Szűrések éjszakája - ingyenes szűrés az aktív, dolgozó korosztály számára - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A szűrések éjszakáján elsősorban az aktívan dolgozó korosztályt szeretnénk megszólítani, akik az idő szűke, vagy a jelentősebb panaszok hiányában nem jutnak el rendszeresen orvoshoz. 40 éves kor körül kezdik a legtöbben megtapasztalni, hogy már nem zsigerelhetik ki büntetlenül a szervezetüket. Ekkor kezdenek jelentkezni az egészségtelen életmóddal, a túlterheltséggel kapcsolatos elváltozások, működésbeli problémák, esetleg megjelennek a krónikus betegségek. Sokszor egy kis odafigyelés, az életmód tudatos átformálása megoldást jelent, de az időben megkezdett kezelés is sokat számít a későbbi szövődmények elkerülése szempontjából.

Időpont: Június 10. péntek, este 7-11-ig

Helyszín: Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (Szentendre, Kanonok u.1.)

Regisztráció: Regisztrálni a szakrendelő Főnix rendszerén keresztül, itt lehet. Válassza az elérhető rendelések közül a Statisztika-Szűrések éjszakája lehetőséget. (Amennyiben regisztrált felhasználó és nem emlékszik belépési adataira, a lakossági fül alatt az elfelejtette jelszavát? kérdésre kattintva, a TAJ szám megadásával új jelszót kérhet. Kérem a SPAM mappát is ellenőrizze!) A regisztráció során feltétlenül írja be a Beutalási igény, megjegyzés rovatba a válaszott kiegészítő vizsgálat nevét (lásd lentebb)!

Amennyiben kérdése van a regisztrációval kapcsolatban, kérjük olvassa el alábbi tájékoztatónkat:

KINEK AJÁNLJUK A RÉSZVÉTELT?

A rendezvény pont Önnek szól, ha elmúlt 40 éves.  Különösen javasolt a vizsgálatok elvégzése, ha az alábbi állítások közül néhány Önre is illik:

 • rendelkezem túlsúllyal
 • nem sportolok hetente többször
 • stresszesek a napjaim
 • nem tudok kikapcsolódni, relaxálni
 • állandóan fáradt vagyok
 • dohányzom
 • havonta több alakalommal is fogyasztok alkoholt

MILYEN VIZSGÁLATOKAT KÍNÁLUNK? (kérem olvassa el figyelmesen a 2. pontot!)

 1. Alapvizsgálatok, amelyet minden regisztrált résztvevőnél elvégzünk:
 • EKG
 • vércukorszint, koleszterinszint mérés (ujjbegyből vett vérből) 
 • vérnyomásmérés
 • testösszetétel analízis és tanácsadás (BMI, derék-csípő arány, zsigeri zsírszint, alapanyagcsere, javasolt kalóriabevitel, teljes testvíz mennyiség, ásványi anyagok és fehérje mennyisége, testsúly, vázizom tömeg, testzsír tömeg, testzsír százalék, testzsír/izom testtájankénti eloszlása, célértékek meghatározása
 • kérdőíves kockázatbecslés (A kérdőív otthon is kitölthető, de az eseményre kérjük elhozni! Lásd a bejegyzés alján).
 • nyaki ultrahang vizsgálat (a nyaki erek állapotáról ad tájékoztatást, helyszínen választható lehetőség).

2. Kiegészítő vizsgálatok (Ezek közül EGY választható, a regisztráció során kérjük beírni a Beutalási igény, megjegyzés rovatba a választott vizsgálat nevét!)

 • Prosztatarák szűrés:

A férfiak daganatos megbetegedései között a prosztatarák a negyedik helyen áll. Az európai urológiai ajánlás szerint 50 éves kor fölött, illetve, ha a családban előfordult, akkor 45 éves kor fölött javasolt a férfiak számára a rendszeres szűrővizsgálat. Amennyiben ön ebbe a csoportba tartozik, és az elmúlt évben nem volt urológiai vizsgálata, érdemes jelentkeznie.

