A 2022. évi egyéni állapotfelmérések összefoglalója - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

2022. év során 148 fő vett részt az egyéni állapotfelmérésen, ahol az Inbody 270 készülékkel testösszetétel analízist végeztünk, illetve egy kérdőív segítségével felmértük az életmódbeli szokásokat. Rákérdeztünk a vélt egészségre, a táplálkozási szokásokra, a testmozgásra, a lelki egészségre, valamint az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásokra. Ezen kívül vérnyomást is mértünk. A kapott adatok alapján személyre szabott életmód tanácsadást nyújtottunk, szükség esetén minimál intervenciót végeztünk, illetve tovább irányítottuk saját programba vagy az egészségügyi ellátórendszerbe a résztvevőket.

Demográfiai adatok

A résztvevők 78,4%-a nő volt. Legnagyobb számban a 35 és 65 év közötti lakosok kerestek fel minket. A legfiatalabb résztvevő 13, a legidősebb 88 éves volt. Az állapotfelmérést a 3 legnagyobb lélekszámú településen – Szentendre, Pomáz, Budakalász – végeztük, mivel a lakosság kétharmada ezeken a településeken él. A résztvevők 35%-a érkezett Budakalászról, 31% Szentendréről, 21% pedig Pomázról, de minden településről érkezett érdeklődő. 

Az állapotfelmérés során mért adatok

  1. Vérnyomás

A magas vérnyomás betegség sok esetben tünetek nélkül, évek alatt alakul ki. Gyakran véletlenül derül rá fény, esetleg már a szövődmények okozta panaszok miatt fordulnak az egyének az orvoshoz. Ezért fontosnak tartjuk a vérnyomás ellenőrzését.

36 esetben mértünk 140/90 fölötti értéket, ami már magas vérnyomásnak számít. Mivel ilyen esetben az izgalom is hozzájárulhat az emelkedett értékhez, valamint egy mérés még önmagában nem elégséges, ilyen esetekben javasoltuk az otthoni, többszöri ellenőrzést. Amennyiben otthon, nyugodt körülmények között is többször mérhető magas érték, mindenképp javasoljuk egy vérnyomásnapló elkészítését, és ezzel a háziorvos felkeresését. Mindezek mellett az életmódra vonatkozó tanácsokkal is ellátjuk a résztvevőt.

  • Testsúly

A túlsúly és az elhízás számos vezető haláloki megbetegedés rizikó faktora. A zsigeri zsír megnövekedett mennyisége negatívan hat az anyagcsere folyamatokra, valamint krónikus gyulladásos állapotot tarthat fenn a szervezetben.  Az Inbody készülékkel mérni tudjuk a zsigeri zsír mennyiségét. (Az Inbody által mért adatokat felhasználtuk az egyéni tanácsadásban és átadtuk a résztvevőknek. Adatbázisunkban a BMI értékeket rögzítettük)

A BMI alapján a résztvevők fele a normál súlyú csoportba tartozott. 5% volt sovány, míg 44%-ban túlsúlyt, vagy elhízást találtunk. Az országos átlaghoz képest (közel 60% túlsúly és elhízás) ez jobb arányt mutat. Feltételezhető, hogy az eltéréshez hozzájárul a járás magasabb szocio-ökonómiai státusza, amely jobb egészségügyi mutatókkal jár együtt, valamint az, hogy az állapotfelmérést igénybe vevők az átlag lakosságnál egészségtudatosabbak.

A testsúly kontroll alapja a megfelelő életmód kialakítása. Mindez szakmailag megalapozott életmódbeli ismereteket, hosszú távú tervezést, és önismeretet is igényel. Mindehhez  Karcsúsodj okosan programunkkal igyekszünk segítséget nyújtani az érdeklődőknek, amely online előadások sorozata. Az érdeklődőket felvesszük a programba.

Az állapotfelmérés életmód kérdőívének válaszai alapján kapott adatok

  1. Vélt egészség

A vélt egészség egy szubjektív mutató, amely kiegészíti az objektív egészség indikátorokat. Számos tanulmány rámutat, hogy ez az önértékelésen alapuló mutató erős kapcsolatban áll a morbiditási (betegségi) mutatókkal és jó előrejelzője a halálozásoknak is. Értéke a gazdasági mutatókkal is kapcsolatban áll. A résztvevők 74,4%-a jónak, vagy nagyon jónak ítélte saját egészségi állapotát. Mindössze 4% érezte rossznak, vagy nagyon rossznak az egészségi állapotát. Az országos átlaghoz képes (KSH,2021), itt is jobb eredményt kaptunk.

A 2022 év során állapotfelmérésen megjelenő járási lakosok és a KSH által mért 2021 évi magyarországi adatok összehasonlítása, a vélt egészség tekintetében

 Állapotfelmérésen résztvevőkMagyarország lakossága
Jó vagy nagyon jó74,4%64,8%
Közepes21,6%27,1%
Rossz, vagy nagyon rossz  4%  8,1%
  • Táplálkozási szokások

Az egészséges táplálkozás megbeszélése során a hazai szakmai ajánlást vettük alapul. Rákérdeztünk a táplálkozások számára, ritmusára, mennyiségére és összetételére. Ezt követően személyes javaslatot tudtunk adni.  Felhívtuk a figyelmet a Dietetikusok Országos Szövetsége által működtetett Okostányér weboldalra is, ahol hasznos információkat találnak a látogatók az egészséges táplálkozásról.

