A 2023. évi állapotfelmérések összefoglalója - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

2023. év során 240 fő vett részt az egyéni állapotfelmérésen. Az előző évek gyakorlatának megfelelően  Inbody 270 készülékkel testösszetétel analízist végeztünk, illetve strukturált interjú (előre megadott kérdések mentén halad a beszélgetés) segítségével felmértük az életmódbeli szokásokat. Rákérdeztünk a vélt egészségre, a táplálkozási szokásokra, a testmozgásra, a lelki egészségre, valamint az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásokra. Ezen kívül vérnyomást is mértünk. A kapott adatok alapján személyre szabott életmód tanácsadást nyújtottunk, szükség esetén minimál intervenciót végeztünk, illetve tovább irányítottuk saját programba vagy az egészségügyi ellátórendszerbe a résztvevőket.

Demográfiai adatok

A résztvevők 71,3%-a nő volt (171 fő nő és 69 fő férfi). Erős a különbség a nemek között, azonban a felnőtt lakosságnak szóló közösségi programjaink arányához képest (9% a férfiak aránya) mégis kedvezőbbnek számít. Az életkor szerint 10 évenkénti bontásban azt tapasztaltuk, hogy a 30 év alattiak száma (17 fő) a legalacsonyabb. A 30 és 40 év közöttiek száma (47 fő) közel azonos a 50 és 60 év közötti résztvevőkével (45 fő), míg  a legnagyobb számban a 40 és 50 év közöttiek (68 fő) vettek részt a programban. 60 év felett 22 fő jelentkezett a mérésre. A legfiatalabb résztvevő 15, a legidősebb 85 éves volt. Az állapotfelmérést a 3 legnagyobb lélekszámú település– Szentendre, Pomáz, Budakalász – mellett, 1 alkalommal Tahitótfalun is megszerveztük. A résztvevők 34%-a érkezett Pomázról, 26% Szentendréről, 20% pedig Budakalászról. Az elmúlt évhez hasonlóan, 2023-ban is érkezett minden településről érdeklődő. 

Az állapotfelmérés során mért adatok

  1. Vérnyomás

Mivel a magas vérnyomás betegség gyakran tünetek nélkül alakul ki, és gyakran már a szövődmények, társbetegségek miatt végzett vizsgálat hívja fel rá a figyelmet, idén is fontosnak tartottuk a vérnyomásmérést.

66 esetben, a résztvevők több mint negyedénél (27,5%) mértünk 140/90 fölötti értéket, ami már magas vérnyomásnak számít. A legtöbben (41,3%) a normál emelkedett vérnyomás kategóriába estek. Mindössze 20%-ban mértünk normál tartományban lévő vérnyomást. (10%-nál nem történ mérés). (1.sz.ábra) Természetesen az értékelésnél figyelembe kell vennünk a „fehér köpeny” hatást, illetve azt, hogy sokan sietve érkeztek, de magas érték esetén mindig felhívtuk a figyelmet a rendszeres vérnyomás ellenőrzés fontosságára, és javasoltuk több magas érték mérése esetén a vérnyomásnapló elkészítését. Mindehhez támpontokat is adtunk és javasoltuk a naplóval együtt a háziorvos felkeresését.

1.sz. ábra Mért vérnyomás értékek

2. BMI értékek

Az Inbody által mért adatok közül a BMI-t vezetjük át az állapotfelmérő kérdőívre, így a feldolgozás során ez az adat állt rendelkezésünkre. (A kinyomtatott Inbody tesztlapot átadjuk a résztvevőknek.)

A BMI alapján a 2022-ben mért adatokhoz nagyon hasonló értékeket kaptunk. Néhány %-al azonban több túlsúlyt és elhízást mértünk. (Mivel nem beszélhetünk reprezentatív mintáról, ebben az esetben sem vonhatunk le a teljes lakosságra nézve következtetéseket, csupán a résztvevőket tudjuk összehasonlítani.) (2.sz. ábra)

A résztvevőknek ugyan fele a túlsúlyos és elhízott kategóriába sorolható, az országos átlag közel 60%-os értékéhez képest, kedvezőbb képet kaptunk.

