Mi is az a BIBLIOTERÁPIA? - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A biblioterápia elnevezés gyakran félreértések forrása. A neve megtévesztő, hiszen nincs köze a Bibliához. Eszköze az irodalom, de valójában az irodalomterápiától is több ponton különbözik, akárcsak a meseterápiától.

Hangsúlyoznunk kell: a biblioterápia, bár felhasználja az önismereti tevékenység elemeit, mégsem vállalkozik – mert nem is vállalkozhat – pszichoterápiás munkára. Valójában a könyvekkel való, speciális szövegelemzéssel foglalkozó, önismereti munkán alapuló csoportos vagy egyéni tevékenység.

A csoportot biblioterapeuta vezeti, aki az adott szöveg bemutatása után a résztvevőkkel együttműködve értelmezi az adott irodalmi művet, amely lehet elbeszélés és vers is. A biblioterapeuták munkájukhoz drámapedagógiai gyakorlatokat is használnak, amely hozzájárul a könnyedebb kommunikációhoz, oldja a feszültségeket és a szorongást, bevethető a stressz ellen is. 

A könyvekkel gyógyító tevékenység használ az adott személyiség énképének javításában, tehát mentálhigiénés szempontból is hatékony csoportos forma. A terápiához annyiban van köze, hogy fejleszti az ön-és társismeretet, a csoportmunka segítségével gondolkodásra késztet, lehetőséget ad az egyéni vélemények kifejtésére, érzelmek vállalására; fejleszti az érzelmi intelligenciát és a kreativitást, csökkenti a gátlásokat. Ezért szívesen alkalmazzák kamasz csoportokban is országszerte. Módszereivel hozzájárul a csoporttag problémáinak megoldásához, önbizalma növeléséhez is, transzmitterként felhasználva a rangos irodalmi alkotásokat.

Végül, de nem utolsósorban szórakoztat, energizál. Egy-egy jól sikerült alkalom valódi együttes élmény. Csoportunk nyitott, akár egy-egy alkalomra is be lehet kapcsolódni. Szeretettel várjuk a leendő csoporttagokat!

Horváth Judit, pszichológus, biblioterapeuta

Az induló foglalkozásokat és az ezekre történő jelentkezést az aktuális programok fül alatt találja. (Amennyiben nem talál induló csoportot, de a foglalkozás felkeltette érdeklődését, töltse ki jelentkezés lapunkat, és értesítjük az aktuálisan induló eseményről.)