Az ajánlások a napi ötszöri étkezést javasolják. Ez 3 fő étkezést, és két kis étkezést jelent. Ezzel biztosítható a megfelelő energiaszint, elkerülhető a vércukorszint ingadozása és a napközbeni éhségérzet kialakulása. Természetesen ennek érdekében szem előtt kell tartani a megfelelő mennyiséget és minőséget is.

A válaszok alapján a résztvevők csupán 19,6% -a eszik naponta 5 alkalommal. Négyszer 22,4%, a résztvevők több mint fele csupán háromszor, vagy még kevesebbszer. A résztvevők 33,6%-a gyakran érez éhséget napközben. A beszélgetések során azt tapasztaltuk, hogy ez elsősorban a ritkább étkezések mellett fordul elő a napközbeni éhségérzet, illetve a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása esetén.

Az emésztőrendszer működése szempontjából fontos, hogy lefekvés és alvás előtt, legalább 2 órával étkezzünk utoljára. Ez lehetővé teszi, hogy a táplálék tovább jusson a gyomorból, tehát már meginduljon az emésztés. A táplálékkal teli gyomor az alvás minőségét is befolyásolja.

A résztvevők valamivel több mint a fele, a lefekvés előtt több mint 2 órával táplálkozik utoljára. 30% ennél rövidebb időt hagy, de közvetlenül a lefekvés előtt (saját bevallás alapján) csupán 2 fő fogyaszt táplálékot.

A szervezet egészséges működése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel. Főként gyerekeknél és időseknél érdemes tudatosan odafigyelni, mert a gyerekek nem mindig jelzik, időseknél meg csökkenhet a szomjúságérzet. Az ajánlott folyadékbevitel felnőtteknél napi 8 pohár (1 pohár 2-2,5 dl), amelyből legalább 5 ivóvíz legyen. Gyerekeknél az ajánlás ugyanennyi, de a pohár 1,3-3 dl tartalmat jelöl. Nyáron, illetve izzadással járó sport esetén ez természetesen több, hiszen pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget.

A megkérdezettek negyede fogyaszt 1 liternél kevesebbet naponta, a legtöbben (45%) elfogyasztják a 1,5-2 liter mennyiséget, 30% pedig ennél is több folyadékot fogyaszt.

A hazai ajánlásokban sokak számára az a legmeglepőbb, hogy a napi tányérunk felét a zöldségeknek és kisebb mennyiségben a gyümölcsöknek kellene kitenni. A kérdőívben rákérdeztünk a zöldség és gyümölcsfogyasztás gyakoriságára. A válaszadók 52%-a naponta többször is fogyaszt zöldséget, de a beszélgetések során kiderült, hogy ez ritkán teszi ki a bevitt táplálék felét. Gyümölcsöt a résztvevők 40%-a napi rendszerességgel fogyaszt, 10 % pedig többször is. Csupán 4 fő jelezte, hogy ritkábban eszik gyümölcsöt, mint hetente.

A szakmai ajánlások a tejtermékeket javasolják, mint legfőbb kálcium forrást. Van, aki egészségügyi okok miatt, van meggyőződésből kerüli ezek fogyasztását. Ebben az esetben dietetikus kollégánk tanácsot adott, milyen módon biztosítható a megfelelő Ca bevitel, amely a csontok egészsége szempontjából is kiemelten fontos.

Az állapotfelmérésen résztvevők közül a legtöbben fogyasztottak tejterméket.

Számos táplálkozási irányzat kerüli a húsfogyasztást. 7 fő jelezte, hogy soha nem fogyaszt húst, a legtöbben (46,5%) azonban naponta egyszer esznek húst, húskészítményt (néhányan jelezték csupán, hogy naponta többször is fogyasztanak húst).

  • Testmozgás

Az egészséges életmód fontos pillére a testmozgás. (Erről bővebben itt olvashat). Az állapotfelmérésen résztvevők 67%-a ülő munkát végez, tehát a napi 8-10 óra egészségtelen testhelyzetben eltöltött mozgásszegény időt kellene rendszeres edzéssel kompenzálni. Mérsékelt fizikai munkát 32 % végez, 1 fő említett nehéz fizikai munkát.

A megkérdezettek kétharmada (66,9%) szokott sportolni, de a gyakoriság már nem mutat ilyen kedvező képet.

(Az életkor megoszlásában nem vizsgáltuk az adatokat, ez egy mélyebb elemzést igényelne.)

125 fő (148 főből) azonban végez edzésen kívüli testmozgást. Sokan említették a gyaloglást, kutyasétáltatást, túrázást, valamint a ház körüli tevékenységeket.