2.sz. ábra A 2022. és 2023. évi állapotfelmérések során mért BMI értékek

A tanácsadás folyamán 2023 évben is felajánlottuk a Karcsúsodj okosan online programunkat mindazoknak, akik motiváltak voltak az életmódváltásra, vagy úgy érezték szükségük van támogatásra.

A strukturált interjú segítségével nyert adatok, az állapotfelmérés során

  1. Vélt egészség

A vélt egészség egy szubjektív mutató, amelyet önbevallás alapán egy 5-ös skálán mértünk. (értékek: nagyon jó, jó, közepes, rossz, nagyon rossz). Fontos mutató, erős korrelációt mutat a morbiditási és mortalitási adatokkal. Hasonló értékeket kaptunk, mint a 2022. éven, amelyek az országos átlaghoz viszonyítva idén is jobb eredményt mutattak.

  1. sz. táblázat A 2022. és 2023. év során állapotfelmérésen megjelenő járási lakosok és a KSH által mért 2021 évi magyarországi adatok összehasonlítása, a vélt egészség tekintetében

2. Táplálkozási szokások

A táplálkozási szokások felmérése során rákérdeztünk az étkezések gyakoriságára, valamint arra is, hogy a résztvevő érez-e napközben éhséget. A megkérdezettek több mint fele ritkán (17%), vagy gyakran (37,8%) éhes az étkezések között. (3.sz. ábra) A megbeszélés során gyakran kiderült, hogy nem megfelelő a fő étkezések összetétele, gyorsan felszívódó szénhidrátokat és kevés rostot, zsiradékot tartalmaznak, ez vezet a korai éhségérzet kialakulásához. Ilyen esetekben javaslatot tettünk az étrend módosítására, és/vagy a köztes étkezések beiktatására. A tanácsadás során figyelembe vettük az egyéni adottságokat, és a napi aktivitási szintet is.

3.sz. ábra Étkezések gyakorisága a 2023. évi állapotfelmérésen résztvevők körében

A kis étkezésekkel az 5 étkezést javasoljuk általában a hazai ajánlások alapján, de ezt kevesen (10%) tartják be. A legtöbben a 3 fő étkezést részesítik előnyben.

Rendszeresen felhívjuk a figyelmet az okostanyer.hu oldalra, amelyet a Magyar Detetikusok Országos Szövetsége kezel, és amelyen hasznos információkat osztanak meg a táplálkozástudomány területéről.

A zöldség és gyümölcsfogyasztás tekintetében is van még min változtatni. A jelenlévők 47%-a fogyaszt naponta többször zöldséget, további 30% pedig naponta legalább egyszer (4.sz. ábra). A zöldségfogyasztás mégis elmarad a kívánt mértéktől, mely szerint a napi táplálék felét a zöldségnek és gyümölcsnek kellene kitenni.

4.sz. ábra Zöldségfogyasztás gyakorisága a 2023. évi állapotfelmérés résztvevői körében

Javasolni szoktuk a mediterrán diétát, valamint az új, zöldséges ételek felkutatását az interneten. A fiatalabbak talán nyitottabbak a külföldi konyhák iránt, de az alapvető táplálkozási szokásokat erősen meghatározza a tradicionális magyar ízvilág.

Rákérdeztünk a hús és tejtermék fogyasztásra is. Húst a résztvevők fele napi szinten, 30%-a pedig hetente többször is eszik. Az Inbody mérések alapján a fehérjebevitel általában megfelelő, nagyon ritkán találkoztunk elégtelen fehérje bevitellel. Tejterméket az emberek közel 80%-a fogyaszt napi szinten, vagy hetente legalább háromszor, 7% pedig naponta többször is. 10% válaszolta, hogy soha nem fogyaszt tejterméket. Ezen esetekben mindig felhívjuk a figyelmet az egyéb Ca forrásokra, ezek tudatos fogyasztására. 

