A MOZGÁS EGÉSZSÉG, A MOZGÁS ÖRÖM, A MOZGÁS MAGA AZ ÉLET - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A mozgás örömét kutatva érdemes megfigyelni a gyerekeket. Az egészen kicsiket is, akik még annyit mocoroghatnak szabadon, amennyire szükségük van. Milyen gyönyörűséget jelent egy pici gyermek számára, amikor felfedezi, hogy el tud érni távolabb lévő dolgokat. Kitágul a világ, és megérzi saját erejét. Később mindig újra és újra felkapaszkodik, még akkor is, amikor még nem tud leülni és remegő lábakkal várja a segítséget. Micsoda akarás! A gyerekek kúsznak, másznak, szaladnak és ugrálnak. Mindent megtesznek, amire szükségük van az egészséges ízületek, csontozat és izomzat kialakítása érdekében. Elgondolkodtató, hogy mikor és miért veszítjük el a mozgás örömét?

Ebben nagy szerepe lehet az otthonról hozott szokásoknak, és a civilizált életmódnak egyaránt. Figyeljük meg, milyen könnyen eltesped az ember, ha sok időt tölt kényszerű üléssel! Ebből pedig akad bőven már az iskolában, és az irodai munkák során is. A kieső mozgásmennyiség ellensúlyozására külön programként kell beépíteni a napirendbe az edzéseket, ha egészségesek akarunk maradni. A feladat annál nehézkesebb, minél inkább elszokik a szervezet az izzasztó izommunkától. Mindez szervezést, és energiát igényel. Aki azonban elkezd rendszeresen és ésszel sportolni, egy idő után megtapasztalja, hogy a szervezete már vágyik a mozgásra. Ez inspiráló lehet azok számára is, akik még csak töprengenek és tervezgetik, hogy beépítik a rendszeres fizikai aktivitást az életükbe.

Önmagában az, hogy tisztában vagyunk a sportolás pozitív élettani hatásaival, nem elegendő az elhatározáshoz. Sőt! Ha valaki nem érzi belülről a szándékot, és folyamatosan a „Sportolnod kellene” felhívással találkozik, még ellenállást is kiválthat belőle. Rosszabb esetben szorongást is generálhat, hiszen azt éli meg, hogy nem tud helyesen cselekedni, nem elég jó.

Az Egészségfejlesztési Iroda kollégáiként abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy kicsit könnyebbé tegyük az indulást. Az áprilisi hónapot a mozgás témájának szenteljük, a sajátos körülmények között egyenlőre csak online formában. Mozgás ABC sorozatunkkal rövid kis videókban mutatjuk be az alapmozdulatok helyes kivitelezését. Ez különösen azok számára fontos, akik nem rendelkeznek megfelelő alapokkal, és az online tornák között keresgélnek. Kontroll és visszajelzés nélkül a rosszul kivitelezett mozdulatok rövid vagy hosszú távon sérüléshez, fájdalmakhoz vezethetnek, amely kudarcélményt okoz, esetleg lehetetlenné teszi a további sportolást. Jelenleg az edzőtermek zárva vannak, de remélhetőleg hamarosan újra elérhetőek lesznek, ahol szakemberek nyújthatnak segítséget a sportolni vágyóknak. A csoportos órák hangulata is nehezen pótolható otthon. A közös mozgás, az óratípushoz igazodó zene extra élményt és lendületet ad. Sokan vannak azonban, akik már régen mozogtak, nem érzik elég ügyesnek magukat, és nem mernek elmenni az órákra akkor sem, amikor már lehet. Számukra is hasznos a mozgás ABC sorozat, hiszen a begyakorolt mozdulatok önbizalmat adnak.

Igyekszünk rövidebb edzésprogramokat is közzétenni az EFI Facebook oldalán. Ebben a sportoktatók segítségére is számítunk. Szeretnénk, ha minél több edzőt megismernének a járás lakosai, hiszen így nagyobb bizalommal fordulnak hozzájuk.

Hamarosan az időjárás kedvez a szabadtéri sportoknak is. A tempós gyaloglás, a kocogás és a futás mellett jó program a biciklizés és a kirándulás. Sokan ódzkodnak a futástól, amelynek oka gyakran a régebbi kudarc, vagy kellemetlen élmény. Egy korábbi írásunkban azzal foglalkoztunk, hogy miként léphetünk ezen túl. Hitem szerint sokkal többen szeretnének kocogni vagy futni, ha megfelelő módon fognának hozzá.

Szeretnénk minden településen életre hívni a gyalogló klubokat, amelyek főként az idősebb korosztálynak nyújtanak lehetőséget a közös mozgásra.  Az edzések kialakításában segítséget nyújtanak az EFI kollégái, várjuk a partner csoportok jelentkezését!

A tavasz a természet éledése a hosszú tél után, amely magában hordozza a megújulást. Adjon ez mindenki számára friss lendületet és inspirációt a változásra!