Mi van a címkén? 3. rész - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Cikk-sorozatunk harmadik, záró részében az élelmiszer címkéken feltüntetett E-számokkal, illetve a csomagoláson feltüntethető egészségre vonatkozó állításokkal foglalkozunk. A sorozat első és második részében a címkéken feltüntethető tápértékjelölés kötelező és nem kötelező elemiről, illetve az allergén információkról olvashatnak.

Az élelmiszercímkék talán legvitatottabb szereplői az E-számok. Az E-számok az engedélyezett adalékanyagokat takarják, amelyek elsősorban a késztermékek tartalmaznak. Az Európai Unió területén közel háromszáz engedélyezett adalékanyagot tartanak nyilván. Fontos tudni, hogy minden adalékanyag hosszú engedélyeztetési folyamaton megy keresztül, mielőtt forgalomba hozható. Illetve rendszeres időközönként felülvizsgálat alá kerül. Minden adalékanyag kap egy bizonyos E-számot, amely 3 számjegyet tartalmaz. A számjegyek első tagja az adalékanyag funkciójára utal. Például 100-199-ig a színanyagokat jelölik. A számok nem folytatólagosan követik egymást, hisz az évek során néhány adalékanyagot kivontak a forgalomból. Erre a jelölésre azért van szükség, hogy nemzetközileg is egyértelműek legyenek a jelölések, és megteremtsék az átjárhatóságot, áttekinthetőséget az Unión belül.

Az E-számokat funkciójuk szerint több csoportba lehet sorolni. Például az élelmiszer-színezékek, savanyúság szabályozók, tartósítószerek vagy az emulgeálószerek.

Sokan tartanak az E-számoktól pedig több természetes anyag is tartozik közéjük, mint például az aszkorbinsav (másnéven C-vitamin) vagy a pektin (vízben oldódó élelmirost fajta). Néhány adalékanyaggal szemben érzékenység alakulhat ki. Ez az állapot leggyakrabban az ízokozók, tartósítószerek és színezékek esetében fordulhat elő. Fejfájást, émelygést, asztmás tüneteket okozhatnak például a kén-dioxid vagy a szulfit kötések (E-220-E-228). Ezeket leggyakrabban gyümölcskonzervek, kandírozott gyümölcsök, burgonyából előállított termékek, borok és szárított gyümölcsök készítésekor, a torma feldolgozása során alkalmazzák. A szulfitok a 14 jelölésköteles allergén közé tartoznak.

Ha részletesebben érdekli az egyes E-számok mely adalékanyagokat jelölnek napjainkban már több adatbázis találunk, ahol célzottan rá lehet keresni, mely e-szám mit takar.

Néhány hasznos oldal:

https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso

https://tudatosvasarlo.hu/eszam/

Egészségre vonatkozó állítások a címkén

Ha az élelmiszer címkékről beszélünk fontos kitérni, hogy milyen állítások kerülhetnek a címkékre? Például: „ez a termék rostban gazdag” vagy „a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez”. Ezeket mind szigorú EU-s előírások határozzák meg, a rendeletben külön jegyzékben szerepelnek a felhasználható állítások. Minden állításnak tudományosan megalapozottnak és bizonyítottnak kell lennie. Természetesen az is kitétel, hogy az adott termék valóban tartalmazza az egészségre előnyösen ható tápanyagot, ráadásul a szervezet számára hasznosítható formában. A termékekkel kapcsolatban használt állításoknak lényegében öt fő szempontnak kell megfelelnie. Ezek a következők:

  • nem vezethetik félre a fogyasztót,
  • nem ösztönözhetnek túlzott élelmiszerfogyasztásra,
  • nem kelthetnek kétséget más élelmiszerek fogyaszthatósága iránt,
  • nem kelthetnek félelmet a fogyasztóban,
  • nem sugallhatják azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend nem biztosít megfelelő mennyiségű tápanyagot.

Az állítás nem csak szöveges formában jeleníthető meg, hanem képpel, ábrával vagy más vizuális eszközzel.

Fontos még tudni, hogy az állítások önmagukban nem alkalmazhatók, hanem más kiegészítő elemeket is fel kell tüntetni, például a kiegyensúlyozott, változatos étrend és az egészséges életmód fontosságára vonatkozó kijelentést.

Ezzel Mi van a címkén? cikk-sorozatunk végére értünk. Reméljük ezzel segítünk eligazodni az élelmiszer címkék világában és hasznosítani az ott feltüntetett információkat.

A témától Tóth Eszter, dietetikus előadást is tartott a Hamvas Béla Pest megyei Könyvtárban, amely a könyvtár YouTube csatornáján visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=M1qMe_LjT90

Források:

https://ogyei.gov.hu/az_elelmiszerekkel_kapcsolatban_alkalmazhato_allitasokkal_szemben_tamasztott_altalanos_es_egyedi_kovetelmenyek_

https://szupermenta.hu/mik-is-azok-az-egeszsegre-vonatkozo-allitasok/

https://www.agroinform.hu/gazdasag/elelmiszer-e-szamok-tartositoszer-e171-adalekanyag-izfokozo-54064-001https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11886/az-elelmiszeradalekok-e-szamok