Inkontinencia - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Inkontinencián a vizelet és a széklet visszatartási problémákat értjük. Az akaratlan vizeletvesztés tünetei lehetnek átmenetiek, például gyulladásos betegséghez, gyógyszer, illetve egyéb vizelethajtó hatású ital, táplálék fogyasztásához társulva.

A hosszabb távon fennálló probléma hátterében neurológiai elváltozások, a kismedencében zajló folyamatok, illetve a gátizomzat gyengesége egyaránt megtalálható.  

A vizelet inkontinenciának több formája létezik. A késztetéses (urge) inkontinencia hirtelen fellépő igen erős vizelési inger, vizelettartási nehézséggel. A stressz inkontinencia terhelésre megjelenő akaratlan vizeletvesztés. A tünetek együtt is felléphetnek, ilyenkor kevert típusú inkontinenciáról beszélünk. Minden esetben különböző fokozatok léteznek. A diagnózis és a terápia felállítása szakorvos feladata.

Leggyakrabban a stressz inkontinenciával találkozunk. Elnevezése nem a pszichés megterhelésre, hanem a hirtelen bekövetkező terhelésre utal. Az inkontinencia mértékétől függően ez lehet akár egy lépcsőre fellépés, de megjelenhet kifejezetten nagy erőhatásra, például telt hólyag mellett történő tüsszentésre vagy erős szökellésre. A stressz inkontinencia kialakulásának hátterében leggyakrabban a medencefenék izomzatának gyengesége áll. A kezdeti tünetek általában nem jelentenek problémát, sokan természetesnek veszik. Fontos azonban tudni, hogy a folyamat magától nem áll meg, ha nem szüntetjük meg az okokat és nem teszünk ellene.

Mitől gyengül a gátizomzat?

Anatómiai adottságok miatt a nők hajlamosabbak a gátizomzat gyengülésére, de férfiaknál is előfordul. Az életmódbeli szokásokon kívül, alkati hajlam is hozzájárul az izomgyengeséghez, melynek első tünetei között az inkontinencia, a széltartási nehézség és a „gyengébb hüvely” érzete is előfordulnak.

A leggyakoribb hajlamosító tényezők, amelyek a medencefenék gyengüléséhez vezetnek:

Várandósság, szülés: A várandósság 9 hónapja és a szülés során nagy teher hárul a medencefenékre, a hasfalra, és a gerinc alsó szakaszára. Az anatómia megváltozása, a relaxin nevű hormon hatása, az izmok és a szalagrendszer fellazulása egyaránt gyengítik a gáti területet. A szülést követő egy évben a változások jelentős része spontán is javul, de előfordul, hogy nem áll vissza az eredeti állapot.

Változókor: A menopauza beálltával jelentős hormonális változáson megy át a női szervezet. Ennek hatására lazábbakká válnak a kötőszövetek, így a kismedencei szerveket tartó szalagrendszer is gyengülhet. A szervek kicsit megereszkedhetnek, nagyobb terhet róva az alulról támasztó izmokra, amelyek megnyúlnak és gyengülnek.

Túlsúly: A súlygyarapodás a hasi szerveket bélelő zsírszövetet is érinti, így ennek növekedésével a hasűri nyomás is fokozódik. Ez a nyomás áttevődik a kismedencére, és gyengíti a medencefenék izomzatát.

Szorulás: Az erős préseléssel járó ürítési szokások szintén a gát területének rendszeres terhelését jelentik. Egyéb egészségügyi okokból is érdemes a széklet rendezésére törekedni.

Vizelet tartogatása: A rendszeresen visszatartott vizelet a baktériumok elszaporodását, gyulladás kockázatát is magában hordozza. Ezen kívül a hólyagfal túltágulásához vezet, ami egy idő után már képtelenné teszi a hólyagot a teljes összehúzódásra, vizeletpangást okozva.

Nagy súlyok rendszeres emelgetése, intenzív ugrálással, erős és rendszeres haspréssel járó mozgásformák: Ezekben az esetekben is fokozódik a hasűri nyomás, illetve a kismedencei szervek tartó készüléke meggyengülhet. Egy idő után mindezek a terhelések a gátizomzat megnyúlását, gyengülését okozzák.  (Gyermekkorban más az anatómia, ugrálóvár, ugrókötél remek mozgásforma, de anyukáknak már kevésbé).

Mit tehetek a stressz inkontinencia kialakulása ellen?

Amennyiben bármilyen fokú vizelet inkontinenciát észlel, keressen fel urológus vagy nőgyógyász szakorvost. A szervi okok kizárása után a következő lépés, a gátizomzat megerősítése. A medencefenék izomzata ugyanolyan harántcsíkolt izmokból áll, mint testünk vázizomzata. Ez annyit jelent, hogy tudatosan mozdítható, és edzés hatására erősödik (mind az összehúzódás erejében, mind a feszességében). Kis gyakorlással, hozzáértő szakember segítségével bárki számára elsajátítható a medencefenék tornája, amely minden életkorban, bizonyítottan hatékonyan fejleszti az izomzatot. (A módszerekről érdeklődjön szakorvosánál).

Miért fontos már a kezdeti tünetekre odafigyelni?

Mert megelőzhető a nagyobb baj. Az eleinte csak intenzív terhelésre elcseppenő vizelet valóban nem okoz drámai változást az életvitelben, később azonban egyre nagyobb mennyiségű az akaratlan vizeletvesztés, egyre kisebb terhelésre. Érdemes megnézni, hogy milyen gyakoriak az inkontinencia betét reklámok. Önmagában ez is bizonyítja, hogy milyen sok embert érintő problémáról van szó. A betétek használata az esetek jelentős részében, még idős korban is elkerülhető lenne a medencefenék tudatos védelmével, vagyis a kockázati tényezők tudatos elkerülésével, és a gátizomzat megerősítésével. Ezt lényegében mindenkinek érdemes lenne megtanulni, tünetmentes állapotban is.

Az inkontinencia megjelenése csak egy tünet a sorból. Ha a medencefenék izomzata gyengül, csökken a kismedencei szervek alátámasztása, így a tartószalagok lassan megnyúlhatnak. Ez további terhet ró az izomzatra, és elindul egy olyan negatív spirál, ami szervi süllyedésekhez (méh, húgyhólyag, végbél, hüvely) vezethet.

Érdemes tehát odafigyelni az apró tünetekre is, amikor a folyamat még megállítható, visszafordítható!