Az egészséges táplálkozás alapjai - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Napjainkban az egészséges életmód egyre nagyobb teret kap. Egyre többen figyelnek és fordítanak időt egészségük megőrzésére. Az egészséges életmód egyik alappilére az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. A téma különösen fontos, hisz az internet világában úton útfélen találkozunk a különféle diétairányzatokkal és a legkülönfélébb szakemberek, hozzáértők, vagy csak lelkes hangok szólalnak fel, osztanak meg tartalmakat a témában. Alábbi összefoglalónkban a hazai táplálkozási ajánlást és a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit mutatjuk be.

 Mire van szüksége a szervezetnek?

A szervezetünk anyagcsere folyamatai energiával működnek. Energiára van szükségünk ahhoz, hogy mozogjunk, dolgozzunk, éljük a mindennapokat. Ezt az energiát a szervezet az elfogyasztott táplálékból fedezi. Alapvetően három energiát szolgáltató tápanyag van. Ezek a szénhidrát, a fehérje és a zsír.

Energián kívül egyéb tápanyagokra is szükségünk van, hisz a szervezet működéséhez elengedhetetlen a megfelelő vitamin és ásványianyag ellátás.

A tápanyagokat ezenkívül további két csoportba sorolhatjuk. A mikrotápanyagok azok, amelyekből a napi beviteli mennyiség nem haladja meg a 100mg-ot. Idetartoznak például a cink vagy a réz, illetve a vitaminok.  Másik csoport a makrotápanyagok, amelyekből a napi bevitel 100mg-nál több. Idetartozik például a nátrium, a kalcium vagy a magnézium.

Ebből is látható, hogy a szervezetünk egy rendkívül összetett rendszer.  Ahhoz, hogy ellássuk a megfelelő tápanyagbevitellel, azzal tesszük a legjobbat, ha étkezéseinket minél változatosabban állítjuk össze.

Hazai táplálkozási ajánlás

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2016-ban készítette a legújabb hazai táplálkozási ajánlást az Okostányért (lásd a képen). Az ajánlás 2021-ben megújulásra került. Az újításban kiemelten felhívja a figyelmet az alábbiakra:

  • A szezonális (évszaknak megfelelő) táplálkozás és a fenntarthatóság szem előtt tartása.
  • Zöldség, gyümölcs fogyasztás. A napi ajánlott mennyiség 2021-ben 500g-ra emelkedett.
  • Az egészséges táplálkozás több, mint az elfogyasztott étel. Kiemelten fontos az ételek mennyisége és minősége.
  • Hüvelyesek és olajos magvak nagyobb hangsúlyt kapnak. Különösen a húsfogyasztás csökkentésének függvényében.
  • Vörös húsok és feldolgozott húsipari termékek fogyasztásának csökkentése. Valamint heti egy húsmentes nap ajánlása.
  • Növényi italok, mint folyadékalternatívák kerülnek említésre a tej és tejtermék csoporton belül. Az ajánlás azonban kiemeli, hogy ezek tápanyagösszetétele jelentősen eltér a tej és tejtermékekétől.

A letölthető ajánlás, és további hasznos információk az https://www.okostanyer.hu/ oldalon találhatók.