egyenlő a betegséggel. Annyit jelent, hogy Önnek jobban oda kell figyelnie a rizikótényezők csökkentésére, hogy elkerülje, vagy elodázza a betegség megjelenését.

Káros életmódbeli szokások:

1. Túlzott sófogyasztás:  A felmérések szerint a magyar lakosság az ajánlottnál háromszor több sót fogyaszt. A magas sófogyasztás pedig szintén növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.  Ételkészítéshez használjunk kevesebb sót, próbáljuk ki a zöldfűszereket!

Magas sótartalmú élelmiszerek, amiknek kerülése javasolt: Félkész-, kész- és gyorsételek, füstölt, pácolt húsok, húskészítmények, chipsek, sós olajosmagvak, mustár, ketchup, sajtok, sós péksütemények, ropi

2. Rendszeres alkoholfogyasztás: Az alkoholtartalmú italok szintén elősegítik a magas vérnyomás kialakulását. Ezenkívül magas kalóriatartalommal rendelkeznek, emelik a triglicerid szintet, illetve káros hatás gyakorolnak a máj működésére. (Az alkoholról itt olvashat bővebben)

3. Mozgásszegény életmód: A WHO ajánlása szerint felnőtt korban legalább heti 150 perc közepes intenzitású (kipirulással, izzadással, lihegéssel járó), úgynevezett kardió mozgást kell végeznünk, hogy az edzés egészségre gyakorolt hatása érvényesüljön. Pl. a tempós gyaloglás, a kocogás, biciklizés, úszás mind alkalmas mozgásformák a szív, az erek, és a légzőrendszer edzésére.

A mozgás további előnyei, hogy emelkedik az alapanyagcsere, és több energiát fogyasztunk. Mindez segíti a testsúly karbantartását. Ezen kívül javítja a hangulatot, és segít a stressz levezetésében.

4. Túlsúly, elhízás: A túlsúly, főként a zsigerek körül lerakódott zsír, számos betegség kialakulásában kockázati tényező. (Magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, daganatok). Minél nagyobb súlyt cipelünk, annál nagyobb teher hárul az ízületekre, és a nagyobb tömeg megmozdításához a szívre is fokozott munkát kell végeznie. Ezen kívül a hasi zsírszövet által termelt hormonszerű anyagok káros hatása is érvényesül. Karcsúsodj okosan, állapotfelméréssel egybekötött online előadás-sorozatunkkal a fogyni vágyóknak igyekszünk segítséget nyújtani. A program a járási lakosok számára ingyenes.

4. Bizonyos gyógyszerek: Néhány gyógyszer hosszasabb szedése is emelheti a vérnyomást. Háziorvosát tájékoztassa minden gyógyszerről, amit szed vagy szedett. Akkor is, ha nem vényköteles szer.

5. Stressz: A stressz a mindennapok része. A szervezet olyan készenléti reakciója, amely ha gyakori, vagy hosszú távon fennáll, tartósan emelheti a vérnyomást. Szerencsére számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy csökkentsük a feszültség szervezetre gyakorolt hatását. Tudjon meg többet a stresszről, illetve az EFI stresszoldó programjairól.

Másodlagos, vagy szekunder hipertónia

A magas vérnyomás betegségek másik csoportja az egyéb betegségekhez társuló, úgynevezett másodlagos magas vérnyomás. Leggyakrabban a vese megbetegedési, illetve hormonális problémák okozzák. Gyakran társul a cukorbetegséghez is, főként a 2. típusú diabéteszben gyakori, amely további veszély az egyéb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást, ha nem okoz panaszt?

A magas vérnyomás betegség egy krónikus progrediáló betegség, ami azt jelenti, hogy kezelés nélkül folyamatosan romlik, és akkor is károsítja a szervezetet, ha nem okoz panaszt. Gyakran egy STROKE, vagy más, hirtelen kialakuló életveszélyes, vagy maradandó károsodás veszélyével járó folyamat hívja fel rá a figyelmet.

Mit tehetek a magas vérnyomás ellen?

Az ideális az lenne, ha meg tudnánk előzni, de ha már kialakult a betegség, akkor is nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzése, a szövődmények elkerülése érdekében, a megfelelő terápiával.

A kezelés során a gyógyszeres terápia mellet nagyon fontos az életmódbeli ajánlások betartása is. A rizikótényezők mérséklésével jelentősen befolyásolható a betegség lefutása, a szövődmények kialakulása.

Amennyiben önnek mértek már magasabb vérnyomás értéket, érdemes beszereznie egy vérnyomásmérőt, és időnként ellenőriznie. Ha többször is mér magas értéket, akkor készítsen vérnyomás naplót. Néhány napon keresztül ébredés után, és a kora esti órákban ugyanazon időpontban mérje meg a vérnyomását, és jegyezze fel az értékeket. Ez hasznos támpont a háziorvosa számára, akit érdemes felkeresnie.

Hogy érdemes megmérni a vérnyomást?

  • Amennyiben nap közben méri, figyeljen rá, hogy néhány percet töltsön előtte nyugalomban!
  • Úgy helyezkedjen el, hogy a talpa kényelmesen támaszkodjon a talajon. Lábát ne tegye keresztbe!
  • Támassza a hátát a széknek!
  • Karját is támassza meg úgy, hogy a vérnyomásmérő mandzsettája a szív magasságában legyen!
  • A vérnyomásmérés ideje alatt ne beszéljen, lélegezzen természetes módon!
  • Ügyeljen rá, hogy a mérés előtt ne fogyasszon élénkítő szert!