Az állva evezés (Stand Up Paddle ) „gerinces” előnyei - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Egyre népszerűbb, sokak által kedvelt vízi eszköz a SUP (Stand Up Paddle Boat). Az interneten bőséges információ található a különféle típusokról, az evezés technikájáról, és sokan megosztják saját élményeiket leírások, videók formájában.

Nagy előnye az eszköznek, hogy alapszinten gyorsan elsajátítható az evezés technikája, rövid idő alatt élményt jelent a használata. Természetesen a biztonságra fontos odafigyelni. A különféle vízfelületeknek megvannak a sajátosságai, ezért érdemes tájékozódni a vízre szállás előtt. Ha nem csak a kijelölt strand területén próbálgatjuk az eszközt, mindenképpen javasolt a lash (bokára köthető „póráz”) és a mentőmellény használata. Aki szeretné a túrázást is kipróbálni, de nincs vízi jártassága, érdemes szervezett csoporthoz csatlakoznia. Több helyszínen is hirdetnek túrákat, SUP bérléssel együtt. 

Az állva evezés előnyei között érdemes megemlíteni a gerincoszlopra gyakorolt hatását. Kiemelten fontos témának tartom, hiszen az életmódunk következtében egyre több embert érintenek a gerincpanaszok, és sajnos egyre fiatalabb korban. Az elváltozások fokozatosan alakulnak ki az egyoldalú terhelés következtében, sérülékenyebbé téve a gerincet.

Sokan szeretik a vízi sportokat, többek közt a kajakkal vagy kenuval történő túrázást. Sajnos, akinek már van valamilyen fokú gerincelváltozása, hosszabb evezés után panaszokat tapasztalhat, vagy fokozódhatnak már meglévő problémái. Az állva evezés során – amennyiben helyes az evezési technika – a gerincoszlop egyenletesebb terhelést kap. Álló helyzetben a gerincoszlop fel tudja venni természetes tartását. Helyes testtartás esetén az ágyéki szakasz homorulata megtartott, a porckorongokra egyenletes terhelés nehezedik, ellentétben az ülő helyzettel. A semleges tartás mellett, az evezés során létrejövő törzscsavaró mozdulatok is biztonságosabbak, hiszen a porckorongok terhelése kiegyensúlyozottabb.

A gerinc egészségét tekintve, a legfontosabb előnye a SUP-olásnak, a gerincet stabilizáló mélyizmok és törzsizmok fejlesztése. Az instabil talajon végzett mozgás során mindezek együttesen dolgoznak. A folyamatos egyensúlyozás jól megdolgoztatja a mélyizmokat, az evezés során pedig az egész törzs dolgozik. A SUP-on egy oldalon történik az evezés, de az egyenes haladás érdekében rendszeresen oldalt kell váltani, így elkerüljük az egyoldalú terhelést.

 A SUP tehát nagyon jó alternatíva azok számára is, akik időnként gerincproblémáktól szenvednek. A fokozatosságra azonban oda kell figyelni, illetve hosszabban fennálló vagy akut panasz esetén mindenképpen szakorvos véleményét kell kérni.  A gerincproblémáknak számos oka lehet, de az izomerő kiegyensúlyozatlansága minden esetben jelen van. Érdemes az álló deszkához is hozzászokni, és az erőnlétnek megfelelően, fokozatosan növelni a terhelést. 

Korábbi cikkünkben arról olvashat, milyen egyéb mozgásformák ajánlottak gerincpanaszok esetén.

Huszárné Kürti Éva – egészségtan tanár, preventív gerinctréner

Kategória: Cikkek