Melanóma - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Mi a melanoma?

A melanoma malignum a melanocytákból ( pigment termelő sejtek ) és a naevus sejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. Az egyéb bőrrákokhoz képest sokkal agresszívebb, nehezebben gyógyítható és gyakran ad áttéteket a test más szerveibe. Ezért is fontos a megelőzése, a korai felismerése. A gyógyulás esélye annál jobb, minél koraibb stádiumban kerül eltávolításra.

A melanoma kialakulása bizonyítottan összefüggést mutat a megnövekedett UV sugárzással, a túlzott napozással, a szolárium használatával. Különösen veszélyesek a gyermekkori leégések. Sajnos a megbetegedések száma az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett világszerte.  

Ügyeljen az alábbiakra:

  • Használjon bőrének és az UV sugárzás mértékének megfelelő fényvédő krémet!
  • Kerülje a hosszan tartó direkt napsugárzást, főként délelőtt 11 és 3 óra között!
  • Vízparton, tengerszint feletti nagyobb magasságokban, homokban és havas területeken legyen   különösen legyen óvatos!
  • Könnyű ruházattal védje teste minél nagyobb felületét!

Kinél alakul ki melanoma?

Melanoma bárkinél kialakulhat, de a világos bőrű és szemű, szőke vagy vörös hajú embereknél ( I.-II. bőrtipus ) nagyobb a kockázata.

Szintén veszélyeztetett, aki élete során többször leégett, főként gyerekkorában.

Növeli a betegség kockázatát, ha előfordul a családban melanoma

A nagyszámú (50-100 feletti) vagy veleszületett festékes anyajegy szintén növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Ezekben az esetekben nagyon fontos a rendszeres  kontroll. Ha még nem járt szűrővizsgálaton, mindenképp keressen szakembert, aki a vizsgálatot követően személyre szabott tanácsot ad, Önnek milyen gyakran van szüksége a kontrollra.

Milyen gyakran kell ellenőrizni az anyajegyeket?

Nagyon fontos az önvizsgálat, 3 havonta mindenképp érdemes alaposan átnézni a bőrünket. Arra érdemes odafigyelni, hogy feltűnik-e bármiféle változás a már ismert anyajegyeken, illetve nem jelent-e meg valahol újabb elváltozás.

Minden apró újdonság fontos lehet, figyelmeztető jel a színelváltozás, világosabb vagy  sötétebb területek megjelenése az anyajegyen belül, a felszín megváltozása, a kontúrok elmosódása és a méretbeli ( átmérő, vastagság ) növekedése vagy csökkenése.

A változások lehetnek ártalmatlanok, így nem szabad azonnal kétségbe esni, de mindenképp tanácsos bőrgyógyász szakorvos véleményét kérni.

Ne végezzen öndiagnózist! Ez a szakember feladata, aki számos részlet figyelembevételével, és eszközös vizsgálattal állapítja meg a betegséget, majd ennek megfelelően javasol terápiát!