Depresszió - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A köztudatban sok tévhit kering a depresszióval kapcsolatban. Akár a hétköznapokban is hallhattuk már azt a kifejezést, hogy „olyan depis vagyok”. 

A depresszió azonban nem egyenlő a szomorúsággal és a rosszkedvvel. Egy komoly, orvosi értelemben vett krónikus betegség a hangulati zavarok egyik fajtája. Ha kezelés nélkül látszólag el is múlnak a tünetei, a legtöbb esetben ezek sajnos vissza fognak térni.

Szomorúság vagy depresszió?

Fontos, hogy el tudjuk különíteni a negatív érzéseket ettől a betegségtől. A szomorúság egyike alapérzelmeinknek, tehát az emberi élet természetes része. Általában egy kedvezőtlen, jól körülhatárolt esemény következtében fordul elő: szerelmi csalódás, munka elvesztése, hozzátartozó, barát, háziállat elvesztése, betegség, nosztalgia, személyes elégedetlenség stb. Fontos különbség, hogy a probléma megoldásával a szomorúság elmúlik.

Ezzel szemben a depresszió fő jellemzője a hangulat tartós zavara. A tünetek kiváltó oka sokszor már nem egyértelmű, körülhatárolható. A szenvedő fél elveszti a lelkesedését, reménytelennek érzi magát, nem talál már örömöt azokban a tevékenységekben, melyek korábban felvidították. A depresszióban szenvedő közönyössé, érdektelenné válik.

Központi idegrendszer és típusok

A depresszió a központi idegrendszerünk működésének megváltozásával jár. Amennyiben bővebben érdekli az agy működése a depresszió folyamán, kattintson a következő linkre: https://ifightdepression.com/hu/mindenkinek/agymukoedes-depresszioban

A depressziónak számos típusa, súlyossága lehet. Súlyosságot tekintve három fokát különíthetjük el: az enyhe, középsúlyos és súlyos depressziót. Alapvetően a köznyelvben a depresszió alatt, a major depresszióra szokás gondolni, vagyis a súlyos állapotot jelöli a kifejezés. A depresszió típusairól pedig erre a linkre kattintva olvashat bővebben:
https://ifightdepression.com/hu/mindenkinek/a-depresszio-tipusai

Tünetei

A depressziónál a vezető tünetek között van a fokozott lehangoltság és/vagy az érdeklődés hiánya, az örömre való képtelenség. Ezek közül valamelyiknek fent kell állnia hosszabb távon, valamint az alábbi kilenc tünet közül legalább ötnek, két hétnél régebb óta. Ezek a tünetek negatív irányban erősen kihatnak az egyén mindennapi életére: szociálisan, munkában, tanulásban stb.

 • alvás képtelenség / aluszékonyság
 • testsúly növekedés / csökkenés (amennyiben nem fogyókúrázik)
 • levertség, fáradtság
 • motiválatlanság
 • örömre való képtelenség
 • értéktelenség érzése, kilátástalanság, reménytelenség, bűnösség érzése, fokozott sírékonység
 • fizikai korlátozottság, bénultság érzése, lelassultság
 • döntésképtelenség, koncentrációs készség csökkenése
 • öngyilkosság gondolatok gyötrése, tervezése

Ha némelyik tünet igaz ránk, ne ijedjünk meg! A depresszió orvosi diagnózisa ennél egy sokkal összetettebb folyamat. Több klinikai teszt felvétele is szükségszerű lehet, amelyet szakember végez és értékel. Ha úgy érzi, érintheti önt a depresszió, mindenképpen keresse fel a mentálhigiénés szakellátást!

Hazai adatok

A magyar lakosság kb. egynegyedét érintette a depresszió valamilyen szinten, a 2014-es KSH adatok alapján. (A magyar nők 30%-át, a férfiak 20%-át. Súlyos esetekben (major depresszió) a nők 4,3%-át, a férfiak 2,6%-át.) A kor előrehaladtával mindkét nemnél nő az előfordulási arány. A tünetek kezelés nélkül egyre súlyosabbá válhatnak, gyakran öngyilkossági gondolatokhoz vagy akár szándékhoz vezetve. A befejezett öngyilkosságot elkövetők közel kétharmada szenved depresszióban,

Kezelés

Középsúlyos és súlyos depresszió esetén általában elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés antidepresszánsokkal. A gyógyszeres kezelés rendkívül fontos kiegészítése a pszichoterápia, vagy kognitív viselkedésterápia. A gyógyulás folyamán a gyógyszer adagolása egyre mérsékeltebb lesz a folytonos pszichoterápia mellett. Enyhe depresszió önmagában pszichoterápiával is gyógyítható, gyógyszeres kezelés nélkül. Az antidepresszáns szükségességét minden esetben az adott pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus dönti el.

Mikor kérjen feltétlenül, és minél hamarabb segítséget:

 • ha öngyilkossági gondolat bármilyen formában fellép,
 • ha a nyomott hangulat kihat a mindennapi életvitelre, munkavégzés, szociális kapcsolatokra,
 • ha nem tud kikelni az ágyból, sokat alszik vagy épp nem tud aludni.

Akár szomorúságról, akár depresszióról van szó, ne essünk bele abba a hibába, hogy magunkat vagy másokat diagnosztizálunk! Figyeljünk azonban saját és a környezetünkben élők mentális egészségére. Ha bármiféle problémát, elakadást észlelünk, feltétlenül kérjünk segítséget! Amennyiben segítségre van szüksége, keresse fel a SZEI Mentálhigiénés központját! Ha öngyilkossági gondolatok gyötrik Önt vagy ismerősét, azonnal kérjen segítséget, akár az alábbi elérhetőségen!

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetsége (LESZ)

Telefon/e-mail/ Skype

TELEFONSZÁM: 116 123, 06 80 810-600 (éjjel-nappal)

HONLAP:  sos116-123.hu

Honlapunkon további segélyvonalak elérhetőségét is megtalálja: