Alkoholfogyasztás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

ALKOHOLIZMUS

Az alkoholfogyasztás a magyar kultúra szerves része, így a kelleténél elfogadóbbak vagyunk az itallal szemben. Sokan nem is tudják elképzelni a családi összejöveteleket, ünnepeket vagy akár egy kellemes vacsorát koccintás nélkül. Az alkohol sokak életének része, hiszen a köztudatban „mindennap egy vörösbor egészséges”. Továbbá vannak, akik a különböző stresszhelyzetek kezelése, depresszió oldása miatt fogyasztják, mivel az alkohol enyhíti a szorongást és a feszültséget. Legalábbis eleinte, a függőség fokozódásával már a hiány tünetei miatt van szükség az újabb adagra.

Akármi is legyen a fogyasztás motivációja, napi 1-2 egység alkohol (1 egység nagyjából 1 pohár sörnek, 1-1,5 dl bornak, vagy 0,4 dl röviditalnak felel meg) fogyasztása már káros hatással van szervezetünkre és fokozott kockázatot jelent az alkoholproblémák kialakulásának tekintetében. Sajnos a hazai adatok is aggodalomra adnak okot. A statisztikák szerint lényegében minden 10. embernek problémája van az alkohollal. A helyzet megítélését a sztereotípiák is nehezítik, miszerint az az alkoholista, aki állandóan részeg, vagy legalábbis minden nap iszik. Már a reggelt is a kocsmában kezdi, és a munkájában sem tudj helyt állni. A kép ennél azonban sokkal árnyaltabb, ráadásul a családra és a környezetre jellemző a tagadás, maguk sem néznek szembe a helyzettel.

De mi is az egészséges mérték, ami nem károsítja az egészséget, és nem veszélyeztet az alkoholbetegség kialakulása szempontjából?

Szociális / alacsonykockázatú ivás

Szociális ivásnak (alacsony kockázatú) ivásnak hívják az alkoholfogyasztás azon formáját, amely nem vezet a toleranciaszint (minél többet fogyasztunk alkoholt, annál inkább hozzászokunk) emelkedéséhez és ami mellett még nem érvényesül az alkohol függőséget okozó hatása. A szociális ivás az, amikor „csak különleges alkalmakkor iszik” valaki. Jellemzői:

 • ritkán, ünnepi alkalmakkor,
 • kis mértékben,
 • társaságban,
 • és mindig ugyanannyi mennyiségű alkoholt fogyasztunk.

A ritkán évi 5-10 alkalmat jelent, a keveset pedig a már említett 1-2 egységnyi alkoholra utal. Ameddig valakire a szociális ivás jellemzői igazak, addig nincs mitől tartania. Ha ennél többször fogyaszt alkoholt (vagy több mennyiséget), akkor érdemes átgondolnia alkoholfogyasztási szokásait és megpróbálni csökkenteni az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Továbbá ilyen esetben már fennállhat az alkoholproblémák, alkoholizmus kialakulásának kockázata.

Mikor beszélhetünk alkoholbetegségről?

Sok esetben a társadalom szemet huny azok italozási szokásai felett, akik nem „tipikus alkoholisták”, azonban már problémáik vannak az alkoholfogyasztással. Az is lehet problémás alkoholfogyasztó, akinél még nem tapasztalhatók a függőség jelei. A legtöbben rendezett körülmények között, családi környezetben élnek, munkahelyük van stb. Azonban a kóros alkoholfogyasztás könnyen függőséggé, vagyis alkoholizmussá válhat. Sokan nem is gondolják, hogy az alábbi testi tünetek is összefüggésben állhatnak a túlzott alkoholfogyasztással:

 • fáradékonyság, erőtlenség,
 • emésztőszervi panaszok,
 • vérnyomás-emelkedés,
 • lábgörcsök,
 • alvászavarok.

Alkoholfüggőség, vagyis alkoholizmus akkor áll fenn, ha az egyén nem tudja szabályozni az alkoholfogyasztását. Ez pedig károsítja a testi-lelki egészséget, gátolja a munkavégzést és negatívan befolyásolja a családi életét, társas kapcsolatait.

Az alkoholfüggőség jelei (nem kell mindegyiknek teljesülnie):

 • alkohol iránti erős sóvárgás;
 • a fogyasztott alkoholmennyiség feletti kontroll képtelensége;
 • hozzászokás: egyre nagyobb mennyiségű alkohol szükséges ugyanannak a „kellemes” állapotnak az eléréséhez;
 • zugivás: az alkohol otthoni elrejtése, titokban történő alkoholfogyasztás;
 • romló munkahelyi vagy tanulmányi teljesítmény;
 • problémássá váló társas kapcsolatok;
 • hazudozás a megivott alkohol mennyiségére vonatkozóan;
 • az ivás közben történt események elfelejtése.

Akinél már tapasztalhatóak ezek a tünetek, annak nagy valószínűséggel a teljes absztinencia jelent kiutat a függőségből. Ehhez sok esetben csak szakszerű támogatással megy, de mindig van kiút!

Alkohol szervezetre gyakorolt hatása

A sok éven át tartó nagymennyiségű alkohol fogyasztása negatívan befolyásolja belső szerveink működését, akár visszafordíthatatlan károkat okozva ezzel. Hatására megnövekszik sok krónikus betegség kockázata, mint például a szívbetegségek, magasvérnyomás-betegség, vérzéses stroke, agysorvadás, májgyulladás, májzsugorodás, hasnyálmirigy-gyulladás stb.

Magyarországi statisztika

Magyarország 2022-ben lakosságarányosan a legtöbb alkoholbetegnek otthont adó országgá vált. A legfrissebb kimutatás szerint a magyar társadalom 21,2 százaléka számít alkoholbetegnek. A WHO alapján a férfiak hozzávetőleg átlagosan háromszor annyit isznak nálunk, mint a nők. Bár a magyar nők is egyre többet isznak különösen a legfiatalabbak és a 60 év felettiek veszélyeztetettek. A függők 90%-a soha nem ismeri fel az alkoholproblémáját.

Az alkoholbetegség kiváltó okai

Alkoholbetegség kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Vannak, akik öröklött módon hordozzák a betegség hajlamát, másoknál környezeti tényezők (pl. családi problémák) játszanak közre. A függőség kialakulásának kockázatát növeli, ha van alkoholfüggőség a családban, a gyermekkori stressz vagy bántalmazás, illetve a mentális betegség megléte.

Ezek ugyan mind hajlamosító tényezők, de a függőség kialakulása után az alkoholizmus egy önálló betegséggé válik. Ilyen esetben a nem elég a lelki problémák, régi traumák gyógyítására koncentrálni, hanem a függőséget kell kezelni. Azonban, ha valaki rálép a leszokás útjára (megfelelően kezelik függőségét), akkor a traumák, gyermekkori vagy családi problémák kezelése további segítséget nyújt a gyógyuláshoz.

Az alkoholbetegség megelőzése

A mértékkel történő, felelősségteljes alkoholfogyasztás a megelőzés legegyszerűbb módja. Az önismeret, azon belül a saját határok és akaraterő ismerete nyújthat nagy segítséget ebben.

Az alkoholbetegség kezelése

Amikor az alkoholizmus kezeléséről esik szó, nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a szenvedő fél nem azért képtelen felhagyni az ivással, mert akaratgyenge, hanem azért, mert pusztán akaraterővel nem lehet megoldani ezt a problémát. Az alkoholizmus egy betegség, de legyőzhető és az alkoholmentes élet szakszerű segítséggel elérhető. Többféle kezelési mód és rehabilitációs lehetőség áll rendelkezésre (pl. pszichoterápia, önsegítő csoportok). A megfelelő kezelési mód kiválasztása függ a személyiségi sajátosságoktól, az átlagosan elfogyasztott alkohol mennyiségétől, valamint a kitűzött céltól (az alkoholfogyasztás abbahagyása vagy mérséklése).

Mi a teendő alkoholbetegség esetén?

Alkoholfüggőség esetén a szenvedő félnek el kell dönteni, hogy abba kívánja hagyni az alkoholfogyasztását. Ezt követően fontos, hogy határozott tudjon maradni és a nehézségek ellenére bízni magában, hogy a lehető legjobb döntést hozta meg saját egészségének és a környezetében lévők érdekében. A függőség kezelése nem egyszerű feladat, de megfelelő segítséggel elérhető az alkoholmentes élet. A szenvedő fél vegye igénybe szakember (pszichiáter, addiktológus szakorvos vagy pszichológus) segítségét, ezzel is hozzá tud járulni saját céljának elérése érdekében.

Ha úgy érzi alkoholproblémái vannak és segítségre van szüksége keresse fel az Anonim Alkoholisták magyarországi közösségének oldalát: www.anonimalkoholistak.hu. Vagy érdeklődjön telefonon, emailen keresztül:

Telefon: +36 1 251 00 51 (mindennap 15:00-18:00 között)

Mobil: +36 30 749 2221

Email: info@anonimalkoholistak.hu