Vércukorszint - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Magas vagy emelkedett vércukor érték esetén:

A szűrés során Önnek magas/emelkedett vércukorértéket mértünk. 

Az alábbi táblázatban megtekintheti a vércukor értékeket. Az emelkedett eredmény mögött több ok is állhat (például: étkezés, stressz), így az eredmény nem jelenti azonnal a cukorbetegség tényét. Emelkedett eredmény esetén javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát különösen, ha eredménye 11,0 mmol/l értéket közelítette meg. A háziorvossal való konzultáció után éhomi vércukormérés vagy terheléses vércukormérés lehet szükséges a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A vércukor értékei:

ÉhomiÉtkezés után 1,5-2 órával
Normál6,0 mmol/l alatt7,8 mmol/l alatt
Emelkedett éhomi vércukorszint6,0-7,1 mmol/l7,8 mmol/l alatt
Csökkent glükóz tolerancia7,1 mmol/l alatt7,8-11,1 mmol/l
Cukorbetegség7,1 mmol/l felett11,1 mmol/l felett

A cukorbetegségek egyre nagyobb problémát jelent nem csak Magyarországon, hanem világszinten is. 2019-es adatok szerint 1,1 millió felnőtt élt cukorbetegséggel hazánkban.

A szőlőcukor (glükóz) sejtjeink legfőbb energiaforrása. Sejtjeink a vérből veszik fel működésükhöz szükséges cukrot, a glükóz azonban magától nem tud bejutni a sejtekbe, ehhez van szükség az inzulinra, amelyet a hasnyálmirigy termel. Cukorbetegség esetén ez a rendszer zavart szenved.

A cukorbetegséget alapvetően két nagy csoportba, az 1-es és 2-es típusba soroljuk. A betegek 90%-a az utóbbi csoportba tartozik. A 2-es típusú cukorbetegség alapja genetikai hajlam, amelyet azonban a helytelen életmód vált ki. Megfigyelhető a családi halmozódás is. A túlsúly/elhízás, a nem megfelelő életmód, a rossz táplálkozási szokások, a mozgáshiány mindezek következtében már egyre fiatalabb korban megjelenik.

A cukorbetegségről és fajtáiról bővebben itt olvashat:

http://efi.szentendre.hu/index.php/2020/11/16/fontos-kulonbsegek-az-1-es-es-a-2-es-tipusu-cukorbetegseg-kozott/

A fent leírtak alapján életmódunkkal sokat tehetünk a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében még családi halmozódás esetén is.

Segítségül néhány fontos tényezőt szeretnénk megosztani, amire érdemes odafigyelni a megelőzés szempontjából:

1. Az optimális testsúly elérése. 

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők nagy része túlsúllyal vagy elhízással küzd. Ebben az esetben életmódváltásra van szükség, amelynek része az egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás. 

Annak megállapítására, hogy Ön küzd-e túlsúllyal vagy elhízással a BMI érték a legjobb mutató. Amennyiben a 18,5 és 25 közötti tartományba esik normál testalkati kategóriába esik, efölött beszélünk túlsúlyról (30-as BMI-ig), illetve elhízásról (30 fölötti BMI). Ennek kiszámítására az alábbi oldalon talál segítséget: https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kalkulator/bmi-kalkulator/bmi-kalkulator.php

Ha további segítségre lenne szüksége vagy szeretne többet megtudni az életmódváltásról jelentkezzen az Egészségfejlesztési Iroda Karcsúsodj okosan! című online előadás-sorozatunkra, amelynek folyamán minden héten emailben küldjük ki az előadást.

Az előadás-sorozatra itt tud jelentkezni: https://forms.gle/zLTmRh3eYyVKrnXB6

2. Rendszeres testmozgás. 

A mozgás az életmódváltás és az egészség fontos tényezője. A testmozgás nem csak az izmok építésében, az állóképesség javításában és a fogyásban nyújt segítséget, hanem normalizálja a vércukorszintet is.

A WHO 2020-as ajánlása szerint a felnőtt korosztály (18-64 év) számára átlagosan heti 150-300 perc időtartamú, közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitás vagy ezek egyenértékű kombinációja ajánlott. Hetente legalább 2 alkalommal javasolt beiktatni közepes vagy annál erősebb intenzitású, valamennyi nagyobb izomcsoportot megmozgató izomerősítő edzést. A rendszeres testmozgás minden felnőttnek ajánlott különös tekintettel az ülőmunkát végzőknek. Az idősebb korosztály számára (65 év felettiek) az ajánlás megegyezik a fentebb leírtakkal, kiegészítve a funkcionális egyensúly fejlesztését célzó és izomerősítő gyakorlatokból álló testmozgással, amelyet hetente háromszor célszerű végezni.

A rendszeres testmozgás elkezdéséről bővebben itt olvashatnak: http://efi.szentendre.hu/index.php/2021/04/03/a-mozgas-egeszseg-a-mozgas-orom-a-mozgas-maga-az-elet/

Mozogni vágyókat szeretettel várjuk a nyár folyamán közösségi tornánkon a Czóbel Parkban!

Az esemény: https://www.facebook.com/events/343384647862687/343384667862685

3. Egészséges táplálkozás.

Iránymutatást adhat a magyar táplálkozási ajánlás az okostányér: https://www.okostanyer.hu/

A cukorbetegség megelőzéséhez fontos, hogy az egészséges táplálkozás irányelveit szem előtt tartsuk, de emellett íme néhány jó tanács, amelyre különösen érdemes figyelni:

– Csökkentsük vagy kerüljük a finomított szénhidrátok fogyasztását! pl.: péksütemények

– Növeljük a rostfogyasztást! Naponta többször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg minél többet nyers formában. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását.

– Ételeinket készítsük kevés zsiradék hozzáadásával. Használjunk növényi zsiradékokat!

Amennyiben már diagnosztizált cukorbetegsége van néhány hasznos tippet az alábbi cikkben olvashat:

http://efi.szentendre.hu/index.php/2018/11/20/51-tipp-a-cukorbetegeknek/

Amennyiben bármilyen szűrés során emelkedett vércukor értéket kapott konzultáljon háziorvosával!