Beszéljünk a koleszterinről! - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható szteránvázas vegyület. A triglicerid mellett a vérzsírok másik csoportját alkotja. Laborvizsgálat után három értékével találkozhatunk: összkoleszterin, LDL és HDL koleszterin. De mit is jelentenek ezek a kifejezések? És mit érdemes tudni a koleszterinről általában?

A koleszterin számos funkciót lát el az emberi szervezetben. Egy részéhez táplálék útján jutunk, a nagyobbik hányadát a máj szintetizálja. A koleszterin részt vesz a sejtmembrán felépítésében, az epesavak egyik alkotója, valamint számos hormon előállításának kiindulási anyaga. Léte tehát nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, egy bizonyos szint felett azonban egészségkárosító hatása lehet. Nem véletlen, hogy egyre gyakrabban halljuk, hogy vigyázzunk a magas koleszterinszinttel.

A túl magas koleszterinszint ugyanis elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A vérben található koleszterin-felesleg ugyanis lerakódhat az érfalon. Ezzel elősegítheti az érfal elmerevedését, ami elősegíti a magas vérnyomás kialakulását, illetve érszűkületet, súlyosabb esetben pedig akár elzáródást is okozhat. Ezzel előidézve akár egy szívinfarktust vagy stroke-ot.

Itt érdemes megemlíteni a vérzsírok másik csoportját, a triglicerideket. Szerepük, hogy ellássák energiával a szervezetet. A koleszterinhez hasonlóan egy részét táplálékkal visszük be, a zsírok emésztése révén lényegében trigliceridet kapunk. Másik része a szervezetben szintetizálódik. A vérzsírokat érdemes komplex egységként kezelni; ha a magas koleszterinszinthez a magas trigliceridszint társul, az jelentősen növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

A koleszterinszint vizsgálat során három értéket figyelünk.

Elsőként az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterint. Az LDL egy fehérje, amely a koleszterint szállítja a májból a sejtekbe. Az LDL nagy része ezután visszakerül a májba, ám egy részét, a koleszterinnel együtt, a falósejtek az érfalba juttatják. Ez az érfalra lerakódott koleszterin okozhatja a fentebb említett szűkületet, illetve elzáródást. Emiatt is szokás az LDL-t „rossz koleszterinnek” nevezni, de a funkciójából is látszik, hogy a szervezetnek az LDL-re is szüksége van.

A második érték, amit figyelünk, a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) koleszterin, amely felveszi a sejtek által nem hasznosított koleszterint és visszaszállítja a májba, ahol az epével kiválasztódik. Mivel a lerakódott koleszterint is visszaszállítja, ezért szokták „jó koleszterinnek” hívni.

Végül az összekoleszterin érték: lényegében az LDL és HDL szint összessége. Az összes zsírszállító fehérje mennyiségét határozza meg. Az optimális célérték 5,0-5,2 mmol/l alatti érték. Efelett már növekszik a kockázata a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Mit tehetünk a koleszterinszint csökkentéséért?

Mivel a koleszterin egy része az elfogyasztott ételekből származik, ezért megfelelő táplálkozásunkkal már sokat segíthetünk. Koleszterint az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. Kifejezetten nagy mennyiségben például a belsőségek (máj), a tejföl, a tojássárgája vagy a tejszín.

Figyeljünk zsírbevitelünkre is, használjunk kevesebb zsiradékot ételeink elkészítéséhez vagy akár a kenyerünk megkenésére. Válasszunk alacsony zsírtartalmú termékeket, sovány felvágottakat, sovány húsrészeket (pl.: csirkehús, sertéscomb stb.) Próbáljunk ki zsírszegény ételkészítési technológiákat, mint például a sütőzacskóban sütés.

Fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt. Gyakran válasszunk halat és növényi olajokat. Az alkohol emeli a trigliceridszintet, így csak mértékletesen fogyasszuk.

A rendszeres testmozgásról se feledkezzünk meg!

Amennyiben életmódváltással nem sikerül lejjebb vinni a koleszterinszintet, szükséges lehet koleszterin-csökkentő gyógyszerekre, amelyek segítenek beállítani az optimális értéket. Ezek használatáról konzultáljon háziorvosával!

Tóth Eszter

Források:

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/koleszterinszint_csokkentes/cikkek/mikor_kell_aggodni_a_koleszterinszint_miatt/20120906151401?autorefreshed=1

https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6370/koleszterin-osszkoleszterin-hdlldl

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/triglicerid_mit_kell_tudni_rola/20150504144838?autorefreshed=1

Kategória: Egészség