Tegyünk többet a daganatos betegségek megelőzéséért! - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A daganatok világszerte a második leggyakoribb haláloki megbetegedések közé tartoznak, és a betegek száma évről évre növekszik. Ez 2018-ban a világon 9,6 millió ember halálát követelte (WHO). Mindez a genetikai tényezők, a környezeti hatások és az életmód mellett az átlagéletkor növekedésével is összefüggésben áll.

A daganatok heterogén betegségcsoportot alkotnak, amelyekhez számos kórforma tartozik. Ezek lefutásukban, gyógyhajlamukban, a kezelés módjában, demográfiai jellemzőikben is jelentősen eltérnek egymástól.

Fontos kiemelni, hogy a megbetegedések közel fele megelőzhető lenne az egészséges életmóddal, némely típusnál pedig a védőoltás felvételével (HPV és Hepatitis B elleni vakcinák). A korai felismerés, amelynek része a szűrővizsgálatokon történő részvétel, jelentősen növeli a sikeres gyógyulás esélyét.

Külön kell kezelni a leggyakoribb daganatformák statisztikai adatait a halálozási adatoktól. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül a leggyakoribb daganatformák okozzák a legtöbb halálozást. (1.sz.táblázat) A nőgyógyászati daganatok közül például a méhnyakrák és emlőrák időben felfedezve jó eséllyel, eredményesen kezelhető. Ugyanez vonatkozik a vastagbéldaganatokra is.

1.sz. táblázat – Leggyakoribb daganatos megbetegedések és a daganatok okozta halálozások a világon, csökkenő sorrendben

A leggyakoribb daganatok világszerte Daganatok okozta halálozások száma világszerte
●        Tüdő

●        Emlő

●        Vastagbél

●        Prosztata

●        Bőrrák

●        Gyomorrák

●        Tüdő

●        Vastagbél

●        Gyomor

●        Máj

●        Emlő

(forrás: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer)

A rák szó mindenkiben félelmet kelt. Nem is beszélünk róla szívesen. Sokan úgy érzik: ha nem foglalkoznak vele, akkor nem is engedik be az életükbe, nem is létezik.

Természetes, hogy amíg az ember egészségesnek érzi magát, nem a betegségekkel foglalkozik. Idejekorán ki lehet azonban alakítani olyan egészségtudatos életmódot, ahol a mindennapok egészséges szokásokra épülnek. A klasszikus magyar konyha, és az általánosságban jellemző napi aktivitás nem ezt szolgálja, így az otthonról hozott mintáinkon a legtöbb esetben érdemes változtatni. A mentális egészség megőrzéséhez is új problémákra kell reflektálnunk, hiszen őrült tempóban változik a világ, egészen más kihívásokkal kell szembenéznünk, mint az előző generációknak. Mindezt természetesen tanulnunk kell. Ebben segítenek az egészségfejlesztő programok, amelyek az egészség fejlesztésére, a jó minőségű életvezetésre helyezik a hangsúlyt.

Minden szokáson lehet változtatni, ha azt mély meggyőződéssel, helyes ismeretekkel, tervezéssel, fokozatosan tesszük.

Az alábbi jól ismert rizikótényezők mérséklésével vagy elkerülésével jelentősen csökkenthető a daganatos betegségek kialakulása:

– különféle dohánytermékek használata (az alternatív dohánytermékek is ide tartoznak!)

– túlsúly és elhízás

– alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás

– rendszeres testmozgás hiánya

– rendszeres alkoholfogyasztás

– HPV fertőzés, hepatitis, illetve más karcinogén fertőzés

– UV és ionizáló sugárzások (Itt lényeges a mennyiség, a behatási idő, gyakoriság.  A diagnosztikus vizsgálatoktól nem kell tartani!)

– légszennyezettség

– dohány és alternatív dohánytermékek zárt térben történő használata

A korai felismerésben a szűrővizsgálatok mellett nagyon fontos az önmegfigyelés, és az önvizsgálat is, hiszen a saját testünket jól ismerjük. Mindennap látjuk, érzékeljük a testi működéseinket – így egy kis figyelemmel hamarabb észrevesszük az apróbb változásokat is.

Gyakran akadályozza a vizsgálatokon történő részvételt a betegséggel kapcsolatos előítéletes gondolkodás. A rák diagnózisa, ahogy már említettük, valóban rémisztő. Érdemes azonban tudatosítani magunkban, hogy minél előbb szembenézünk egy esetleges rossz hírrel, annál hamarabb kapunk segítséget. Lehet, hogy fél évet veszítünk a „tudatlan boldogságból”, de nyerhetünk egy életet.

Sok félelem társul a vizsgálatokhoz is. „Fájni fog? Vannak káros mellékhatásai?” Ezért érdemes a vizsgálati módszerekről tájékozódni, mert sokszor a félelmek nagyobbak, mint maga a valóság.

Végül pedig: tudatosan kell küzdenünk a halogatás ellen. Az időtényező különösen ennél a betegségcsoportnál rendkívül fontos! Gondoljunk arra, hogyha megbetegszünk, akkor sokkal több időt leszünk kénytelenek elvonni szeretteinktől, kedvelt tevékenységeinktől és a munkánktól.

Mindez tudatosságot igényel. Február 4-én van a rákellenes világnap. Így az Egészségfejlesztési Iroda februári témái is e köré szerveződnek, amely a Facebook oldalon követhető.

Huszárné Kürti Éva

forrás: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer