A táplálkozás nem csak divathóbort, hanem az egészséges életmód fontos pillére - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A bevásárlás, ételkészítés és végül a fogások elfogyasztása: mindennapi cselekvések. Így nem csoda, hogy a táplálkozás sokszor a napi rutin részévé válik, olyasmivé, amivel nem foglalkozunk tudatosan. Pedig a táplálkozás, akárcsak a mozgás, a lelki egészség, vagy a rendszeres szűrővizsgálatok az egészséges életmód szerves részei, segítenek megnövelni az egészségben eltöltött évek számát és elkerülni vagy lecsökkenteni bizonyos betegségeknek a kockázatát.

Foglalkozásaink alatt gyakran feltesszük a kérdést a hozzánk ellátogatóknak: vajon mit gondolnak, egészségünk megőrzéséért hány százalékban felelős az életmód? Sokfajta válasz érkezett az elmúlt két év során, de a legtöbben – kicsik és nagyok egyaránt – meglepődnek a valóságnak megfelelő 43%-on (míg a genetika 27%, a környezeti tényezők 19% és az egészségügyi rendszer alig 11%). Az életmódnak pedig fontos eleme a táplálkozás.

Táplálkozási szokásaink már egészen kisgyermekkortól befolyásolják életünket. Sőt, valójában már a várandós kismama által elfogyasztott ételek is hatással vannak a magzatra. Durva példa, de gondoljunk a várandósság alatti alkoholfogyasztásra, amely maradandó fejlődési rendellenességet okoz a kisbabáknál, ezt nevezzük magzati alkoholszindrómának. Jó példaként említhetjük a szoptatást, hisz az édesanya táplálkozása itt is hatással van a babára, és az anyatejjel számos értékes tápanyag jut a baba szervezetébe.

Az első években a gyerek táplálkozását a család határozza meg, így a szülőknek, nagyszülőknek a felelőssége, hogy jó példát mutassanak. Hisz hogyan is várhatnánk el a gyerektől, hogy szeresse a zöldségeket, ha azt látja, hogy anya és apa messziről kerüli azokat?

Kissé árnyalódik a helyzet, mikor a gyermek közösségbe kerül, ahol az iskolai étkezés, illetve idősebb korban a kortársak hatása lesz egyre erősebb. Ebben az időszakban is fontos a példamutatás és kerüljük a nagyon durva tiltásokat. Alakítsunk ki egy biztonságos közeget, ahová a gyerek bátran fordulhat, hisz ebben az életkorban a táplálkozással kapcsolatos divatirányzatok (vegetáriánus táplálkozás, divat-fogyókúrák stb.) is előtérbe kerülnek, amelyek akár az egészségre is káros hatással lehetnek.

Táplálkozási szokásaink életünk során folyamatosan alakulnak. Ma már mondható, hogy a média is igen nagy hatással van erre, az interneten pedig számtalan cikket olvashatunk. Ennek is megvannak a maga veszélyei. Figyeljünk tehát arra, hogy mindig biztos forrásból tájékozódjunk. Ilyenek például a Merőkanál.hu vagy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felületei. Legyünk tudatosak és körültekintőek!

Ennek fényében a 2021 májusát az Egészségfejlesztési Iroda a táplálkozás kérdéseinek szánja. Felületeinken számos hasznos anyagot, cikkeket osztunk meg. Ezenkívül négy részből álló online előadás-sorozatot szervezünk a zoom alkalmazás segítségével. Az előadásokat Tóth Eszter, az EFI dietetikusa tartja. Az előadások során szóba kerül a korszerű, egészséges táplálkozás, az immunerősítés, az időskori táplálkozás, illetve az ételallergiák és intoleranciák. A programok végén a résztvevőknek kérdéseket is lesz lehetőségük feltenni.

Az előadások a szentendrei járás lakosainak ingyenesek, csupán egy elő regisztráció szükséges az alábbi jelentkezési lap kitöltésével: https://forms.gle/9h3EJMRfjsSAAPvx5

A kitöltésnél kérjük, hogy email címüket helyesen adják meg, hogy a belépési linket jó helyre küldjük, illetve javasoljuk, hogy ellenőrizzék rendszeresen a SPAM mappát is.