Csontritkulás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

CSONTRITKULÁS

Az osteoporosis vagy más néven csontritkulás népbetegségnek számít Magyarországon. Egyes becslések szerint a népesség tizedét érinti. Kialakulása lényegében észrevételen, lassú folyamat. Nem jár korai tünetekkel. Csontritkulásról akkor beszélünk, ha a csont térfogata változatlan, de szerkezete átalakul, szilárdsága csökken. Csontritkulás esetén a csontok törékenyebbé válnak, a csonttörések rizikója megnő. Ez különösen idős korban akár életveszélyes állapot előidézője is lehet. Fontos a folyamat időbeni felismerése!

Ha kíváncsi, Ön milyen mértékben veszélyeztetett a csontritkulás kialakulása szempontjából, töltse ki TESZTÜNKET!

Hogy előzhetem meg a csontritkulást?

A csontozat minősége nem állandó. Folyamatosan zajlanak a csontépítő és csontbontó folyamatok. Gyermekkorban a csontépítés van túlsúlyban. Nagyon fontos, hogy ilyenkor kellő mennyiségú kálciumhoz és D-vitaminhoz jusson a szervezet. Legalább ennyire fontos, hogy megfelelő terhelés is érje a csontrendszert, mert ennek ellenében fejlődik a csontszerkezet. Az életkornak megfelelő mozgás tehát a csontozat kialakulása szempontjából is elengedhetetlen. (A gyerekeknek minimum napi 60 perc közepes/erős intenzitású mozgásra van szüksége, heti több alkalommal izomerősítő gyakorlatokkal kiegészítve az állóképességi edzést. A felmérések figyelmeztető adatai szerint a 11-17 éves magyar iskoláskorú fiataloknak alig több mint egyhatoda végez napi szinten elegendő mozgást.) A növekedés befejeződéséig tehetünk a legtöbbet a megfelelő csontozat kialakulásáért.

Természetesen fejlődés ez után is elérhető, de ennek mértéke már jóval csekélyebb, inkább a szintentartás, az egészséges egyensúly elérése van a központban. Ahogy idősödünk, a mérleg a csontbontó folyamatok irányába billen. Nőknél a hormonális változás is fokozza a csont leépülését. A menopauzát követő 5-7 évben, a nők akár 20%-át is elveszíthetik a csonttömegüknek. Ezért is gyakoribb a csontritkulás a hölgyeknél, mint a fériaknál. Megfelelő táplálkozással, és mozgással azonban ez ellen is tehetünk.

Mire figyeljek a táplálkozás során?

Az egészséges csontozat kialakulásához, fenntartásához kálciumra és D-vitaminra is szükség van. Célszerű, ha ezekhez természetes úton jut a szervezet (táplálkozás, a D-vitamin esetében részben a napfény). Étrendkiegészítők szedése esetén különösen a D-vitaminra kell figyelni. Manapság igen nagy dózisban is sokan szednek D-vitamint, ami indkolt lehet, hiszen meglepően sokaknál mérnek alacsony szintet. Fontos azonban ezt időnként ellenőrizni, mert a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így raktározódni tud a szervezetben. A túladagolás már káros, tüneteket is okozhat.

1. Kalcium bevitel

A kalcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, a csontok fő alkotója. Fontos, hogy kalciumban dús étrendet alakítsunk ki. A magyar ajánlás szerint naponta 0,5 liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kell fogyasztani, amelyek az egyik legjobb kalciumforrások. Sok kalciumot tartalmaz még a brokkoli, mák, dió és a zabpehely. Amennyiben valamilyen oknál fogva (pl. laktózintolerancia, tejfehérje allergia stb.) nem fogyasztunk tejet és tejtermékeket, keressük a kalciummal dúsított termékeket!

2. D-vitamin bevitel

A megfelelő D-vitamin bevitel szorosan összefügg a kalciummal, hisz segíti annak beépülését a csontokba. Ételeink között nagyobb mennyiségű D-vitamin található a tojássárgájában és a halakban, de pusztán ezekből nem tudjuk fedezni a napi szükségletet, amely felnőtt ember esetében 2000 NE/nap. A tavaszi, nyári hónapokban (áprilistól-októberig) napi félórányi szabad levegőn, napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint. A kellő fényvédelemről ne felejtsen el gondoskodni!

3. Érdemes kerülni

Nagy mennyiségben a foszfort tartalmazó üdítőket, és az alkohol fogyasztását. Kis mennyiségben (napi 1-2 csésze) a kávénak nincs negatív hatása.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos hasznos információkat talál az okostanyer.hu oldalon, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára.

Mennyit és mit mozogjak?

Felnőttek számára (18-64 év köztött) a WHO minimum heti 150 perc közepes intenzitású, vagy heti 75 perc intenzív mozgást javasol. Emellett heti két alkalommal az izomerősítő gyakorlatok beiktatási is javasolt.

64 év felett sem változik az ajánlás, az esetleges társbetegségek figyelembe vételével. Kiegészül a program az egyensúly gyakorlatokkal, az időskori elesések kivédésére. Nagyon jó mozgásforma ebben az életkorban a gyaloglás, a szenior tánc, vagy az egyensúly torna.

A csontritkulás megelőzésére azok a mozgások javasoltak, amikor a gravitáció ellenében kell erőt kifejteni. A kis súlyok, az ellenállást fokozó eszközök (pl. gumikötél) hasznos segítségek. Csontritkulás esetén mindenképp konzultálni kell az orvossal, milyen mértékben terhelhető a csontozat, és fontos lehet gyógytornász bevonására a kezelésben.

Mikor érdemes csontsűrűség mérést végezni?

Nőknél a klimaktérium idéjén érdemes felvenni egy induló állapotot, hogy legyen mihez viszonyítani a későbbi értékeket. Önmagában egy mérési eredmény csak az adott állapotot tükrözi, nem mutat tendenciát.

Mit mér a denzitometria?

Az egyik fontos paraméter a T-score érték. Az optimális csonttömeg átlagértékétől való eltérését mutatja, amely egyúttal arányos a csonttörés kockázatával is. Az alábbi táblázat csak tájékoztató jellegű!:

  • Ha a T-score -1,0 feletti értéket mutat, az érték a normális tartományba esik.
  • Ha a T-score -1,0 és -2,5 közötti értéket mutat, fontos szakember tanácsát kérni, hogy elkerülje a csontritkulást. Ez az állapot kellő odafigyeléssel javítható.
  • Ha a T-score -2,5 feletti értéket mutat, mindenképp keresse fel a szakorvost!

A vizsgálati eredmény részletes kiértékelése minden paraméter figyelembe vételével, és a kezelési irány kijelölése szakorvosi feladat!

További információk: http://efi.szentendre.hu/index.php/2018/10/18/mit-kell-tudni-a-csontritkulasrol/