Bemutatkozás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyet a VEKOP 7.2.2.-17-2017-00005 azonosítószámú, „Egészségfejlesztési iroda létesítése a Szentendrei járásban„ címmel benyújtott pályázatával nyert el.

A projekt lehetővé tette az Egészségfejlesztési Iroda létrehozását, amely egészségmegőrző, prevenciós programokat kínál a járás 12 településének lakosai számára (lásd lent).

Jelenleg országosan 116 Egészségfejlesztési Iroda (EFI) működik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ egységes szakmai irányítása alatt.

2020. október 1-vel letelt a projekt által finanszírozott 2 éves időszak, és a SZEI részeként működő járási iroda a fenntartási időszakba lépett.

Az EFI tevékenység célja a népegészségügyi mutatók javítása, az elkerülhető és fő haláloki megbetegedések számának csökkentése, valamint az egészségben eltöltött életévek számának növelése.  Ennek érdekében fontos feladat a lakosság edukációján keresztül az egészségtudatos magatartás támogatása, fejlesztése.

Az Egészségfejlesztési Iroda programjai az alábbi színtereken valósulnak meg, szoros együttműködésben hivatalos és civil szervezetekkel:

  • oktatási intézmények
  • települési rendezvények
  • felnőtt lakosságnak szóló tanfolyam jellegű programok, előadások
  • munkahelyi programok
  • 65 év felettieknek szóló programok
  • hátrányos helyzetben lévőknek ajánlott foglalkozások

Fontos kiemelni a lelki egészség védelmét, amely az EFI LEK (Lelki Egészség Központ) feladatkörébe tartozik.

Elsősorban csoportos foglalkozásokat kínál az iroda, de egyéni állapotfelmérésre is van lehetőség, előre megbeszélt időpontban.

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda települései:

Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu