TEGYÜK MEG, AMIT TUDUNK…. - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

(A védekezés és az egészségfejlesztés módjai a koronavírus járvány idején)

 Az új koronavírus megjelenése mindenki életére nagy hatással van, amelyre különböző módokon reagálunk. Van, aki úgy érzi a maga részéről megtesz mindent, és igyekszik józan belátással végezni a teendőit. Természetesen vannak szélsőséges reakciók is, mint az extrém mértékű szorongás, illetve a másik végponton a maximális tagadás.

Tagadhatatlan, hogy a feszültség mindenkiben növekszik, ami az immunrendszert is gyengítheti. Az okok firtatása helyett a megoldáshoz szeretnénk segítséget nyújtani.

Köztudottan a legnagyobb szorongást az olyan helyzetek jelentik, amelyek fölött úgy érezzük, hogy nincs befolyásunk. Fontos tudni, hogy mindig van olyan kis részlet, amire mi magunk is hatással lehetünk, érdemes ezeket megragadni. Nyilvánvalóan mindenkinek van az életében olyan körülmény, amin nem tud változtatni, de ha mindig ezen kesereg, akkor sem lesz jobb. Felesleges energiát von el az is, ha állandóan kommenteket, ötleteléseket, „megmondó emberek” írásait olvasgatjuk, hiszen ez sem segít a megoldásban, legfeljebb jól felidegesítjük magunkat.

Érdemes tehát arra koncentrálni, hogy mi az, AMIRE HATÁSSAL VAGYUNK, amit mi magunk is MEG TUDUNK TENNI.  Minél inkább úgy érezzük, hogy van cselekvési lehetőségünk, annál nyugodtabbak leszünk.

MIT, MIKOR ÉS MEDDIG?

A vírus megfékezése szempontjából az első és legfontosabb, hogy pontosan átlássuk, mikor és mit kell tennünk.

A legegyszerűbb a sokszor ismételt alaptétel: „Hordj maszkot, tarts távolságot, moss kezet!” Számtalan oktató videó található az interneten ezzel kapcsolatban, a médiumokban is rendszeresen elhangzanak a felhívások, ami már mindenki számára ismert. (Bővebben: a kézmosásról, a maszkhasználatról)

Nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő tünetek jelentkezése esetén, mit kell tennünk, ha kontaktusba kerültünk később igazoltan fertőzött embertásunkkal, illetve miként védjük magunkat és szeretteinket, ha valamely családtagunk is elkapta a betegséget.

Tünetek jelentkezése esetén mindenképpen, minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, és kövesse a tanácsait!

Két fogalmat is fontos tisztázni, ezek a karantén és az izoláció. A karantén a tünetmentes személy járványügyi megfigyelése, a betegség lappangási ideje alatt. Erre akkor van szükség, ha esély van rá, hogy megfertőződtünk. Például kontaktkutatás során felmerül, hogy átadhatták nekünk a vírust, vagy olyan helyszíneken jártunk, ami kiemelt veszélyforrás. A lényeg tehát, hogy tünetmentes, de feltételezhetően vírushordozó személyről van szó. Nemzetközi adatok szerint 14 nap a vírus lappangási ideje, a legutóbbi tapasztalatok szerint, ha valaki megfertőződik, általában már az 5. napon megjelennek a tünetek. A legfrissebb eljárásrend szerint hazánkban a karantén ideje 10 nap. Ez a minimum, de ha megtehetjük és tartjuk magunkat a 14 naphoz, akkor járunk el igazán körültekintően.

Az izoláció a már tünetet produkáló, vagy teszttel is igazoltan fertőzött személyekre vonatkozik. 10 nap az ideje, mert tapasztalatok szerint ennyi ideig fertőz a betegség. (Ez lehet akár 20 nap is, de jellemzően súlyosabb és jóval ritkább esetekben). Különféle előírások vonatkoznak az egészségügyi intézményekben, idős otthonokban lévőkre, de saját otthonunkban is fontos, hogy elzárjuk magunkat a családtagjainktól a védelmük érdekében, amennyiben a koronavírus bármely tünetét észleljük. (Ezek jellemzően a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, szag- és ízérzés átmeneti elvesztése. Nem specifikus tünetek: fejfájás, izom, ízületi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, hasi, mellkasi fájdalom, fáradékonyság, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, kötőhártyagyulladás, hőemelkedés, hidegrázás).

Ha koronavírus fertőzöttnek bizonyulunk, a velünk egyháztartásban élőkre – az utolsó érintkezéstől kezdve – a karanténszabályok érvényesek. Ha nem tudunk elvonulni (az izoláció szabályairól itt talál részletes információt), akkor úgy kell tekinteni, hogy 10 napig fertőzhetünk. Ez azt jelenti, hogy akár a 10. nap is lehet a környezetünkben élők számára a fertőzés napja, így számukra innen kell számolni a karantén idejét. Ez összesen 10 + 14, de minimálisan is 20 nap (ha 10 nap karanténidővel számolunk).

