Tudnivalók a keresztallergiáról - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az allergia szó hallatán a legtöbb ember a pollenallergiára, vagy az ételallergiákra gondol, ám mi történik akkor, ha ez a kettő valamilyen módon összefügg? Miért van az, hogy akkor is produkál valaki allergiás tüneteket, amikor a pollenkoncentráció nem kiemelkedő a levegőben? Mindezekre válasz a keresztallergia.

Friss kutatások szerint a magyarok közel 30%-a szenved valamiféle pollenallergiától. A pollenek között a leggyakoribbak közé tartozik, a teljesség igénye nélkül, a parlagfű, a nyírfa, valamint a fűfélék. Ha pollenallergiával küzdünk érdemes számolni az úgy nevezett keresztallergia lehetőségével, aminek során egyes alapanyagok fogyasztása is kiválthat allergiás reakciót. Ennek fényében érdemes tudatosan figyelnünk testünk reakcióira, tájékozódni melyik pollen melyik étellel tud keresztreakciót kiváltani. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtania alábbi cikkünkben.

Mi is az a keresztallergia?

A legtöbb allergia esetén valamilyen fehérjére való túlérzékenységről beszélünk.  A keresztallergia hátterében az allergiát kiváltó fehérjék kémiai szerkezete áll. Oka, hogy bizonyos zöldségekben, gyümölcsökben lévő fehérjék szerkezete nagyon hasonlít egyes pollenekére. Így a szervezet ezeket a fehérjéket azonosként ismeri fel és túlérzékenységi reakciót vált ki. A reakció általában a nyers zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után történik. Jellemző tünetek lehetnek a száj, torok, ajkak és fül viszketése. Égő, bizsergő érzés, esetleg az ajkak és a nyelv megduzzadása. Ritkán hányás, hasmenés vagy hasi görcsök is jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a tünetek pollenszezon idején felerősödnek, így ebben az időszakban fokozottan figyeljünk oda a panaszt okozó alapanyagok fogyasztására!

Itt is fontos azonban kiemelni az egyéni érzékenységet! Változó lehet, kinek mekkora mennyiség elfogyasztása okozhat tüneteket. Az is egyénenként változó, hogy az illető csak egy-egy zöldség-, vagy gyümölcsfélére reagál, vagy pedig az adott csoportba tartozó összesre.

Fontos kiemelni, hogy a keresztallergia viszonylag ritka, a pollenallergiások 5-10%-ánál fordul elő. Kivételt képeznek a nyírfa pollenre allergiások: ott az érintettség nagyjából 30% körüli.

Hogy melyik pollen mely zöldségekre, gyümölcsökre alakíthat ki keresztreakciót, azt az alábbi táblázatban gyűjtöttük össze:

Jellemző keresztallergiák összefoglaló táblázata

POLLENZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS
Diófélékbúza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Fekete ürömkömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller
Földimogyoródió
Füvekparadicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
Nyírfamogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó
Parlagfűgörögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Keresztallergia diagnózisa:

A többi allergiához hasonlóan a keresztallergiák diagnózisa is szakorvosi kompetencia. Panaszok vagy allergiagyanú esetén keressünk fel egy allergológus szakorvost!

Keresztallergia kezelése:

A legbiztosabb mód a tünetek elkerülésére, ha elimináljuk az étrendünkből az érzékenységet kiváltó alapanyagot. Az is segítséget nyújthat, ha a gondot okozó alapanyagot hőkezelésnek vetjük alá. Ezt azonban nem minden esetben tehetjük meg pl.: görögdinnye.

Másik opció lehet az immunterápia; ennek módjáról azonban szakorvossal szükséges konzultálni.

Tóth Eszter, dietetikus

Forrás:

Keresztallergia – allergiáról mindent egy helyen (allergiakozpont.hu)

Ezek a tünetek különböztetik meg a keresztallergiát és az ételallergiát – EgészségKalauz (egeszsegkalauz.hu)

https://www.lg.com/hu/az-lg/sajtokozlemenyek/a-magyarok-harmada-pollenallergias-az-uj-orszagos-felmeres-alapjan

Kategória: Egészség