A táplálkozások száma és összetétele mellett fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet az étkezések szabályos ritmusára is, valamint arra, hogy hagyjunk időt a gyomornak a kiürülésre a lefekvés előtt, ami legalább 2 óra. A válaszok ebben a kérdésben is nagyon hasonlóak az előző évi adatokhoz.  A megkérdezettek 60%-a több mint két órával eszik a lefekvés előtt. Egyharmad 2 órán belül. Bevallás alapján csupán néhányan esznek közvetlenül lefekvés előtt, néhány főnél pedig ez teljesen változó. (5.sz. ábra)

Mennyi idővel eszik a lefekvés előtt utoljára?

5.sz ábra Utolső étekezés és lefekvés között eltelt idő az állapotfelmérő kérdőív válaszai alapján

A szervezet egészséges működése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel. Főként gyerekeknél és időseknél érdemes tudatosan odafigyelni, mert a gyerekek nem mindig jelzik, időseknél meg csökkenhet a szomjúságérzet. Az ajánlott folyadékbevitel felnőtteknél napi 8 pohár (1 pohár 2-2,5 dl), amelyből legalább 5 ivóvíz legyen. Gyerekeknél az ajánlás ugyanennyi, de a pohár 1,3-3 dl tartalmat jelöl. Nyáron, illetve izzadással járó sport esetén ez természetesen több, hiszen pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget.

A folyadékfogyasztásban kedvezőbb képet kaptunk az elmúlt évhez képest. A résztvevők 17% -a fogyaszt kevesebb mint 1 liter folyadékot naponta. 2022-ben a megkérdzettek 25%-a adta ezt a választ. (Az értékelésnél természetesen figyelembe kell vennünk a kis esetszámot, amely torzíthatja az eredményeket.)

3. Testmozgás

Az egészséges életmód fontos pillére a testmozgás. (Erről bővebben itt olvashat). Az állapotfelmérésen résztvevők 62%-a ülő munkát végez, tehát a napi 8-10 óra egészségtelen testhelyzetben eltöltött mozgásszegény időt kellene rendszeres edzéssel kompenzálni. Mérsékelt fizikai munkát a résztvevők 35 % végez, 9 fő említett nehéz fizikai munkát.

A megkérdezettek 60%.-a szokott legalább heti 2-3 alkalommal sportolni, 17% csak alkalomszerűen. Az állapotfelmérésen résztvevők kevesebb mint negyede azonban egyáltalán nem végez sportszerű tevékenységet. (6.sz ábra)

A 240 fő résztvevőből azonban 192 fő végez edzésen kívüli testmozgást. Sokan említették a gyaloglást, kutyasétáltatást, túrázást, valamint a ház körüli tevékenységeket.

Milyen rendszerességgel végez sporttevékenységet?

6.sz ábra Sporttevékenység gyakorisága, rendszeressége a 2023. évi állapotfelmérésen résztvevők körében

4. Hangulati állapot

Megkértük a résztvevőket, hogy szubjektív módon értékeljék egy 10-es fokozatú Likert skálán az átlagos kedélyállapotukat. A legtöbben 8-as értéket adtak, a múlt évhez hasonlóan. (7.sz. ábra)

A hangulati állapot (1= nagyon rossz, 10= kiemelkedően jó)

Általában milyen a hangulata?

7.sz. ábra A kedélyállapot szubjektív értékelése a 2023. évi állapotfelmérésen résztvevők körében

Rákérdeztünk arra is, hogy mennyire tartják az életüket stresszesnek a résztvevők. Itt azt kértük, hogy próbálják objektíven, egy külső szemlélő aspektusából értékelni azt az élethelyzetet amibe vannak. A válaszok nagy szórást mutattak, minimálisan csökkenve a szélső értékek irányába. (8.sz. ábra)

Mennyire érzi stresszesnek az életét?

