Mozgás ABC - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A Mozgás ABC videó sorozatunkban (lásd lent a lap alján) olyan gyakorlatok helyes kivitelezését mutatjuk be, amelyekkel gyakran találkozunk csoportos órákon. Bemutatásukat azért tartjuk fontosnak, mert egyre többen kezdenek otthoni edzésbe, az interneten található videók segítségével.

A sérülések elkerülése és a hatékony edzés szempontjából egyaránt fontos, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat. A személyes órán jelen van az edző, aki javítja a mozdulatokat, de otthon nincs külső kontroll.

A gyakorlatokat érdemes tükör előtt, figyelmesen elvégezni, hiszen amit érzünk, nem feltétlenül tükrözi a valóságot. A test és a végtagok helyzetének érzékelése a mozgástanulással finomodik, így aki többet sportolt, sokféle mozgásformát kipróbált, nagyobb eséllyel érzi jobban a mozdulatait.

Sokan vannak, akik eleinte nem szívesen mennek el csoportos órára, mert nem érzik elég ügyesnek magukat. Számukra is szeretnénk segítséget nyújtani, hogy begyakorolva egy-egy gyakorlatot, magabiztosabbak legyenek.

 

FONTOS!

  • Vannak olyan gyakorlatok, amelyek megterhelőbbek, főként a fekvőtámasz variációi. Mindenképp érdemes egy kicsit bemelegíteni vállkörzéssel, nyújtózással, pici térdrugókkal, hogy felkészítsük az ízületeket a terhelésre.
  • Ha valamelyik gyakorlat nehéznek tűnik, akkor nem szabad erőltetni. Mozgásszervi problémák esetén  mindenképp javasoljuk a szakemberrel történő konzultációt!
  • A gyakorlatokat egészséges felnőtteknek állítottuk össze, amelyek saját felelősséggel végezhetők.
  • A videókban szereplő mozgások alapgyakorlatok, nem helyettesítik a szakszerűen felépített edzésprogramot

1.rész – A helyes testtartás beállítása

2.rész – Térdhajlítás

3.rész – Kitörés

4.rész – Plank

5.rész – Oldal plank

6.rész – Felgördülés

7.rész – Bird dog

8.rész – Tricepsz gyakorlat

9.rész – Törzscsavarás