A meridián torna - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Testünk egészségének megőrzése folyamatos gondoskodást igényel. Olyan, mint egy finom műszer, amely tűpontosan működik, de csak akkor, ha rendszeresen karban tartják, megbecsülik, szeretik és vigyáznak rá.

Az egészséget támogató életmód része a lelki egészség, amely szoros kapcsolatban áll gondolkodásmódunkkal. Fontos, hogy jó minőségű ételekkel tápláljuk a testet, és rendszeresen megmozgassuk, hiszen a mozgás egészségre gyakorolt hatása evolúciós örökségünk része.

A meridián torna a kínai orvoslás szemlélete szerint a test energetikai rendszerével dolgozik, amely szintén összefügg a teljes egésszel. 

Talán már Ön is találkozott szabadtéren kisebb csoportokkal, akik körben állva a testük különböző részeit ütögetve, szemmel láthatóan remekül érezték magukat. Ők feltehetően a kínai eredetű meridián tornát végezték. Ez az egészségmegőrző gyakorlatsor a meridiánokra hat, de nem azonos a Tai chivel, vagy a Qi-gonggal (csikung).

Az országba Dr Eőry Ajándok, elismert orvos, biológus, matematikus, természetgyógyász révén került, egy kutatói együttműködés révén, amelyben partnere Professzor Zhu Zhong Xiang, a meridián torna megalkotója volt, a hagyományos kínai orvoslás doktora volt.  A módszer ötvözi az akupresszúrát, a légzésterápiát, valamint a meridiánok aktiválását célzó testgyakorlatokat.

Dr. Eőry Ajándok 2020-ban elhunyt, de szellemi örökségét lányai gondozzák, akik szintén kiváló tudományos szakemberek. A meridián tornákat a képzett csoportvezetők országszerte ingyenesen tartják.

Amennyiben szeretne többet megtudni a meridián tornáról, figyelmébe ajánljuk a Bónusz Program oldalt, ahol információt talál a tudományos háttérről, arról, miként került a torna az országba, milyen élettani hatásai vannak.

A módszer hatékonyságának feltétele a pontos kivitelezés, ezért érdemes olyan csoporthoz kapcsolódni, amelyet képzett oktató vezet.  Az alábbi két videó, az otthoni gyakorlást segíti. Az elsőben Dr Eőry Ajándék (egyetemi docens) megoszt néhány alapismeretet, amelyek szükségesek a torna helyes kivitelezéséhez. A második videóban pedig megtalálható a teljes program.

Bátorítunk mindenkit, hogy fogjon hozzá türelemmel, örömmel és kitartással a rendszeres gyakorláshoz!

Kategória: Mozgás