Túlsúly, elhízás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A túlsúly és az elhízás nem csak a világon, de Magyarországon is hatalmas problémát jelent. Felmérések szerint a lakosság 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.

A túlsúly, illetve elhízás nem csak esztétikai problémát jelent, hanem számos egészségügyi problémát is hordoz magában. Megnő többek között a cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganattípusok előfordulásának a kockázata.

Az elhízásnak alapvetően két típusát különböztetjük meg a hasi (más néven alma) illetve a comb és csípő tájéki (más néven körte) típusú elhízást. Különösen kockázatos a hasi tájékon lerakódott zsírtömeg, amely a belső szervek elzsírosodásához vezethet. A körte típust sem szabad félvállról venni ott ugyanis megnövekszik a visszérbetegségek kockázata.

Bármelyik típusba is tartozunk, egészségünk megóvása érdekében életmódváltásra van szükség.

Életmódunk megváltoztatásának fontos pillérei a táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és azoknak az okoknak a feltárása, amelyek visszatartanak, vagy segítenek minket a változtatásban. Ezt követően jöhet a tervezés.

Az egészséges táplálkozás kialakításában segítséget tud nyújtani a magyar táplálkozási ajánlás az okostányér (https://www.okostanyer.hu/). Az elindulás sokak számára nem könnyű, érdemes fokozatosan haladni és egyszerre apróbb változtatásokat beilleszteni a táplálkozásba.

Segítségül 5 tippet szeretnénk megosztani az elinduláshoz:

1.  Törekedjünk a napi 4-5-szöri étkezésre!

2.  Kerüljük az egyoldalú táplálkozást, étkezzünk változatosan!

3.  Részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket!

4.  Figyeljünk a zsírbevitelre! Válasszuk a növényi olajokat és az alacsonyabb zsírtartalmú ételeket.

5.  Fogyasszunk napi 1,5-2 liter folyadékot. A legjobb szomjoltó a víz!

A táplálkozás azonban nem minden, az optimális testsúly eléréséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

A WHO 2020-as ajánlása szerint a felnőtt korosztály (18-64 év) számára javasolt mozgásmennyiség:

átlagosan heti 150-300 perc időtartamú, közepes intenzitású

vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitás

vagy ezek egyenértékű kombinációja ajánlott.

Heti két alkalommal javasolt a nagy izmok fejlesztését szolgáló gyakorlatok beiktatása is az edzésbe.

 A rendszeres testmozgás minden felnőttnek ajánlott, különös tekintettel az ülőmunkát végzőknek. Az idősebb korosztály számára (65 év felettiek) az ajánlás megegyezik a fentebb leírtakkal, kiegészítve a funkcionális egyensúly fejlesztését célzó és izomerősítő gyakorlatokból álló testmozgással, amelyet hetente háromszor célszerű végezni.

A rendszeres testmozgás elkezdéséről bővebben itt olvashatnak: http://efi.szentendre.hu/index.php/2021/04/03/a-mozgas-egeszseg-a-mozgas-orom-a-mozgas-maga-az-elet/

Mozogni vágyókat szeretettel várjuk a nyár folyamán közösségi tornánkon a Czóbel Parkban!

Az esemény: https://www.facebook.com/events/343384647862687/343384667862685

Ha további segítségre lenne szüksége vagy szeretne többet megtudni az életmódváltásról jelentkezzen Karcsúsodj okosan! című online előadás-sorozatunkra, amelynek folyamán minden héten emailben küldjük ki az előadást: https://forms.gle/zLTmRh3eYyVKrnXB6

Ha szeretne egy átfogó képet kapni testének összetételéről és részt venni a hozzákapcsolódó egyéni tanácsadáson várjuk szeretettel egyéni állapotfelmérésen pócsmegyeri irodánkban. A részletekről bővebben itt olvashat: http://efi.szentendre.hu/index.php/allapotfelmeres/

A túlsúly és az elhízás témakörében oldalunkon a Súlykontroll fül alatt olvashatnak:

http://efi.szentendre.hu/index.php/category/tudastar/eletmod/sulykontroll/