Az újévi fogadalmak csapdája - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Új év – új én! Sokan vagyunk, akik az ünnepi “dagonyázás” után bűntudattal telve elhatározzuk, hogy új életet kezdünk. Azt reméljük, hogy amint naptárat váltunk, az összes rossz szokásunkat magunk mögött hagyjuk: az új évben többet fogunk sportolni, letesszük a cigit, lefogyunk és nem fogunk annyit halogatni. Az új, egészségesebb szokások kialakításának dátumhoz kötése nagyon hasznos lehet, azonban, ha január elsejétől a varázsütésszerű változást várjuk, akkor nagyon könnyen csalódhatunk. Miért van ez? Legtöbbször nem készülünk fel a változásra, hanem egyből fejest ugrunk – fogadalmaink szerint. Ilyenkor a legtöbb esetben szinte garantált a kudarc. Változtatni viszont egyáltalán nem lehetetlen. Nézzük meg mire kell figyelnünk, ha jól szeretnénk csinálni!

Egyszerre csak egy cél! – Az újévi fogadalom nem más, mint kísérlet az életmódváltásra. Egy rossz szokást akarunk elhagyni, és egy egészségesebbet akarunk beépíteni a mindennapjainkba. Ez összetett és nehéz feladat. Ha egyszerre akarunk megszabadulni az összes káros szokásunktól, nagyon hamar önsanyargatásba csúszhatunk, aminek következtében kimerülünk, megutáljuk az egészet és feladjuk a tervünket. Írjuk fel inkább a vágyott célokat, rangsoroljuk őket, és válasszuk ki a számunkra legaktuálisabbat. Ne akarjunk mindent egyszerre! Ahelyett, hogy egyből tiszta lapot próbálunk nyitni, inkább sorjában radírozzuk ki a firkákat.

Tervezés! – Ha kiválasztottuk az elérendő célt, akkor jön a neheze: pontosítani kell a célt és meg kell terveznünk az odáig vezető utat. Ha például a fogyást tűztük ki célul, akkor a következő kérdéseket érdemes feltennünk magunknak: Hány kilót szeretnék fogyni? Mi a reális időtartam, ami alatt ez megtörténhet? Milyen szokásaimat kell elhagynom? Mivel helyettesíthetem őket? Az újévi fogadalom tehát tervezést igényel, és ez az a lépés, amelyet a legtöbben kihagynak.  A tervezésre márpedig időt kell szánnunk. Ha nem szeretnénk a karácsonyi időszakból lecsípni, bátran toljuk el néhány héttel a kezdést. Nem kell azt éreznünk, hogy lecsúsztunk az újévi fogadalomról. Felkészülni a megvalósításra már az első és egyik legfontosabb része a változásnak.

Legyünk reálisak! Kis lépések, türelem és elfogadás. Kulcsfontosságú, hogy a már meglévő célunkat kisebb egységekre osszuk fel. A részcélok elérése könnyebben fenntartja a motivációnkat és sikerélményt ad. Ezzel tudjuk megelőzni türelmetlenkedésünket. Kis lépésekkel, de annál biztosabban haladjunk a vágyott cél felé. Tudatosítsuk magunkban azt is, hogy ez nem mindent vagy semmit játék, és nem ér véget a világ, ha néha megbotlunk. A lényeg, hogy egy botlás után se adjuk fel, találjunk valamit, ami segít visszatérni a helyes útra. Természetes, ha a motivációnk hullámzik, fogadjuk el, hogy vannak nehezebb és könnyebb napok.

Hamis remény-szindróma? Az újévi fogadalmunk valójában gyakran nem is az, amit megfogalmazunk. Számos esetben egy háttérben meghúzódó vágy hajt minket a változás irányába. Maradjunk a fogyás példájánál, ahol számos esetben néhány kiló leadása nem a végcél. A fogyással például lehet, hogy boldogabbá akarunk válni. Azt reméljük, hogy jobban tudjuk szeretni magunkat, magabiztosabbak leszünk, és megoldódik minden problémánk. Gondoljuk végig, hogy pontosan mi bújhat meg vágyunk hátterében, és reálisak-e rejtett céljaink.

Kérjünk támogatást! Talán nem is vesszük észre, hogy a környezetünk hozzáállása mekkora hatással van a céljaink elérésére. Ha a család és a barátok szkeptikusak, és csak egy legyintéssel reagálnak a terveinkre, akkor bizony nagy valószínűséggel mi magunk is el fogunk bizonytalanodni. Nem kis feladat elmagyarázni nekik, hogy miért nem fér bele minden vasárnap egy csülök vagy ebédszünetben az a szokásos cigi. Ahhoz, hogy magabiztosak maradhassunk és barátaink elterelő hadműveletei se akadályozzanak, elengedhetetlen, hogy a segítségüket és támogatásukat kérjük.

 Ha ezeket a lépéseket követjük, voltaképp az angol betűszóra épülő SMART módszert használjuk (Specific = konkrét, Measurable = mérhető, Achievable = elérhető, Relevant = releváns, Time-based = Időhöz kötött). Az okos fogadalomtétel kulcsa pedig az akaraterőn kívül a tervezés és a tudatosság. Az újévi fogadalmak betartása tehát nem csak a kiinduló ötlettől függ, hanem annak megvalósításától is. Legyünk körültekintőek, hogy elkerülhessük a kudarcot. Ha pedig a most leírtak szerint cselekszünk, jövőre már bizonyára új fogadalmakon gondolkodhatunk majd.

Mandal, S. How to Make Your New Year’s Resolutions Work?.

 

Kategória: Egészség