 • Komplex nőgyógyászati szűrés:  

Fizikális (tapintásos) vizsgálat, kolposzkópia (fájdalom mentes hüvelytükrözés, a méhszáj vizsgálata), citológiai mintavétel (méhnyakrák szűrés), valamint szükség esetén hüvelyi ultrahang is a vizsgálat részét képzi. A vizsgálatot követően a citológiai leletet személyesen lehet átvenni a nőgyógyászati rendelésen. Időpont egyeztetésre lehetőséget nyújtunk a szűrőnapon.

 • Szájüregi rákszűrés:

Hazánk első helyet foglal el Európában a szájüregi rákok gyakoriságának és halálozásának vonatkozásában. A korai felismerés nagyon fontos, mert az időben elkezdett gyógyítás életet menthet. Bizonyított kockázati tényezők a rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve ezek együttes megléte, ajakrákok esetén a fokozott UV sugárzás, a HPV vírusfertőzés, valamint korábbi daganat a fej-nyak régióban, immunhiányos állapot, alultápláltság, rossz szájhigiénia.

 • Fogászati ellenőrzés:

Ha több mint egy éve nem járt fogászaton, érdemes fogait ellenőriztetni, akkor is, ha nincs panasza. A szűrőnapon azonnali ellátásra nem lesz lehetőség, de terápiás javaslatot adunk, valamint lehetősége van időpont egyeztetésre is. (A fogászati vizsgálatra csak este 9 óráig tudunk lehetőséget biztosítani, kérjük a regisztráció során az időpont választásnál ezt figyelembe venni!)

 • Melanómaszűrés:

Alapvetően mindenkinek ajánlott, de akinek világos a bőre, szőke vagy vörös hajú, esetleg szeplős, előfordult a családban melanóma, illetve sok anyajegye van, mindenképp javasolt. A bőrünk nem felejt, minden egyes túlzott napozás, leégés örök nyomot hagy. Ezért annak is javasoljuk, aki sok időt tölt napon, illetve rendszeresen jár szoláriumba.

 • Csontritkulás vizsgálat:

A csontritkulás mindkét nemet érinti 50 éves kor felett, de nőknél a hormonális változások miatt felgyorsul a folyamat. A szűrőnapon azoknak a hölgyeknek javasoljuk a vizsgálat elvégzését, akik a változó korba léptek, illetve már beállt náluk a menopauza és még nem vettek részt csontsűrűség mérésen.  (Ha bizonytalan a választásban, töltse ki csontritkulás tesztünket)

 • Ortopédiai szűrés

Számos ortopédiai elváltozás (pl. lábboltozat, medence, gerinc elváltozásai) nem okoznak azonnali panaszt, de hosszú távon az egyenetlen terhelés miatt, komoly problémákhoz, kopásos elváltozásokhoz vezetnek. A lábboltozat például kiemelten fontos, hiszen az összes fölötte lévő ízület statikájára hatással van. Nagyon fontos tehát ezeket az elváltozásokat időben kiszűrni, korrigálni.

Kérjük a regisztráció során a Beutalási igény, megjegyzések rovatba a választott vizsgálat nevét beírni!!!

3. Egyéb programok

 • Az este folyamán az optika is nyitva tart, a regisztrált látogatók látásvizsgálaton is részt vehetnek.
 • A LELKIKUCKÓBAN pszichológus kollégánk várja az érdeklődőket kötetlen beszélgetésre a stresszoldás témakörében, illetve tájékoztatást ad az Egészségfejlesztési Irodában elérhető, ingyenes stresszoldó kurzusokról.
 • Az este folyamán óránként (illetve az igényeknek megfelelően) vezetett sétát indítunk, amely során megtekinthető az egynapos sebészet, illetve néhány szakrendelés helyszíne.
 • A folyosói TV láncon az egészség megőrzésével kapcsolatos animációkat vetítünk

Minden vizsgálat ingyenes! Regisztráljon, és a Beutalási igény, megjegyzések rovatban jelezze, melyik kiegészítő vizsgálatot kéri!

Az állapotfelmérő kérdőív otthon, előre is kitölthető, de a helyszínen is rendelkezésére áll.

Töltse le, töltse ki, és hozza magával! :