A babavárás kérdései - online előadás-sorozat kismamáknak és kispapáknak - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az EFI kolléganői a járás lakosai számára INGYENES előadás-sorozatot indítanak.

Az előadás ingyenes, regisztrálni az alábbi linken lehet:

https://forms.gle/AyDos4bb9dGjv7Ks5

ÁPRILIS 20. – Családdá válás

Az első várandósságot követően nem csak egy gyermek születik meg, hanem egy család is. Sokszor az újdonsült szülőknek nem egyszerű az új szerepeikkel megbirkózni. Az anyáknak és az apáknak is számukra eddig még ismeretlen helyzetekkel kell szembesülniük. Milyen változások következnek be a gyermek születésével? Mire fontos ilyenkor figyelni a szülőknek, mint párnak? Mit tehetnek érte, hogy kapcsolatuk szilárd tudjon maradni ebben az időszakban is? Az első előadáson ezeket és hozzájuk kapcsolódó kérdéseket járunk körbe

ÁPRILIS 27. – Miként gondolunk a szülésre?

A szüléssel kapcsolatos érzelmekkel foglalkozunk ezen az alkalmon. Ahány édesanya, annyi féle módon áll hozzá. Honnan származnak az információink? Milyen érzések vannak bennünk? Számomra mi jelent biztonságot? Kik legyenek velem? Kinek akarok megfelelni? Többek közt ezekre a kérdésekre is keressük a választ az interaktív foglalkozás során.  

MÁJUS 4. – Mitől fél a férfi, ha eljön a szülés ideje?

Ezen az alkalmon az apa szemszögéből nézünk rá a szülést körülvevő időszakra, és magára a szülésre. Az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  • Hogyan tudnám magam hasznossá tenni? Vajon szükség van rám, vagy ez csak a nők dolga?
  • Milyen történeteket hallottam, olvastam, láttam a szüléssel kapcsolatban?
  • Lehet, hogy jobban félek mint a párom?

Természetesen a várandós anyákat is várjuk, kiszen közös az élmény.

MÁJUS 11. – Engedjük el a szorongást. Relaxációs módszerek leendő apáknak és anyáknak

Gyors relaxációs módszerek és légzéstechnikák elsajátítása, amelyek akár a szülőszobában is bevethetők. Csökkenteni tudjuk vele a várakozás okozta feszültséget, szorongást, valamint az izmok ellazításával magát a szülés folyamatát is meg tudjuk könnyíteni.

MÁJUS 18. – Kettő helyett egyek? Táplálkozási ajánlások a várandósság során

Várandósság idején a táplálkozás központi szerepet kap sok édesanya életében. Számos kérdés merülhet fel: Mivel teszek legjobbat a magam és a baba egészségért? Mennyi a normál súlygyarapodás várandósság idején? Mire figyeljek a gyermekágyi időszakban, illetve a szoptatás alatt? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe ezen az alkalmon.

MÁJUS 25. – Hé, én is itt vagyok! – Apáknak, ha megérkezett a baba

Igen, végre megérkezett a baba. Szép és egészséges. Sokat sír. Etetés, fürdés, altatás. És megint és újra. Láthatatlanná váltam. Csak a baba és az anyukája. Mindenki körülöttük nyüzsög. Mindenki rájuk figyel.Rám senki. Láthatatlanná váltam. Szorongok. Minden új és ismeretlen. Elzavarnak, mert ügyetlen vagyok. Hogyan értethetem meg, hogy én is itt vagyok?Hé, én vagyok az APA!

JÚNIUS 1. – Álom és valóság – Szülőknek a rózsaszín ködről

Az álom: Gyönyörű lesz. A miénk. Készen várja (a rózsaszín) (a kék) gyerekszoba. Ránk mosolyog. Büszkén sétáltatjuk többfunkciós babakocsijában .Új, másfajta szerelemmel szeretjük egymást. Itt van a CSALÁD.

A valóság: Hát igen.itt van. Tényleg csodaszép. Kakis pelenkák. Popsikenőcs. Éhes, dühödt bőgés. Megint nem hízott. Kii ringatja éjjel két órán át? Szoptatás, éjszakázás. Állva is el tudunk aludni. Aztán persze az első mosoly, a két alsó-első fogacska. Immár rózsaszín köd nélkül.