Mai világ, mai család - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az Egészségfejlesztési Iroda május 3-án tartott előadást Mai világ, mai család címmel a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. Május 15-én ünnepeljük a család nemzetközi napját. Mindenki fejében él egy kép, mit is jelent számára a család. A legtöbb embernek bizonyára egy szülőpár és gyermekeinek képe jelenik meg a szeme előtt a család szó hallatán. Azonban sokan érezhetik úgy, mintha a családmodell átrendeződött volna az elmúlt évtizedekben.

A hagyományos család valóban anyából, apából és gyermekeikből áll, de egyre többféle családmodellt különböztethetünk meg. Minden családi szerveződésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de akármilyen családmodellben is éljen az ember a hangsúly a támogató, szeretetteljes légkörön és a felek egymás iránti tiszteletén van.

Manapság a hagyományos családi szerepek közötti éles különbségek is eltűnőben vannak a társadalomból. A nők már nem csak a gyermeknevelésért és a háztartásért felelősek, hanem továbbtanulnak és munkát is vállalnak. A férfiak pedig egyre inkább kiveszik a részüket a gyermeknevelésből és a családi életből. Fontos, hogy mind az anyák, mind az apák meg tudják találni, teremteni az optimális egyensúlyt a családi élet és a munka között.

Ha a XXI. századi családokról beszélünk, akkor szót kell ejteni a modern technológia családokra tett hatásairól is. Az okoseszközök sok esetben negatívan befolyásolják a gyermekek és összességében a családok életét is. Azonban ezek az eszközök sem az ördögtől valók. Néhány háztartási gép megkönnyítheti a mindennapi teendők elvégzését, gondoljunk csak egy mosogatógépre vagy robotporszívóra.

A családok valóban sokféle változáson mentek keresztül az elmúlt időszakban, azonban életünkben betöltött funkciói változatlanok tudtak maradni. A családok pedig minden körülményhez megfelelő módon próbálnak adaptálódni, akármilyen módon is változzanak a társadalmi viszonyok.

Amennyiben bővebben érdekli a téma, előadásunkat megtekintheti az alábbi linkre kattintva:
https://www.youtube.com/watch?v=jtqNbTJLCAc&ab_channel=SzentendreHamvasB%C3%A9laPestMegyeiK%C3%B6nyvt%C3%A1r%2C

Langó Rebeka,
pszichológus, képzésben lévő családterapeuta