Mi az endometrózis? - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A március az endometriózis hónapja. Ez az egyre több nőt érintő betegség hatalmas kihívások elé állítja az érintetteket, hiszen a fizikai tünetek mellett, alapjaiban rendülhet meg a nőiesség érzése. A gyógyulás sokszor kétségekkel teli hosszú folyamat, de érdemes kitartani.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10-%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, és fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

Az endometriózis főbb tünetei

  • Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció
  • Állandó, tartós, krónikuskismedencei fájdalom
  • Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)
  • Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
  • Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

 A betegség lelki oldala

 Az endometriózis diagnózisának felállítása sokszor hónapokba, évekbe telik, amely folyamatos bizonytalansághoz, szorongáshoz vezet. Amennyiben műtétre kerül a sor, az ezt követő gyógyszeres kezelés a menstruáció elmaradásával járhat. A betegséget övező bizonytalanság, stressz alacsonyabb életminőséghez vezet, és az érintettek gyakran élnek meg tehetetlenséget az állapotukkal kapcsolatban.

A betegség fókuszában a fájdalom áll, méghozzá a női lét, a női működés fájdalmas megélése. Melyek ezek? A legelemibb a menstruáció, amely jelzi, hogy a test női üzemben működik, készen áll a babavárásra, mégis görcsösen fájdalmassá válik.  Ráadásul olyan területen is zajlik, ahol nincs helye. A párkapcsolat fontos része az egészségben, örömben megélt szexualitás, amelyben igazán kiteljesedhet a nőiesség. Endometriózis esetén a kellemetlen érzések gátolják az önfeledt, felszabadult együttlétet, amely a párkapcsolatot is próbára teszi. Végül nehezített a megfoganás, ami a fő célja a szexuális működésnek. Ezek mentén könnyű belátni, hogy milyen mélyen sérülhet a női önértékelés, önbecsülés. Érdekes kérdés lehet, hogy mi volt előbb, a testi tünetek, vagy a lélekben sérült nőiesség? A gyógyulás szempontjából azonban nem ennek felderítése a legfontosabb, hanem az, hogy mind a fizikai, mind a lelki oldalon megkezdődjön a kezelés. Mindinkább azért, mert a lelki terhek súlyosbíthatják a testi tüneteket és akadályozzák a betegség megfelelő menedzselését.

Mi segíthet?

A betegséggel való megküzdés fontos tényezője a kontroll érzete és a betegség megértése. Érdemes ezért olyan centrumot felkeresni, ahol az endometriózisra szakosodott specialisták dolgoznak.  Kulcsfontosságú ismerni a lehetőségeket, kezelési módokat és azt, hogy milyen lemondásokkal járhat a betegség a mindennapokban. Ami viszont még ennél is fontosabb, tudni azt, hogy hol élheti meg az érintett, hogy ő irányít, kontrollálni tudja a történéseket.  A testi tünetekre való fokozott érzékenység pozitív hozadéka lehet a fejlettebb testtudat, amely hatására nagyobb harmóniába kerülhet a test és az elme. Emellett nagyon fontos egy támogató közeg (család, barátok, sorstársak), akikkel nyíltan lehet beszélni a nehézségekről. Az érintettek bátorságának, függetlenségének és belső erejének megtámogatása elengedhetetlen a sikeres megküzdéshez. Fontos a saját testük és annak változásainak tudatosítása, relaxáció, stresszkezelés. A legfőbb cél pedig a nőiségnek és a saját testnek az új, pozitív megélése lehet. Mindezekben a felkészült pszichológus mellett támogatást nyújthat a Kriston-módszer is, ahol az intim torna mellett a nőisiég állomásain is elidőznek a hallgatók.  

Fogarasi Beatrix, Huszárné Kürti Éva

Forrás:

Endometriózis Kisokos SE ÁOK I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

MedEnd meddőségi és endometriózis intézet

Bokor, A., Koszorús, E., Brodszky, V., D’Hooghe, T., WERF Endo Cost Consortium, & Rigó, J. (2013). The impact of endometriosis on the quality of life in Hungary. Orvosi Hetilap, 154(36), 1426–1434.

Kategória: Egészség