8.sz. ábra A stressz mértékének szubjektív megítélése a hétköznapok során a 2023. évi állapotfelmérés résztvevői szerint

Fontosnak tartottuk, hogy rákérdezzünk milyen mértékben érzik úgy az emberek, hogy nehéz helyzetben meg tudnak birkózni a stresszel, rendelkeznek olyan megküzdési mechanizmusokkal, amelyek átsegíti őket a nehézségen. A táblázatban a Likert skálára adott válaszokat ábrázoljuk, ahol a 10-es érték a maximálisan meg tud küzdeni a stresszel, az 1-es pedig az egyáltalán nem válaszokat jelöli. (9.sz. ábra)

Mennyire érzi úgy, hogy befolyásolni tudja a feszültségszintjét?

9.sz. ábra A stresszel való megküzdés képessége a 2023. évi állapotfelmérésben résztvevők bevallása alapján

A stresszkezelő technikákat külön nem  regisztráltuk, de sokan említették a sportolást. A beszélgetések során igyekeztünk felhívni a figyelmet a maladaptív megoldások (ön és másra is hosszú távon veszélyes stresszoldó módszer, pl. alkohol, dohányzás) kerülésére, helyettesítésére. Javasoltuk az ingyenesen elérhető EFI stresszoldó programokat, csoportfoglalkozásokat.

Rákérdeztünk az alvási szokásokra is. 75% napi 6-8 órát alszik, 10% napi 8 óránál többet, csupán 15%-ban kaptuk azt a választ, hogy kevesebb, mint 6 órát. (Nem kérdeztünk rá a lefekvés időpontjára, az éjfél előtt alvással töltött időre és a rendszerességre sem).

Azon esetekben, ahol a fenti válaszok alapján szükségesnek ítéltük, rákérdeztünk, hogy egy depresszió felmérő kérdőívet kitöltsünk-e? Mindössze 2 alkalommal tudtuk ezt felvenni.

5. Káros szokások, addikciók

Dohányzás

Rákérdeztünk a dohányzási szokásokra. A résztvevők 14%-a (33 fő) dohányzott a felmérés idején. 69% soha nem is dohányzott, közel 14% pedig már több mint egy éve nem dohányzott.

12 fő használ alternatív dohányterméket is. Néhányan a leszokáshoz, a legtöbben pedig azért, mert egészségesebbnek tartják.

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy az alternatív dohánytermékek nem alkalmasak a leszokásra, és nem bizonyított, hogy egészségügyi előnnyel járna a használatuk. A dohányzás esetén úgynevezett minimál intervenciót alkalmazunk, amely során felmérjük a leszokási szándékot, és felajánljuk a lehetséges segítségeket.

A megkérdezett dohányzók 75%-a már gondolkodott a leszokáson, és kicsivel több mint a fele már próbált leszokni. Ennek ellenére azt tapasztaltuk, hogy amikor a motivációt mértük fel, nagyon kis elszántságot találtunk. (10. és 11. ábra)

Ennek magyarázata lehet, hogy a megkérdezés pillanatában még éppen nem készült fel a leszokásra az akit megkérdeztünk, másrészt visszatartó erő lehet a már megélt kudarcélmény. Ez utóbbi a leszokás fontos állomása, amelyből lehet tanulni. Gyakran csak többszöri nekifutás után sikerül véglegesen elhagyni a dohányzást. Érdemes ezt tudatosítani, hogy ne kudarcként éljék meg a leszokni vágyók a visszaesést, hanem építkezzenek a tapasztaltakból.

10.sz.ábra A leszokás gondolatának, előző tapasztalatoknak a felmérése a 2023. évi állapotfelmérésen résztvevő dohányosok körében

Mennyire érzi magát elszántnak a leszokásra?

