Prosztatarák szűrés - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A prostatarák a férfiak daganatos megbetegedései között a negyedik helyen áll (KSH,2018). 45 éves kor felett javasolt, hogy megkezdjék a férfiak a rendszeres urológiai szűrővizsgálatot. (Sokak számára ez szokatlannak tűnhet, de ahogy napjainkra a nők számára megszokottá vált a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, úgy a férfiak számára is az egészségtudatosság részévé kell váljon az urológiai szűrés). Abban az esetben, ha a családban előfordult prosztatarák, érdemes 45 éves kor alatt megkezdeni a rednszeres ellenőrzést.

Mi a prostata?

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt, a húgycső körül elhelyeszkedő körülbelül gesztenyényi mirigyes szerv, amely a nemi érés során, hormonhatásra indul növekedésnek, és éri el végleges méretét. Feladata a váladéktermelés, amely az ondóval keveredve mozgékonyabbá, életképesebbé teszi annak sejtjeit. Működése szoros kapcsolatban áll a féri nemi hormon (tesztoszteron) szintjével.

Miből áll az urológiai szűrővizsgálat?

A prosztatarák szűrés alap elemei a PSA vizsgálat, a rectális digitális (tapintásos) vizsgálat. Mindez kiegészíthető ultrahang vizsgálattal, amennyiben orvos úgy ítéli.

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-es évek óta használják a prosztatarák kezelésében, a folyamat követésére. A 90-es évek végén engedélyezte az FDA (Food and Drug Administration, USA) a prosztatarák szűrésére is. A fehérjét a prostata termeli, szintje dagnat esetén általában jelentősen megemelkedik. Ritkábban előfordul azonban, hogy kimutatott daganat mellett sem tapasztalható jelentős emelkedés, ezért önmagában nem alkalmas a szűrővizsgálatra, az orvosi vizsgálat nélkül. (Magasabb érték esetén sem kell megijedni, mert nem jelent mindenképp prostatarákot, ennek tisztázása is az urológus szakorvos feladata.)

Miért halogatják a férfiak a vizsgálatot?

Általánosságban miden szűrővizsgálara jellemző, hogy sokan azért halogatják, mert jól érzik magukat és nincsenek tüneteik. Idő szűkében mindig priorizálunk, és a számunkra legsürgetőbb feladatokat helyezzük a tennivaló lista elejére. Miért van az, hogy az autó szervíz fontosabb, mint az “egészség szervíz”? Érdemes átgondolni, hogy milyen érték az egészség az életünkben, és mivel jár, ha elveszítjük. Így könnyebben ugrik előrébb a prioritás listán.

Szintén gyakori, hogy az eredménytől való félelem a visszatartó erő. Sokan azt gondolják, amíg lehet, ne tudjak róla. Nagyon fontos tisztázni, hogy a korai felismerés nem egyenlő a halálos ítélettel. Sőt! Azért jó minél koraibb stádiumban felismerni a daganatot, mert jelentősen nő a gyógyulás esélye, ha időben megkezdik a kezelést. Ehhez viszont szükség van a szűrővizsgálatokra, mert a korai stádiumban még semmi tünet nem tapasztalható.

Előfordul, hogy valaki észlel tüneteket, de ugyanúgy nem akar szembesülni semmiféle rossz hírrel. Inkább igyekszik nem odafigyelni rá, esetleg reménykedik, hogy magától megszűnnek a panaszok. Fontos tudni, hogy a kellemetlen tüneteket jóindulatú elváltozás is okozhatja. Férfiaknál például gyakori a prostata gyulladása, vagy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás. A mielőbbi gyógyulás érdekében érdemes felkeresni a szakorvost. Ha kiderül mi okozza a bajt, csökken a szorongás, ami gátolhatja a gyógyulás folyamatát.