A karantén és az izoláció megfelelő alkalmazásáról, valamint a jellemző tünetekről Tündik András doktor úr készített egy nagyon világos és szemléletes összefoglalót, a hazai és a nemzetközi ajánlások alapján. A tájékoztató anyagot innen tudja letölteni.

http://efi.szentendre.hu/wp-content/uploads/2020/11/T%C3%BCnetei-vannak-V.pdf

EGÉSZSÉGÜNK FEJLESZTÉSE, KARBANTARTÁSA

Az Egészségfejlesztési Iroda egyik fő feladata, hogy iránytűként szolgáljunk az egészséges életmód megvalósításához. Vannak olyan programjaink, amelyek első pillantásra felvetik a gondolatot, „Erre tényleg épp most van szükség? Ez most a legfontosabb?” A válaszunk egyértelműen igen. Nézzük meg közelebbről. Egy világjárvány közepén élünk. Az óvintézkedések betartása mellett nagyon fontos, hogy minél egészségesebbek maradjunk, hiszen így nagyobb eséllyel tudunk megküzdeni a vírussal. A szorongásról már volt szó. A megfelelő ismeretek mellett nagy hasznunkra lehetnek a stresszoldó technikák. Mint említettük, vannak olyan helyzetek is, amit nem tudunk megoldani. Az általuk keltett feszültség oldására nagyon jól alkalmazható technikák léteznek, amelyek rendszeres használatával elkerülhetjük a szervezetre gyakorolt negatív hatásukat.

A stresszoldás alapjai online kurzusunkon pszichológus kollégáink a stressz számos oldalával ismertetik meg a résztvevőket, illetve egyéni tesztek végzésével és egyszerű technikák bemutatásával teszik a megoldást kézzelfoghatóbbá. Az előadás után jelentkezni lehet többféle célzott technika elsajátítását oktató csoportba.

Az egészséges életmód alapja testi szinten a megfelelő táplálkozás, és a mozgás. 4 évszak Facebook csoportunkban szezonális élelmiszerekre hívjuk fel a figyelmet, és buzdítunk mindenkit, hogy ossza meg kedvenc egészséges ételét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlása az okostányér, amely képi formában is szemléletesen bemutatja az ajánlott arányokat. Hasznos információk és receptek is találhatók oldalukon, a www.okostanyer.hu -n.

A mozgás a 4 fal között is folytatható, illetve sétálni vagy kocogni még a hűvös időben is lehet. Számos videó található, ami otthoni tornát mutat be. Mindenki választhat edzettségének, ízlésének megfelelően.  A Magyar Szabadidősport Szövetség oldalán a szépkorúak napi edzésprogramot találnak: https://masport.hu/mozgaselmeny-szenioroknak/

Irodánk Szülés utáni regeneráló tréninget kínál a frissen szült anyukáknak, hogy segítsük őket is az erőnlétük egészséges fejlesztésében.

Érdemes a mozgásra most a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektetni, mert a keringési és légzőrendszerre kifejtett pozitív hatása mellett a testsúly karbantartásban is kiemelkedő szerepe van. Mivel a mozgásterünk is beszűkült, a kilók is könnyebben gyarapodnak.

Sokat halljuk, hogy a krónikus betegségek nagy kockázatot jelentenek a koronavírus szempontjából. Elsőként mindenkinek a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek, valamint az immunhiányos állapotok juthatnak eszébe. Ne feledkezzünk meg egy másik krónikus betegségről és világméretű járványról, a felesleges kilókról sem. Igen, a WHO krónikus betegséggé nyilvánította az elhízást, hiszen a kategória minden kritériumának megfelel. A szervezet olyan állapota, ami számos vezető haláloki megbetegedés kialakulásához hozzájárul. Megfigyelték, hogy az elhízás is súlyos rizikót jelent a koronavírus lefolyását illetően. A pécsi tudományegyetem fiatal virológusa említette egy interjúban, hogy a zsírszövet is nagy mértékben tartalmaz olyan receptorokat, amihez a vírus kapcsolódni tud, így feltételezhetően vírusrezervoárként (tároló helyként) is működik.

Testsúlycsökkentő Facebook csoportunkba is várjuk a jelentkezőket, ahová kiselőadásokat töltöttünk fel, sokoldalúan körüljárjuk a túlsúly és az elhízás témakörét, a cselekvési irányokat.

Szülőakadémia csoportunkban a szülőknek, nagyszülőknek gyűjtünk össze érdekes anyagokat, nem csak a koronavírussal kapcsolatban.

Jelentkezés az EFI ingyenes programjaira

Szeretettel, odafigyeléssel sokat tehetünk családunk és önmagunk testi és lelki egészsége érdekében. Vészeljük át együtt a nehézségeket, jó egészséget kívánunk mindenkinek!

Huszárné Kürti Éva – Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda vezetője