Nőgyógyászat - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat életeket menthet. A nők daganatos betegségei között élen jár a méhnyakrák, amely teljes mértékben gyógyítható, ha időben felismerésre kerül. Fontos tudni hogy a kezdeti tünetek megjelenése előtt már akár évekkel elindul a folyamat. Éppen ezért fontos a szűrés akkor is, ha nincsenek panaszok.

A népegészségügyi szűrőprogramok között megtalálható a méhnyakszűrés is. Erre a 25-65 év közötti hölgyek 3 évente kapnak behívót.

A leggyakrabban a méhnyakrákot említjük, de a női szervek más területén is kialakulhat rosszindulatú elváltozás. A Szűrések éjszakáján kompex nőgyógyászati vizsgálat állt a hölgyek rendelkezésére, amely 3 részből áll:

Kolposzkópos vizsgálat

A kolposzkóp fényforrással és nagyítóval ellátott nőgyógyászati vizsgálóeszköz. Mindez lehetővé teszi a vizsgáló orvos számára a méhnyak, a méhszáj és a hüvely alapos vizsgálatát. A méhnyak “festésével” a hámeltérések is kimutathatók.

Maga a vizsgálat fájdalommentes, legfeljebb minimális kellemetlenséget okozhat. A vizsgáló asztalon először a hüvely feltárása történik, egy fém eszköz, a nőgyógyászati “kacsa”segítségével. Ezt követően, a szabaddá váló méhnyak és méhszáj kolposzkópos megtekintése következik.

Méhnyakrák szűrés – citológiai vizsgálattal

A rákszűrés fontos eleme, hogy a méhnyak nyálkahártya sejtjeit laboratóriumi körülmények között is megvizsgálják. A szakorvos a feltárt hüvelyen keresztül egy kis kefével mintát vesz a vizsgálatndó területről, amit továbbít a megfelelő laboratóriumba. A vizsgálati eredmény személyesen kerül átadásra, előzetes időpont foglalást követően (már a vizsgálat után érdemes időpontot foglalni, a lelet várható időponja utánra)

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

Hüvelyi vizsgálófej segítségével a hüvely környezete, a méh, és a petefészkek is jól áttekinthető, így ezzel a vizsgáló eljárással kiegészítve a női reprodukciós szervrendszer teljes egészéről átfogó képet kapunk.

A méhnyakrák hátterében szinte minden esetben a HPV fertőzés áll, amelyről alábbi cikkünkben olvashat: http://efi.szentendre.hu/index.php/2020/02/24/fontos-tudnivalok-a-hpv-rol/