Dohányzás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A dohányzás nem csak egy káros szokás, hanem egy függőség, hosszú távon pedig krónikus betegség.

A KSH 2019-es adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosságnak a 27%-a dohányzik. Ez pedig nem csak a lakosság ezen részére van hatással, hanem a közvetlen környezetükben lévő emberek egészségét is károsítják (őket hívjuk passzív dohányzóknak).

DOHÁNYZÁS

A legtöbb dohányzó már biztos találkozott azzal a mondattal, hogy „A dohányzás halált okozhat.” vagy „A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét.”. Nagy valószínűséggel tisztában is vannak a dohányzás egészségkárosító hatásaival, mint a tüdőrák vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezeket olvasva sokszor már nem is tudatosulnak bennük rossz érzések.

Miért is veszélyes a dohányzás?

A cigarettában és annak az égés során keletkező füstjében körülbelül 4000 különböző anyag található, ebből 70 bizonyítottan rákkeltő. A nikotin mindenféle dohánytermékben jelen van (még az alternatív változatokban is!). Ez egy legális drog, amely a függőség kialakulásáért és fenntartásáért felel. A nikotin többféle módon hat a szervezetre: aktiválja a szimpatikus idegrendszert, szűkíti az artériákat, növeli a vérnyomást és a pulzust, emeli a vércukor- és koleszterinszintet. Annyira káros, hogy rovarirtóként is kiválóan alkalmazható.

Továbbá a dohánytermékekben megtalálható a kátrány és a szén-monoxid. A kátrány égése okozza a jellegzetes kellemetlen szagod, illetve lerakódik a légzőrendszerben, így csökkentve a tüdő aktív légzőfelületét. A szén-monoxid akadályozza a szervezet oxigénellátását. Továbbá ez okozza az első cigaretta elszívása során fellépő fejfájáts, émelygést, hányingert és szédülést is.

Alternatív dohánytermékek

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az alternatív dohánytermékek kevésbé egészségkárosító hatásúak, mint a hagyományos dohánytermékek. Ezek ugyanúgy fenntartják a nikotinfüggőséget és közvetlenül toxikus anyagokat adagolnak a szervezetbe. Ha még több információt szeretne megtudni ezekről a termékekről és szervezetünkre tett károsító hatásukról, akkor kattintson a következő linkre: https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/669-e-cigaretta-es-alternativ-dohanytermekek.html

Miért dohányzunk?

Az EFI Miért Dohányzunk? című online előadás-sorozatában többet megtudhat a dohányzás történetéről, természetéről és a leszokás buktatóiról is. Az előadás-sorozat témái:

 1. Ki a dohányos, mi a dohányfüggés?
 2. A dohányzás evolúciója és csapdái – Hitek és tévhitek
 3. A dohányfüggőség fizikai háttere – Mi történik az agyunkban?
 4. A dohányzás, mint viselkedési függőség – Szokás vagy kényszer?
 5. Van kiút? – A leszokás menete

Az ingyenes előadásokat hetente küldjük ki emailben. Ezeket szabad időbeosztás szerint nézheti meg, dolgozhatja fel. Az előadás-sorozatra az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhet: https://forms.gle/uFhQHLt6jh4zYco78

A nehéz leszokás

A dohányzás egy tanult viselkedés, tehát a leszokás során nem csak a nikotinfüggőséget kell leküzdeni, hanem a kialakult szokásokat is meg kell tudni változtatni. A sikeres leszokáshoz fel kell tárni a dohányzáshoz kapcsolódó érzelmeket, gondolatokat és motivációkat. Ez egy nagyon időigényes feladat, hiszen az új életmód erős elkötelezettség mellett is 3–6 hónap alatt válik napi rutinná.

Miért éri meg leszokni?

 • Évente akár több százezer forintot is megpsórolhat
 • Jobban érzi az ízeket és illatokat, nem lesz kellemetlen lehelete
 • Egészséges példát mutat családja, környezete számára
 • Bőre kevésbé fog ráncosodni, egészségesebb lesz a haja és körmei
 • Ínysorvadás és foghullás kockázata csökkenni fog
 • Kisebb az esélye, hogy környezetünkben élők a passzív dohányosként megbetegszenek

Hogyan hat szervezetére, ha leszokik?

Ha le tudja tenni a cigarettát, évekkel meghosszabbítja életét. Egészségesebben, jobb életminőségben élheti le azt. A dohányzás abbahagyását követően szinte azonnal érezhetőek lesznek a kedvező változások:

 • Néhány órán belül csökken vérnyomása és pulzusa
 • Néhány napon belül csökken az akut szívinfarktus veszélye
 • 2 napon belül megkezdődik a szénmonoxid kiürülése a szervezetéből
 • 1 héten belül könnyebb lesz a légzése, javul fizikai teljesítőképessége
 • 1 hónapon belül javul vérkeringése, könnyebb lesz a járása
 • 1 éven belül a felére csökken a krónikus szív- és érbetegségek kockázata
 • 5 éven belül feleződik a tüdőrák és más daganatok kockázata
 • 10-15 éven belül a dohányzás okozta betegségek kockázata megközelíti a soha nem dohányzókét

A dohányzók 75%-a már többször is gondolkodott a leszokáson, de a megvalósítása nehézségekbe ütközött. Tapasztalatok szerint a sikeresen leszokók 4-5 próbálkozás után tudják elérni céljaikat. Illetve 100-ból 4-5 dohányzó tud segítség nélkül leszokni. Ezért se adja fel, ha elsőre vagy eddig még nem sikerült letenni a cigarettát. Mindenképpen vegye fontolóra, hogy egy szakember segítségét veszi ilyen esetben igénybe!

Miben segíthetnek Önnek a szakemberek?

 • Segítenek erősíteni a leszokás iráni motivációját, eltökéltségét
 • Segítenek kidolgozni a leszokás első lépéseit
 • Segítenek leküzdeni a leszokás nehézségeit
 • Segítenek új szokásokat kialakítani
 • Segítenek megelőzni a visszaesést

Tájékozódjon a www.leteszemacigit.hu honlapon!

Töltse le az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet INGYENES, leszokást segítő Gond? Egy szál se! nevű applikációját okostelefonjára. Az alkalmazás elérhető a Google Play áruházban és az App Store-ban is.

Hívja a Leszokásvonal ingyenes zöldszámát!

06-80-44-20-44