Vegyen napfürdőt egészségesen! - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Végre megérkezett a nyár, a korlátozások is enyhültek, nem csoda, hogy a jó idő kicsalja az embereket a szabadba.  A friss levegő, a napsütés és a természet közelsége üdítő a testnek és a léleknek egyaránt.

Sokan szeretik a vízi sportokat, az úszást, a strandolást. A mértéktartó napozás szép barna tónust ad a bőrnek, és segít feltölteni a D-vitamin raktárakat. Utóbbihoz a nyári időszakban, égövünkön napi 30 perc napozás is elegendő. Érdekesség, hogy az érzékenyebb, világosabb bőrű embereknek ehhez rövidebb időre van szüksége. A világosabb bőr kevesebb védő hatású pigmentet tartalmaz, így ezek kevésbé gátolják a napsugarak bejutását a bőrbe. A vitaminkészlet feltöltéséhez nem szükséges, hogy az egész testfelületet érje a napfény. Ha valaki kevésbé bírja a meleget, elegendő a lábak napoztatása.

A napozás áldásos hatásai mellett jól ismert veszélyeket is tartogat. Talán nincs is olyan ember, aki még soha nem szenvedett a napégés tüneteitől. Tudományos vizsgálatok igazolják a túlzott napozás bőrkárosító hatását. Ennek jelei lehetnek a korai ráncosodás, a szeplők és pigmentfoltok számának, méretének növekedése, valamint jelentősen növekszik a bőrrák kialakulásának kockázata is.

Fontos tudni, hogy a bőr nem felejt. Látszólag még egy súlyosabb leégés is maradéktalanul meggyógyul, azonban a hosszú távú hatása megmarad. Minden, ami a bőrt éri, kumulálódik, vagyis összeadódik az évek folyamán.

Néhány szabály betartásával, biztonsággal élvezhetjük a napfürdőzés áldásos hatásait:

  • A téli időszak után fontos a bőr fokozatos hozzászoktatása a napozáshoz. Tavasszal már nagyon erős az UV sugárzás, és rövid idő alatt le lehet égni. Érdemes rövid idővel kezdeni, majd fokozatosan egyre hosszabb időt tölteni a napon. Természetesen csak annyit, amennyit a bőr a leégés kockázata nélkül elvisel. Kerüljük a napon tartózkodást 11 és 15 óra között!
  • Érdemes az arc bőrére fokozottan figyelni, hiszen mindig fedetlen. Főként, akinek érzékeny a bőre, használjon fényvédő krémet akkor is, ha nem napozni indul. Szórt fényben is le lehet égni, akár egy hétköznapi séta vagy egy játszótéri program során.
  • Egyre több olyan arcápoló termék kerül forgalomba, amely tartalmaz fényvédőt. Az ilyen krémek előnye, hogy kifejezetten az arcbőr igényeire lettek kifejlesztve, így az érzékenyebb bőrűek is nyugodtan használhatják, nem kell tartaniuk tőle, hogy ront az arcbőr állapotán. Több kozmetikai márka már kifejezetten a férfiak számára is készít arcápoló termékeket.
  • Ne feledkezzünk meg a szem védelméről sem. Fontos tudni, hogy egy rossz minőségű napszemüveg többet árthat, mint használ. A pupilla erős fényben összeszűkül, szabályozva a beeső fény mennyiségét. Az olyan napszemüveg, ami nem rendelkezik UV szűrővel, csak sötétít, szabad utat enged a káros sugaraknak a tágabb pupillán keresztül. Érdemes tehát megbízható helyen vásárolni, szemünk épsége megéri a ráfordítást.
  • Használjunk a bőrünk érzékenységének megfelelő, megbízható minőségű fényvédő krémet. Ha bizonytalanok vagyunk a márkában, érdemes a gyógyszertárban vásárolni, vagy bőrgyógyász véleményét kérni. A választásnál fontos szempont, hogy mind az UVA, mind az UVB sugárzás ellen védelmet nyújtson.
  • A gyermekek bőre érzékenyebb, vásároljunk számukra kifejlesztett termékeket. Amikor nem pancsolnak, érdemes félárnyékba vonulni velük. Főként a kicsi babák testét védhetjük könnyű kelmékkel, kendővel is.
  • Akinek sok szeplője vagy anyajegye van – ez nem csak fehér bőrűeknél fordul elő – mindenképpen használjon magasabb faktorszámú fényvédőt, és ellenőriztesse a bőrét rendszeresen bőrgyógyász szakorvossal.
  • Az anyajegyek és bőrelváltozások időnkénti ellenőrzése mindenki számára ajánlott. Emellett fontos az önmegfigyelés is, hiszen mindenki önmagát ismeri a legjobban. Bármilyen kis elváltozást észlelünk színben, érzésben, méretben, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Az esetek nagy részében ez ártalmatlan elváltozásnak bizonyulhat, de ennek megítélése a szakorvos feladata.

Egy kis odafigyeléssel sokat tehet önmaga és családja egészségéért! Önfeledt időtöltést és kellemes nyarat kívánunk!

Huszárné Kürti Éva

Kategória: Életmód