A testvérsorrend hatása a személyiségünkre - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Már a XX. század elején felkeltette a pszichológusok figyelmét a testvérsorrend, mint a személyiségfejlődést befolyásoló tényező. Alfred Adler osztrák pszichiáter az elsők közt volt, aki mélyebben elkezdett foglalkozni a témával. Adler hat testvérrel együtt nőtt fel, ő volt a második a születési rangsorban. Elmélete szerint más-más kihívásokkal kell szembenézniük az elsőként vagy a testvérsorrendben utolsóként született gyermekeknek.

Feltételezte, hogy az elsőszülöttek könnyebben válhatnak tekintélyelvűvé és szorongóvá, mivel az idősebb testvérre több felelősség hárul. A középső „szendvicsgyerekek” személyisége a legkiegyensúlyozottabb. Lehetnek kicsit lázadóbbak, mint elsőszülött testvéreik, de jól alkalmazkodnak és közvetítő szerepet játszanak a szülők és gyermekek között. A testvérsorrendben utolsó helyet elfoglaló gyerekeket általában nagyobb figyelmet kapnak, mint idősebb testvérik. A szülők gyakran elkényeztetik és túlféltik őket, ennek okán gyengébb empátiás készséggel rendelkeznek.

A mai kutatások ennél árnyaltabban, kevésbé általánosítva közelítik meg ezt az elméletet. Egyes vizsgálatok szerint a nyugati társadalmakban élő elsőszülöttek felnőtt korukra magasabb IQ szinttel, iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkeznek. Ennek oka lehet, hogy a fiatalabb testvér(ek) születése után a szülőknek meg kell osztani gyermekeik között az érzelmi, szellemi, gazdasági erőforrásokat. A fiatalabb testvérek kevesebb a kognitív fejlődést, gondolkodást segítő játékos feladatban, minőségi együtt töltött időben részesülnek.

Azonban nem kell megijedniük a kisebb testvéreknek sem, nem hátránnyal jönnek a világra. A testvérsorrendből származó különbségeknek nincs kimutatott biológiai háttere. Minden család más és más dinamikával működik. A családok alakulásával, a gyermekek fejlődésével más egyéb tényezők is hatással vannak ránk. Ilyen tényezők többek között a szülői attitűd, társadalmi hatások vagy a család gazdasági helyzete. Szerencsére a születési sorrendben elfoglalt hely csak egyetlen egy a sok faktor közül, amely befolyásolja személyiségünk fejlődésére.

Ha szeretne alaposabban elmélyülni a témában, ajánljuk Kevin Leman, Születési sor(s)rend – Személyiségünk születési sorrendünk tükrében című könyvét, amely megtalálható a szentendrei Hamvas Béla könyvtárban is.

Források:

https://mindsetpszichologia.hu/tenyleg-nem-mindegy-hanyadiknak-szuletunk

https://onlinepszichologus.net/blog/a-szuletesi-sorrend-hatasa-a-testverkapcsolatokra/