Koleszterinszint - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Emelkedett koleszterinszint

A magas koleszterinszint megduplázhatja, akár megtriplázhatja a szív és érrendszeri betegségek, valamint az érelmeszesedés kockázatát.  

A gyorstesztekkel az össz-koleszterinszintet tudjuk mérni. A szív és érrendszeri betegségek kockázata szempontjából a kapott értékek az alábbiak szerint csoportosíthatók:

  • alacsony kockázatú csoport: az érték a normál érték alatt marad (5,2 mmol/l)
  • közepes kockázatú csoport: az érték 5,2 mmol/l és 6,4 mmol/l között található.
  • magas kockázatú csoport: a koleszterinszint meghaladja a 6,4 mmol/l értéket.

Amennyiben önnél magasabb értéket mértek, még nem kell megijednie, de érdemes rá odafigyelni és felkeresnie háziorvosát. Főként, ha más rizikófaktorokkal is rendelkezik, mint pl. magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint vagy cukorbetegség, túlsúly, mozgásszegény életmód, zsírosabb, nehezebb ételek fogyasztása, valamint a családban jellemzően előforduló szív és érrendszeri megbetegedések.

Laboratóriumi vizsgálattal (vénából vett vérből) részletes lipidprofil vizsgálat végezhető, amelyben meghatározásra kerül az LDL és a HDL koleszterin szintje, valamint a triglicerid szint is

A magas koleszterinszint kialakulásához életmódbeli tényezők, öröklött hajlam, bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigyműködés zavara, vagy a máj betegsége) illetve egyes gyógyszerek szedése is hozzájárulhatnak. Háziorvosa mindezeket figyelembe véve javasol önnek terápiát, amelynek az életmódváltás az alapját képezi.

Alábbi cikkünkben további információt talál a koleszterinről és az életmódbeli szokásokról:

http://efi.szentendre.hu/index.php/2020/11/07/beszeljunk-a-koleszterinrol/