Egy nap cigi nélkül - Füstmentes világnap 2022. november 17. - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A füstmentes világnap minden év november harmadik csütörtökére esik.  A felhívás a dohányzókat szólítja meg, hogy ezen a napon ne gyújtsanak rá. A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államába, 1971-re nyúlik vissza. Arthur P. Mullaney, az akkori kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy aznap ne gyújtsanak rá, és a napi cigaretta árával támogassák a helyi középiskolát. Az Amerikai Rákellenes Liga, majd 1977-re minden állam csatlakozott a mozgalomhoz.

Az elmúlt évtizedekben, a dohányipar a dohányzásellenes mozgalmak és rendeletek nyomására rákényszerült újabb dohánytermékek kifejlesztésére. Ezek alapvetően nem füstöt bocsájtanak ki, de a füstmentes világnap felszólítása ezen eszközökre is kiterjed, hiszen a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan, egészségkárosító hatással bírnak.

Egyetlen nap alatt ugyan nem lehet leszokni a dohányzásról, mégis számos előnye van a világnapnak:

  • Felhívja a társadalom figyelmét a füstmentes/dohánytermék mentes életre.
  • A dohányzók megtapasztalhatják, hogy milyen a kapcsolatuk a dohányzással. (Pl. mennyire nehéz lemondani róla, milyen érzéseik vannak, ha nem gyújthatnak rá, mikor a legnehezebb megállni, hogy rágyújtsanak, ezek a tapasztalatok megegyeznek-e a magukról alkotott elképzeléseikkel stb.)
  • A megfigyelt tapasztalatok hozzásegíthetik a dohányzókat, hogy elgondolkodjanak a leszokáson, döntsenek a leszokás mellett, vagy meg is tegyék az első lépéseket.  
  • Aki már rászánta magát a leszokásra, felkészült a cigaretta letételére, válaszhatja ezt a napot az „új élet” első napjának. Erőt adhat, ha egy jeles naphoz kötődik, amelyen feltehetően sokan mások is megteszik ezt a lépést.  
  • Aki nemrég szokott le, a világnap üzenete megerősítheti az elhatározását.

Mind az egyén, mind a társadalom szempontjából sokkal kifizetődőbb az egészség megtartása, fejlesztése, mint a betegségek gyógyítása. Az egészség, mint érték üzenete egyre erősebb, a dohányzás egészségkárosító hatása pedig napjainkban már tagadhatatlan.

(Online előadás- sorozatunkban megismerkedhet a dohányzás kultúrtörténeti hátterével, a dohányzás természetével, a függőség kialakulásával, az alternatív dohánytermékek hatásaival, illetve a leszokást támogató lehetőségekkel. A sorozat ingyenes, heti rendszerességgel küldjük ki az újabb rövid előadást. Jelentkezés.)

A leszokás folyamata nem egyszerű, és a közvélekedéssel ellentétben nem csupán akarat kérdése. Természetesen belső indíttatás és erős elhatározás szükséges. A leszokást támogató programok első lépése is ezek megszilárdítása, illetve a későbbiekben a fenntartása. Ezekre a biztos alapokra lehet építkezni.

A függőség természete kettős. Egyrészt van egy pszichés, másrészt egy kémiai komponense. Ezek aránya egyénenként változó, így a leszokás során szükséges a nikotinfüggőség felmérése. Erős függőség esetén nikotinpótló terápiára is lehetőség van, a megvonási tünetek enyhítésére. Mindenképpen javasolt szakember tanácsát követni. A gyógyszeres terápiák kizárólag orvos támogatásával vehetők igénybe.  

A nikotinfüggés kezelése mellett a magatartás orvoslásnak is nagy szerepe van, a lelki kötődések feloldása, a szokások sikeres áthangolása érdekében.

A leszokás támogatására számos lehetőség létezik. Számos tüdőgondozóban foglalkoznak egyéni vagy csoportos leszokás támogatással (Szentendrén a szakrendelésen beutalóval jelentkezők egyéni támogatást vehetnek igénybe).

Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet Dohányzásról Leszokást Támogató Központja a szakemberek képzése mellett ingyenesen hívható támogató vonalat is fenntart, amely a 06 80 44 20 44 telefonszámon érhető el.

Amennyiben úgy érzi, hogy lépéseket tenne a füstmentes élet felé, keresse a támogató lehetőségeket!

További cikkeinket a dohányzással kapcsolatban itt találja.