Fontos különbségek az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A cukorbetegségeket alapvetően két nagy csoportba, az 1-es és 2-es típusba soroljuk.  Érdemes megemlítenünk a gesztációs, azaz a terhességi diabéteszt, amely az esetek nagy részében a várandósság után rendeződik.

Néhány szó a cukorról

A szőlőcukor (glükóz) egy egyszerű cukormolekula, amely a sejtjeink fő energiaforrása. A táplálékkal magunkhoz vett szénhidrát az emésztés során egyszerű cukrokra bomlik, majd a bélfalon keresztül a véráramba kerül. Testünk sejtjei a vérből veszik fel a működésükhöz szükséges cukrot. A glükóz magától nem tud bejutni a sejtekbe, ehhez van szüksége az inzulinra. Ezt elképzelhetjük úgy is, mintha az inzulin lenne a kulcs az ajtóhoz, amin át a cukor belép a sejtbe. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans szigeteinek (többféle sejtet tartalmazó jellegzetes sejtcsoportok) béta sejtjei termelik.

A szénhidrát – anyagcsere finom szabályozás alatt áll, így a vér cukorszintje is szűk határok között változik. (Az éhomi vércukorszint egészséges embernél 3,9 – 5,6 mmol/liter között van.)

Amikor a vércukorszint emelkedik, a májsejtek felveszik a vérből a cukrot és glikogén formájában raktározzák. (Kisebb mennyiségben az izmokban is található gyors energiaforrásként szolgáló glikogén.)

Csökkenő vércukorszint esetén a folyamat megfordul, a máj mobilizálja a glikogén készletét, és glükóz formájában a vérbe juttatja. A máj laktátból, glicerinből és aminosavakból maga is képes glükózt szintetizálni.

Cukorbetegség esetén ez a szabályozás felborul, és extrém mértékben megnőhet a vér cukorszintje, életveszélyes állapotot hozva létre. A sejtek nem tudják felvenni a cukrot, így a magas vércukorszint ellenére is éheznek. A magasabb, főként a tág határok között ingadozó vércukorszint károsítja az érfalat, a szövetek állapotát, rontja a szervi működést. Lényegében minden szervrendszerünkre káros hatással van, ezért alakulnak ki a cukorbetegség szövődményei.

A kétféle cukorbetegség számos jellemzőjében tér el egymástól. Az 1-es típusú cukorbetegség eredete ma sem teljesen tisztázott. Általában gyermekkorban jelentkezik, de az élet bármely szakaszában kialakulhat. Az autoimmun folyamat következtében a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei fokozatosan elpusztulnak, így egyre kevesebb inzulin áll a szervezet rendelkezésére.  A betegség nagyon gyorsan romlik. Jellemző tünete a magas vércukorszint miatt a folyamatos szomjúság. A nagy mennyiségű folyadékfogyasztás pedig gyakori vizeletürítéshez vezet. Jellemezheti fáradtság és gyors fogyás a sejtek éhezése miatt. Inzulinpótlás nélkül a betegség halálhoz vezet.

A 2-es típusú cukorbetegség alapja genetikai hajlam, amelyet azonban a helytelen életmód vált ki. Régen öregkori cukorbetegségnek hívták, mert szinte kizárólag időskorban jelentkezett. Megfigyelhető a családi halmozódás is. Sajnos, a nem megfelelő életmód, a rossz táplálkozási szokások, a mozgáshiány, a mindezek következtében egyre fiatalabb korban megjelenő, egyre nagyobb számban kialakuló elhízás oda vezettek, hogy manapság már kicsi gyerekeknél is kialakul a betegség.

Mivel a cukorbetegségek több mint 90%-a ebbe a típusba tartozik, így az életmód megváltoztatásával elkerülhető, vagy idős korig elodázható a kialakulása.

A cukorbetegség e típusára az a jellemző, hogy van inzulintermelés, azonban a sejtek nem reagálnak az inzulinhatásra;. úgynevezett rezisztenciát alakítanak ki az inzulinnal szemben, és nem tudják felvenni a vérből a cukrot. Olyan, mintha rossz kulccsal akarnánk a zárat kinyitni. A szervezet nagyon sokáig tudja a csökkent inzulinérzékenységet kompenzálni a nagyobb mennyiségű inzulin termelésével. Jellemző tehát, hogy nem csak a cukor, hanem az inzulin szintje is magas a vérben.  Mivel a folyamat lassan alakul ki, a tünetek sem feltűnőek. Sajnos, a magas vércukorszint azonban eközben is károsítja a szervezetet. Nagyon sokszor már a súlyos szövődmények kialakulása hívja fel a figyelmet a   betegségre. Az egészséges életmód mellett tehát nagyon fontos időnként laboratóriumi vérvizsgálattal ellenőrizni az éhomi vércukorszintet, főként, ha jelen van a családban a betegség.

Az alábbi teszt segítségével felmérheti, hogy Ön mennyire veszélyeztetett a II. típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából:

http://efi.szentendre.hu/wp-content/uploads/2020/07/2-es-t%C3%ADpus%C3%BA-diab%C3%A9tesz-kock%C3%A1zat-felm%C3%A9r%C3%A9s.pdf

További tájékoztató anyagok:

MACOSZ (Magyarországi Cukorbetegek Országos Szövetsége) tájékoztató kiadvány a cukorbetegségről:

https://rb.gy/dmhzci

Táplálkozás:

5 + 1 tipp cukorbetegeknek:

http://efi.szentendre.hu/index.php/2018/11/20/51-tipp-a-cukorbetegeknek/

Az egészséges táplálkozás irányelvei, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása:

http://www.okostanyer.hu/

 Forrás:

Az orvosi élettan tankönyve: Attila, Fonyó (2011) Medicina Könyvkiadó Zrt.

Magyar Diabetes Társaság oldala: https://www.doki.net/tarsasag/diabeteslaikus/info.aspx?sp=200

 

Kategória: Egészség