Száraz november - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Megérkezett a november, a nyirkos szürkeség és a hideg eső hónapja. Mi mégis a száraz novemberről értekezünk ma: a november lehet ugyanis az önmegtartóztatás hónapja is. Cikkünkben körbejárjuk a kampányt, amely 30 napnyi alkoholmentességre bíztat.

Idén ötödik alkalommal rendezi meg Magyarországon a Száraz November nevezetű kampányt a Kék Pont alapítvány. A program célja, hogy segítse az embereket az alkoholfogyasztás csökkentésében és felhívja a figyelmet az alkohol okozta egészségügyi problémákra. Miként is teszi ezt? Nem kér mást, minthogy egy hónapon keresztül egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt. A cél nem az, hogy véglegesen letegyük a poharat, hanem hogy közelebb kerüljünk önmagunk és az alkohollal való viszonyunk megismeréséhez.

A kampány célcsoportjai az alacsony kockázatú fogyasztók. Azok tartoznak ebbe a csoportba, akik hetente többször fogyasztanak alkoholt, még akkor is, ha az adag csak egy-két pohár jóféle vörösbor vagy frissítő sör. Nekik adhat a legtöbbet az önmegtartóztatás, hiszen pontosan az ilyen ártalmatlannak tűnő szokások által válhatunk szinte észrevétlenül az alkohol rabjává. Persze nincs alsó küszöb: az egy hónapos kihívásra azokat is várják, akik hetente csak egyszer fogyasztanak alkoholt, de szívesen vetnék bele magukat egy önismereti utazásba.

A Kék Pont alapítvány nem titkolt célja, hogy minél több fiatalt bevonjon a kezdeményezésbe. Idén azonban a vírushelyzet okán nem csak az egyetemi éveiket élő fiatalság, hanem számos más korosztály is könnyebben nyúlt az alkoholhoz. Nem csoda: a folyamatos bizonytalanság, bezártság és magány ellensúlyozására egyszerű választásnak tűnik a folyékony öröm. Pedig pont ez az az időszak amikor a legnagyobb szükségünk van józan ítélőképességünkre, a megfelelő stresszkezelésre. Idén tehát talán még nagyobb a tét.

Mire számíthatunk?

Az indulás talán nehéz, hiszen lehet, hogy egy már kialakult szokástól kell megválnunk egyik napról a másikra. De pont ebben az időszakban tanulhatunk a legtöbbet. Vizsgáljuk meg hogyan reagáltunk saját tiltó szavunkra! Mérgesek lettünk? Erős szorongást élünk meg? Vagy megpróbáljuk elbagatellizálni az egészet, hiszen úgysincs semmi értelme egy ilyen rövid kihívásnak? Ezek a pillanatok azok, amikor ráismerhetünk az alkohol szerepére az életünkben. Minél nehezebben állunk ellen, annál fontosabb a kihívás teljesítése. Az első egy-két hét elteltével meglepetésként és sikerként érhet bennünket a felszabadultság érzése. Észrevesszük, hogy nem létfontosságú része a mindennapoknak a pohár borunk, hiszen anélkül is legalább ugyanolyan jól (ha nem jobban) tudjuk eltölteni szabadidőnket.

Komoly megpróbáltatás lehet egy-egy társas esemény is. Ezekből jelenlegi életmódunkban még kevesebb van, pont ezért lehet nagy a csábítás, hogy ezeken a ritka, kincseket érő pillanatokban kényeztessük magunkat egy pofa sörrel. Ilyenkor merül fel a kínzó kérdés is: mit fognak szólni a többiek? Nézzük meg! Nézzük meg hogyan tudunk kiállni magunkért és ellenállni a társas nyomásnak.

A Száraz November nem egy leszoktató program, inkább a szemléletformálásban segít. Azzal, hogy egy hónapig tartózkodunk az alkoholtól a testünk megpihen, az önismeretünk pedig szárnyal: egy hónap alatt tengernyi dolgot tudhatunk meg az alkohol életünkben betöltött szerepéről. Akár a fizikai, akár a mentális oldal jelent nagyobb motivációt, vágjunk bele és nézzük meg mi sül ki belőle! Mi, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is részt veszünk a kihívásban, hogy bizonyítsuk: együtt könnyebb!

További részletek a Kék Pont Alapítvány Facebook oldalán.

Fogarasi Beatrix, pszichológus

Kategória: Egészség