Szabadtéri sportparkok, a prevenció elérhető eszközei - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A szabadtéri sportparkok remek alternatívái, kiegészítői a friss levegőn végzett sportolásnak, így elősegítik a helyi közösségek egészségének javítását. Az ingyenesen elérhető fitnesz eszközök révén a lakosságnak hozzáférése van olyan kisebb-nagyobb szabadtéri létesítményekhez, melyek a mozgást, az erősítést, valamint kondíciófejlesztést célozták meg. A testmozgás az egészségmerőrzés elengedhetetlen összetevője, hiszen nagyban hozzájárul az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint más egészségügyi problémák megelőzéséhez, csökkentéséhez.

A sportparkok jelenléte hatalmas lehetőség ez az embereknek az egészséges életmód kialakítására és fenntartására. Az ilyen helyeken történő rendszeres testmozgás pozitív hatással van az általános fizikai állapotra, az erőnlétre és a mentális jólétre is. Erős közösségépítő hatása is van, hiszen különböző hátterű és korú emberek találkozhatnak itt, és olyan közös témákról beszélgethetnek, célokra összpontosíthatnak, mint az egészségfejlesztés és az egészséges életmód. Ez elősegítheti az emberek közötti kapcsolatokat és a helyi közösségi élet erősítését.

Viszont..!

  1. Kiváltképp fontos felhívni a figyelmet az eszközök helyes használatra és a gyakorlatok pontos, helyes kivitelezésére.
  2. Fontos a megfelelő technika, ezért mindenképpen tanácsos szakemberrel konzultálni, különösen akkor, ha ön új vagy kezdő a kondipark használatában, így megkaphatja a megfelelő iránymutatást és tanácsokat a sérülésmentes és hatékony edzéshez.
  3. Mindig végezzen megfelelő bemelegítést a testmozgás előtt. Ez felkészíti az izmokat és ízületeket a terhelésre és csökkenti a sérülések kockázatát.

Nem is gondolná milyen sok szabadtéri sporteszköz van karnyújtásnyi távolságban. Szeretnénk bemutatni a Free Sport Parks weboldalt, ahol megkeresheti és kiválaszthatja az otthonához legközelebb eső vagy igényeinek legmegfelelőbb kondiparkot, valamint számtalan más sportolási lehetőséget. Az oldal akkor is jó szolgálatot tesz, ha az országon belül elutazik valahová, ahol folytatná a megszokott edzését, hiszen rá tud keresni a helyi lehetőségekre.

Az oldalon belül térképes keresőfelület található: https://www.freesportparks.hu/terkep

A különféle sportolási lehetőségek színkódot kaptak a könnyebb áttekinthetőség érdekében, amelyhez a Pédia fül alatt jelmagyarázat található (https://www.freesportparks.hu/kozossegi-sportparkpedia).

Az oldal készítői hangsúlyt fektettek a biztonságra is. Az Eddz Okosan fül alatt szó esik az elengedhetetlen bemelegítésről, és a levezető nyújtásról is. (Minden helyszín bejegyzése mellett a bemelegítést és a nyújtást bemutató videók is megtalálhatók.)

Ezen kívül oktató videók találhatók az eszközök használatáról, valamint a gyakorlatok helyes kivitelezéséről, amelyek ismerete alapvető fontosságú a sérülések elkerülése és a hatékonyság elérése érdekében.

Külön videók találhatók a fitnesz gépek (https://www.freesportparks.hu/eddz-okosan-a-fitneszparkban) és a street workout eszközök (https://www.freesportparks.hu/eddz-okosan-a-kondiparkban)  használatához.

Az oldal készítői is felhívják rá a figyelmet, hogy a videók önmagukban nem helyettesítik a szakembert. Elsősorban azok számára szolgálnak hasznos támpontokkal, aki már sportoltak életük során, és rendelkeznek megfelelő testtudattal.

Reméljük cikkünkkel sikerült felkelteni az érdeklődés a sportparkok iránt. Bíztatunk mindenkit, hogy ismerkedjen meg a szabadtéri mozgás ezen formájával is, éljen azzal a nagyszerű lehetőséggel, amit a helyi környezet kínál, mozogjon a szabad levegőn és tegyen egy kicsit többet egészségéért!

Kategória: Mozgás