Lelki egészség pandémia idején - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

„Az egészség nem a betegség hiánya: az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota”

/Egészségügyi Világszervezet, 1948/

 A világjárvány csaknem egy éve tartó időszakában különösen fontos a lelki egészség fenntartása a nehéz körülmények ellenére is. Korlátozottak az igénybe vehető lehetőségek is, hiszen az egészségügyi intézmények, a vonatkozó szakrendelések túlterheltek, és így sajnos nagyon sokan magukra maradnak pszichés gondjaikkal.

Sok esetben csupán a személyes terápia segíthetne, amelyre most nincs lehetőség.

De nem csupán az állandó ellátásra szoruló betegekre kell gondolnunk, hanem a járvány miatt rossz pszichés állapotba kerülő emberekre is: szorongás, pánikbetegség, depresszió jelentkezhet olyanoknál is, akik eddig nem voltak érintettek. Fokozódik az idősek elmagányosodása. A gyerekek is ki vannak téve a pszichés terheknek – gondoljunk csak az iskolás korosztály pulzáló digitális oktatására, a kamaszok kényszerű bezártságára. A kapcsolatok természetes működése megszűnt, szigorú óvintézkedések, szükségszerű szabálytartás mellett élünk. A szabályok figyelmen kívül hagyása is komoly veszélyt jelent mind az azokat megszegőkre, mind azokra, akik ennek következtében kaphatnak fertőzést. Mindent összevéve azt mondhatjuk, hogy az általános hangulat romlik, növekszik az elégedetlenség, nemritkán az agresszió, szaporodnak a konfliktusok, az elégedetlenség, a vádaskodás. A járvány nagyon megnehezíti az egészséges pszichés állapot megőrzését, fenntartását.

A mentálhigiéné tartalma, lényege

  • a mentálhigiéné a lelki egészséget és annak védelmét jelenti
  • A fizikai és lelki komfortérzet szorosan összefügg, a pszichés gondok visszahatnak a testi, szomatikus működésre
  • A segítségnyújtás lényege az, mely pontokon tud a segítő belépni és hatékonyan cselekedni azért, hogy az adott személy (mind testi, mind lelki szempontból) pozitív irányba haladjon. A megelőzés sokkal fontosabb, mint ha már kialakult gyakran nagyon nehéz élethelyzetekben kerül sor intervencióra.

 Az Egészségfejlesztési Iroda indíttatását tekintve szolgálja mind a testi, mind a lelki egészség ügyét.

Különösen fontosnak találjuk preventív tevékenységünket a világjárvány idején, hisz az mind egzisztenciális, mind fizikai, mind pszichés szempontból érthetően megviseli az emberek nagy részét.

A betegségtől való szorongáson túlmenően, a média romboló hatásán túl a családok anyagi helyzetének megrendülése, a bezártság okozta depresszió, az állandó bizonytalanság nemritkán tragédiába torkollik.

Ezért az iroda pszichológus, dietetikus, egészségtanár kollégái elhatározták, hogy március hónapban tevékenységükkel a mentális egészség helyzetét veszik górcső alá. Jelenleg a lehetőségünk kizárólag az online programok szervezésére korlátozódik: klubok, csoportok tartása, oktató videók készítése, tréningek tartása, táplálkozási, a megfelelő életvitelhez hozzásegítő tanácsadás, a szülők számára szülőakadémia kommunikálási lehetőség biztosítása, biblioterápia /=könyvekkel segítő/ klub fenntartása, stresszoldó programok. Stresszkezelő csoportjainkban részint tartalmas előadásokat hallhatnak, részint sok gyakorlati tanácsot, módszert sajátíthatnak el a résztvevők.

Mozgásprogramok készítésével, a megfelelő étrendek közzé tételével, az idő felhasználásának optimális módjára tett javaslatokkal, a szülők számára szervezett állandó támogató csoportban való részvétel lehetőségével és még számos lehetőséggel kínáljuk a hozzánk fordulókat.

Legfőbb célunk, hogy ebben a nehéz időszakban is minél több ember számára nyújtsunk a testi-lelki egyensúly fenntartására alkalmas programokat, foglalkozásokat; pszichológusaink mind a kamasz, mind a felnőtt korosztály számára tartanak/terveznek stressz-kezelő előadásokat, foglalkozásokat, csoportokat. Fontos tudni, hogy ezeket a regisztráció után minden jelentkező ingyen veheti igénybe. Különféle tesztekkel, segítő szakemberekhez való átirányítással is támogatjuk a járás lakosságát. Sajnos, egyelőre a személyes lehetőségek, a nagyrendezvényeken való részvétel, egészség-tanácsadás váratnak magukra. Reméljük, hogy mielőbb visszatérhetünk a rendes kerékvágásba..

Szorosan együttműködve a tevékenységünket igénybe venni akaró iskolákkal, kompetenciánknak megfelelő online előadásokat, az osztályfőnöki órákon használható kisvideókat készítünk és küldünk szét. hogy ezzel is segítsük pedagógus kollégáink munkáját, javítsuk a tanulók helyzetét.

Több felületen, honlapunkon, Instagramon, Facebook oldalunkon folyamatosa tájékoztatást adunk programjainkról.

Bízunk abban, hogy preventív munkánk segít a járás településein lakóknak megőrizni testi-lelki egészségüket, hasznosnak ítélik és igénybe veszik irodánk szolgáltatásait.

Horváth Judit, pszichológus