  • Hangulati állapot

Test és lélek nem elválasztható, szoros kölcsönhatásban állnak egymással. A hangulati állapot az egészség fontos összetevője. A felmérés során megkértük a résztvevőket, hogy egy 10-es skálán helyezzék el, milyennek érzik általában a kedélyállapotukat. Alacsony értékeknél depresszió kérdőívet is kitöltöttünk. Diagnózist mi nem adhatunk, de depresszió gyanúja esetén a szakellátásba irányítottuk a résztvevőket.

A hangulati állapot (1= nagyon rossz, 10= kiemelkedően jó)

A stresszel kapcsoltban két kérdést tettünk fel. Az elsőben azt mértük fel, hogy mennyire tartják a résztvevők stresszesnek az életüket. A válaszok egyenletesen megoszlottak, a szélső értékek felé csökkenő tendenciával. A legtöbben a 7-es értéket jelölték meg (Az 1-es az egyáltalán nem, a 10-es pedig a nagyon erősen értéket jelölte.)

Nagyon fontosnak tartottuk azt is felmérni, hogy milyen mértékben érzik a résztvevők, hogy vannak egészséges eszközeik/megoldásaik a stressz levezetésére. A beszélgetések során igény szerint beszélgettünk a stressz természetéről, a megküzdési módokról. Ajánlottuk a pszichológus kollégák által tartott csoportos foglalkozásainkat.

Ennél a témánál kérdeztünk rá az alvási szokásokra is. A megkérdezettek 76%-a 6-8 órát alszik naponta, csupán 7,5% alszik 8 óránál többet. 16,5 % kevesebb mint 6 órát tölt alvással az éjszaka folyamán. Alvási problémák esetén javasoltuk szakember felkeresését, valamint ajánlottuk a relaxációs technikákat is tartalmazó stresszoldó EFI foglalkozásokat.

  • Káros szokások, addikciók

Dohányzás

Rákérdeztünk a dohányzási szokásokra. A résztvevők 10%-a (15 fő) dohányzott a felmérés idején. (7 fő nem válaszolt a kérdésre) 78% soha nem is dohányzott.

A dohányzás egészségkárosító hatása megkérdőjelezhetetlen. Irodánk fontos feladata felhívni erre a figyelmet. Azok számára, akik már gondolkodtak a leszokáson (13 főből 9 fő) és igényelték, bemutattuk az elérhető támogatási lehetőségeket, valamint tanácsot adtunk, hogy milyen módon tudnak ezek a támogatások segítséget nyújtani. (Felhívtuk a figyelmet a dohányzás témakörét átfogóan bemutató előadás-sorozatunkra, amely online megtekinthető a feliratkozók számára).

A dohányzó válaszadók 64%-a már próbált leszokni a dohányzásról, és kb. 50%-ban hallottak már valamilyen támogató eszközről (Az alternatív dohánytermékek nem tartoznak ide, bizonyított, hogy nem támogatják a leszokást, csupán az átszokást.)

Alkohol

Magyarországon minden 10. ember alkohol problémával küzd, de jóval kevesebben vannak, akik ezt felismerik és belátják. Az alkoholizmus betegség, amely nem gyógyítható, de teljes absztinenciával tünetmentessé tehető. Mivel nagyon erős függőségről van szó, kezelést igényel. Nem csupán az alkoholista szenved tőle, hanem az egész környezetét érinti, a család minden tagjára hatással van.

A kockázatmentes ivás évi néhány alkalmat jelent, amely ünnepekhez kapcsolódik. Nem vezet lerészegedéshez, és az alkalmanként elfogyasztott alkohol mennyisége éveken át nem növekszik. Figyelmeztető jel, ha valaki rendszeresen egyedül is fogyaszt alkoholt.

A megkérdezettek alkoholfogyasztási szokásai

Összefoglalás

Az állapotfelmérések során (valamint az anonim, online kitölthető értékelő ív válaszai alapján) azt tapasztaltuk, hogy a lakosság részéről igény van erre a fajta szolgáltatásra.  Sokan érkeztek úgy, hogy orvosi vizsgálatra számítottak, de a felmérés végén jelezték, hogy hasznosnak érezték a tanácsokat.

Az Inbody készülék által mért értékek, valamint az életmódbeli szokások megbeszélése jó kiinduló alap az életmódváltás kezdetén. Hasznos azok számára is, akik rendszeresen sportolnak, de szeretnék nyomon követni a változást. A résztvevők számára lehetőséget biztosítunk a visszamérésre. A településeken meghirdetett időpontok mellett, előre egyeztetett időpontban az EFI irodában is el tudjuk végezni a mérést, munkaidőben.

A tanácsadás során 54 főt irányítottunk tovább saját programba, 10 főt pedig a szakellátásba. Számos paraméter alapján a résztvevők az országos átlaghoz képest jobb értéket mutatnak. Ez összecseng a NEKIR rendszerben tárolt járási adatokkal, többek közt a lakosság magasabb szocio-ökonómiai státuszával. Feltételezzük, hogy akik eljönnek egy ilyen mérésre, eleve egészségtudatosabbak.

A 2023. év során az állapotfelméréseket folytatjuk.