Mi az Elf Bar és miért káros? - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az Elf Bar tulajdonképpen egy eldobható elektromos cigaretta, amely Magyarországon illegális dohányterméknek minősül. Az Elf Bar-ok rengeteg ízesítésben és többféle kiszerelésben érhetőek el. Több dologban is különbözik a cigarettától, például nem büdös, némelyiknek kifejezetten kellemes illata van. Az Elf Bar-ok 600-tól 5000 szívásos kiszerelésben kaphatóak. Számoljunk egy kicsit! Átlagosan egy normális cigarettában 17 slukk van, egy cigarettás doboz pedig 19 szálat tartalmaz. Ezzel számolva a legkisebb Elf Bar 2,5 doboz, a legnagyobb pedig 15 doboz cigarettának felel meg. A kialakításából adódóan további különbség, hogy a cigarettával ellentétben nem látni „hol van a vége”, nem fogy el 17 slukk után. Egy este során egy Elf Bar-t használó úgy szívhat el például „2,5 doboznyi cigarettát”, hogy észre sem veszi közben.

Az Elf Bar-ok legnagyobb veszélyét pedig a nikotintartalma jelenti. A termékekre írt adatok alapján 2-5% a nikotintartalma, azonban a NAV laborvizsgálatai alapján, jóval több nikotint tartalmaznak, mint amennyit a gyártók feltüntetnek rajta. A nikotin már önmagában is egy idegméreg, amely nagyon erős függőséget tud okozni. További jelentősen káros hatása is van szervezetünkre: rontja az alvásminőséget, rontja a sejtek örökítőanyagát, negatív hatással van a szív- és érrendszerre, de még sokáig lehetne sorolni. A vizsgálatok során kiderült, hogy a nikotinon kívül számos más szervezetünkre káros anyag található az Elf Bar-okban, de vannak még beazonosítatlanok is, hiszen nem tudni pontosan milyen anyagokat használnak a különböző ízesítésű bar-okhoz.

Az Elf Bar használata növeli a nikotinmérgezés esélyét, hiszen pontosan nem lehet nyomon követni, hogy mennyit szív a dohányzó belőle. A közelmúltban, az elektronikus cigaretták és az új típusú dohánytermékek használatával, világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. A nikotinmérgezésnek a következők a tünetei:

  • hányinger, hányás;
  • fejfájás, szédülés;
  • izzadás;
  • zavartság, tudatállapot-változás;
  • kóma alacsony vérnyomással;
  • izombénulás, amely érinti a légzőizmokat;
  • kialakulhat oxigénhiányos állapotot, görcsök és szívritmuszavarok.

A tünetek tehát nagyon széleskörűek lehetnek. Végső esetben a nikotinmérgezés pedig halálos kimenetelű is lehet.

Az e-cigarettákkal kapcsolatban számos vizsgálat megállapította már, hogy legalább ugyanannyira károsak, mint a hagyományos dohánytermékek. Ez alól nem kivétel az Elf Bar sem. Hosszú távú egészségkárosító hatásairól még nem lehet tudni, hiszen csak nemrég tűnt fel a piacon. De gondoljunk csak bele, hogy a cigaretta megjelenése után is több évtizednek kellett eltelnie, mire a tudósok kimutatták szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait. Az Elf Bar használata ellen szól az is, hogy ezek a termékek egyszer használatosak. Ha elfogy egy bar, azt kidobják, nem lehetséges újrahasznosítása. így rendkívül környezetszennyező is.

Összegezve a három fő tényező, ami miatt nem ajánlott senki számára az Elf Bar használata: függővé tesz, károsítja a szervezetet és környezetszennyező.

Ha még többet szeretne megtudni az alternatív dohánytermékekről, a dohányzás káros hatásairól, akkor az alábbi oldalakon talál hiteles információkat:

https://egeszseg.hu/karos-br-szenvedelyek/dohanyzas.html

https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/669-e-cigaretta-es-alternativ-dohanytermekek.html?highlight=WyJkb2hhbnl6YXMiXQ==

https://egeszsegvonal.gov.hu/n-ny/950-nikotin.html

Források:

www.egeszseg.hu

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/szenvedelybetegsegek/elf-bar-ennek-a-fiatal-magyar-orvosnak-a-videojat-mutassa-meg-a-gyerekenek/5m33lqp

https://telex.hu/belfold/2022/06/15/elf-bar-rudi-manorudi-elektromos-cigaretta-nav-sztfh

Kategória: Dohányzás