Az Élet Csodája Kiállítás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az élet első 9 hónapját bemutató képsorozat Leányfalun és Pócsmegyeren is bemutatkozott a települési egészségnapok keretében.

A kiállítás képeit a Jövője van alapítvány bocsájtotta az EFI rendelkezésére, amely a továbbiakban járási iskolákban, és az EFI irodában lesz megtekinthető.

Köszönjük az alapítvány kollégáinak az együttműködést!

Dr. Pázmány Annamária az alábbi gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást:

„Naponta 73 abortusz történik Magyarországon. És amikor tavasszal a járvány miatt leálltak a kórházak, a nem életmentő műtéteket nem, de az abortuszokat továbbra is elvégezték.

Sokan vitatják, hogy az élet a fogamzással kezdődik. Tudni kell, hogy a magzat már a várandósság tizedik hetében kész kis ember, összes szerveivel, dobogó kis szívével, kimutatható agy-hullámokkal sőt a védekezés képességével, hiszen tudjuk, hogy az életterébe betörő gyilkos eszköz elől menekülni próbál. A jog azonban nem ismeri el embernek a magzatot, ennek indoka, hogy nincs öntudata.  Ez felveti a kérdést, hogy hol kezdődik az élethez való jog, hiszen egyesek szerint bizonyos indokok miatt még a várandósság későbbi szakaszaiban is megölhető a magzat.

Hatalmas tévedés és pusztító filozófia az is, amely a női jogokat akarja az élet tiszteletének törvényével szembe állítani. A kérdés egy világraszóló és immár ideológiai vita közepébe került.

Tudjuk, hogy a nők 97%-a súlyos válsághelyzeten   megy át a döntés előtt, sőt gyakran egy életen át viseli a döntés következményeit.

Az egyéni krízishelyzetek megoldására az abortusszal szemben számos más lehetőség létezik. A bajba került leendő anyákat ezeknek a lehetőségeknek a szélesítésével kell segíteni és mindent, az élet védelmével egyet jelentő nemzeti fennmaradás szolgálatába állítani. Nem tehetünk okosabbat annál, mint amit a természet- s az ezzel egyet jelentő teremtés törvényei mondanak.

Miközben egy végzetes veszedelmet jelentő demográfiai gödörből kellene egész kontinensünknek kijutnia, a valóságos életet követni képtelen, de inkább azt nem akaró ideológiák hallatják hangjukat. A születésszám javítására tett kísérletek ellenében felszólalva elmentek a legképtelenebb határig, sőt azt át is lépték, amikor az ökológiai lábnyomok vizsgálata során arra a meggyőződésre jutottak, hogy a megszülető csecsemők jelentik az egyik leghatalmasabb veszedelmet, széndioxid termelésükkel. A teremtés rendje szerint az ökoszisztémának, amit meg akarnak védeni a gyermekkel szemben, az ember része és nem ellenfele. Ezért nem szabad a kettőt szembe fordítani egymással.

Ez a példa egymagában is mélyen el kellene gondolkodtasson minden józan ésszel bíró embert.

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Irodája a magzati élet állomásainak bemutatásával segíteni szeretne abban, hogy krízishelyzetben könnyebb legyen a pozitív döntés. Ahogy az életbe belépünk, ki is kell sajnos lépnünk belőle. Az élet végességéről szóló tényt tudomásul kell vennünk, ebben komoly segítség számunkra, hogy életünk e világi folytatása   a gyermek.

A kiállítás képeit nézegetve, próbálják magukban tudatosítani, hogy ma Magyarországon minden 4. gyermeket elvetetik. 1956 és 2017 között hazánkban 6 millió terhességmegszakítás történt, és 7 M gyermek született.

Az a látszólag csupán matematikai, demográfiai tény, hogy ha a születési számok vonatkozásában nem történik gyökeres – paradigmaváltás jellegű – fordulat akkor elfogyunk, kegyetlen valóság. Ugyanis így már középtávon olyan mértékű népességcsökkenés áll be, ahonnan nincs talpra állás, a folyamat már nem visszafordítható.

Az utóbbi évek családvédelmi intézkedései nyomán a trend lassú fordulása már érzékelhető, és annak ellenére, hogy a szülésképes korban levő nők száma jelentősen csökkent, a születési ráta javult 1,21-ről 1, 41-re, de a kívánatos 2,1 elérése még messze van. És ennek az útnak a gyermekvállalás és ezen belül az élet védelmének kérdése a középpontja, melyet gyermekkortól tanítani kell.  Tanítani a gyermekeket a felelős és kölcsönös szexualitásra. Tanítani a szülőket a gyerekekre. Az embereket egymásra. A társadalmat pedig arra, hogy mind egymásért felelős emberek vagyunk.”

Az alábbi kisfilm szintén a magzati fejlődést mutatja be, érdemes megnézni!