(Az 1 az egyáltalán nem, a 6 pedig a maximálisan)

11.sz. ábra Az aktuális leszokási szándék mértéke a résztvevő dohányzók körében

Alkohol

Magyarországon minden 10. ember alkohol problémával küzd, de jóval kevesebben vannak, akik ezt felismerik és belátják. Az alkoholizmus betegség, amely nem gyógyítható, de teljes absztinenciával tünetmentessé tehető. Mivel nagyon erős függőségről van szó, kezelést igényel. Nem csupán az alkoholista szenved tőle, hanem az egész környezetét érinti, a család minden tagjára hatással van.

A kockázatmentes ivás évi néhány alkalmat jelent, amely ünnepekhez kapcsolódik. Nem vezet lerészegedéshez, és az alkalmanként elfogyasztott alkohol mennyisége éveken át nem növekszik. Figyelmeztető jel, ha valaki rendszeresen egyedül is fogyaszt alkoholt.

Az alkoholfogyasztás gyakoriságára az alábbi válaszokat kaptuk (12.sz ábra)

Milyen gyakran fogyaszt alkoholtartalmú italt?

12.sz ábra Az alkoholfogyasztás gyakorisága a 2023. évi állapotfelmérésen résztvevők körében, önbevallás alapján

Összefoglalás

A 2022 évi és a 2023-as év adatait összevetettük, és nagyon hasonló eredményeket kaptunk. Ugyan nem beszélhetünk alapos statisztikai elemzésről, hiszen a nyert minta nem felel meg ezen kritériumoknak, azonban tendenciákat megfigyelhetünk.

Az elmúlt évhez hasonlóan az országos átlaghoz képest (ahol vannak adataink), illetve a mért addikciók gyakoriságához képest a járás adatai kedvezőbb képet mutatnak. Ahogy erre már kitértünk, több okkal is magyarázható mindez. Részben feltételezzük, hogy aki eljön egy állapotfelmérésre, az átlagosnál egészségtudatosabb, másrészt a járás szocioökonómiai státusza is magasabb az országos átlagnál, amely együttállást mutat az egészségügyi mutatókkal.

Változtatni azonban van még min. Sok a tévhit, a bizonytalanság.  A hasznos információk átadása mellett sok esetben megerősítést adunk egy-egy  elhatározáshoz, valamint igyekszünk kezelni a felmerülő kétségeket, félelmeket. Számtalan esetben találkozunk olyan személyes élethelyzettel, amelyben az odafigyeléssel, meghallgatással támogatást tudunk nyújtani. (A kitelepülések során 30-45 percet tudunk egy főre szánni, annak függvényében, hogy hány kollégával vagyunk jelen. Az irodában gyakran 1 órát is rászánunk a tanácsadásra.)

Addikciók esetén 83%-ban végeztünk minimál intervenciót, amely során felmértük a leszokási szándékot, és igény esetén információt adtunk a támogató lehetőségekről. (13.sz. ábra)

13. sz. ábra Minimál intervenciók aránya a 2023. évi állapotfelmérésen résztvevők körében

A tanácsadás része a továbbirányítás is, amennyiben szükségesnek ítéljük, és van rá nyitottság a résztvevő részéről. Alap- és szakellátás felé csupán 9 esetben irányítottunk résztvevőt, az esetek több mint negyedében a saját programunkat kínáltuk fel. (13. sz. ábra)

13. sz. ábra Továbbirányítás egyéb ellátás, program felé a 2023. évi állapotfelmérés során

A résztevőknek felkínáljuk a kontroll mérés lehetőségét a változások követésére. Általában legkorábban 3 hónap múlva szoktuk javasolni a visszamértést, mert tapasztalataink alapján már jól látható a változás, valamint ennyi idő alatt beépülhetnek új szokások is, amelynek fenntartását megerősíthetjük az elért eredmények objektív mérésével. Előfordulhat, hogy nem jönnek a várt eredmények, esetleg rosszabb mutatókat látunk, de ebben az esetben is tudunk tanácsadással szolgálni, feltérképezzük a kudarc lehetséges okait a pácienssel közösen, és újabb célokat tűzünk ki.

2024. év folyamán továbbra is várjuk az érdeklődőket.

Kategória: Egészség