Ortopédia - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Mi történik az ortopédiai szűrővizsgálat során?

Az ortopédiai szűrővizsgálat során a szakorvos átvizsgálja a lábboltozatot, a medence helyzetét, és a gerinc állapotát. Kiszűri azokat az eltéréseket, amelyek esetleg még nem is adnak panaszt, de hosszú távon problémát okozhatnak.

Javaslatot tesz, hogy milyen korrekcióra van szükség és ehhez milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Miért fontos odafigyelnünk a struktúrára?

Az emberi test felépítése olyan, hogy ha a struktúra az alapoktól kezdve ép, akkor minden ízületre egyenletes terhelés jut, az izomzat kiegyensúlyozottan működik, és a lehető legcsekélyebb energiabefektetésre van szükség a mozgások végrehajtása és a test tartása során. Sajnos a civilizált életmód már az alapokra is hatással van. Az aszfalton való járás, a merev talpú, gyakran rossz felépítésű cipők mind hozzájárulnak a lábboltozati problémák, hétköznapi nyelven a lúdtalp kialakulásához. Ha a lábboltozat süllyed, a boka dőlésszöge is változik, és ettől kezdve minden fölötte lévő ízület már kicsit másként áll, terhelése egyenetlen lesz, eltér az optimálistól, ami hosszú távon a kopásos megbetegedésekez vezet.

Az ülő életmód, a számítógép és a mobil telefonok használata (előretolt fejtartás a lefelé nézés miatt), valamint az olyan fizikai munka amely hosszas ácsorgással, féloldalas terheléssel jár, szintén megbontja az izom egyensúlyt, és az egészségestől eltérő helyzetben rögzíti a testet.

A gerinc porblémák általánossá váltak, egyre több fiatalt is érint. Sok helyen a munkahelyi ergonómiára még mindig kevés figyelmet fordítanak. A home office sem kedvez a folyamatnak, mert sokan nem megfelelő munkafelület mellett dolgoznak, sokszor laptopot használva, ami kifejezetten rossz helyzetben tartja a felső testet. A munkahelyi hiányzások jelentős részét a mozgásszervi panaszok okozzák. Mindez felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára.!