Diákoknak a kiszáradás veszélyeiről - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Mit jelent a kiszáradás? 

Amikor meleged van, és sokat izzadsz, előbb-utóbb szomjas leszel. Ekkor már a szervezeted azt jelzi, hogy folyadékra van szüksége. A szomjúság a kiszáradás korai jele lehet. Ez azt jelenti, hogy a testben nincs elegendő víz a megfelelő működéshez.

Az ember vízivással juttatja be szervezetébe a kellő mennyiségű folyadékot. Vízveszteséget okoz, ha izzadsz, vizeletet ürítesz (pisilsz), ha hasmenésed van. Folyamatosan kis mennyiségű vizet veszítesz légzéssel is.

Testünknek vízre van szüksége a megfelelő működéshez. Általában a vizet könnyen pótolhatod, amikor megfelelő mennyiségű hűs vizet iszol, (nem jéghideget)! Ha nem pótolod a vizet, amit a test elveszített, akkor akár meg is betegedhetsz. Ha túl sokáig van a tested a szükséges vízmennyiség nélkül, akkor a súlyos kiszáradás tünetei miatt akár kórházi kezelésre is szorulhatsz.

Mi okozza a kiszáradást?

A gyerekek sokszor kiszáradnak, amikor nagyon belefelejtkeznek a játékba és a szórakozásba. Biztosan voltál már nagyon megizzadva,  kivörösödött arccal, amikor önfeledten játszottál. Ez gyakran előfordul, amikor nyári nagy melegben és a szabadban játszol, de  naptól védett helyen is előfordulhat, például ha kosárlabdázol egy tornateremben.

A gyerekek akkor is kiszáradhatnak, ha betegek. Ha például gyomorvírus támad meg, akkor hányingered vagy hasmenésed lehet, esetleg mindkettő. Ezen felül valószínűleg nem érzed magad éhesnek és szomjasnak.

Ha beteg vagy és fáj a torkod, nehéz lehet lenyelni az ételt vagy italt. Ha lázad van, a tested folyadékot veszít, mert a víz elpárolog a bőrödön keresztül: azért, hogy lehűtse a testedet. Ezért mondják a szüleid, hogy sok folyadékot kell inni, ha beteg vagy.

Melyek a dehidráció (kiszáradás) jelei?

A szomjúság a legfőbb jel, de ha már további tüneteket érzel magadon, akkor azonnal folyadékra van szűkséged. Ezek lehetnek:

  • fejfájás, szédülés vagy fáradtság,
  • gyors, szapora szívverés,
  • száraz ajkak és száj.

A kiszáradás másik jele, hogy egyre ritkábban és egyre kevesebbet pisilsz, a vizelet sötét vagy erős szagú (az egészséges vizelet általában halványsárga színű).

Mit kellene tennem, ha ezeket veszem észre magamon?

Mindenképpen próbáld meg a kiszáradást elkerülni. Ha szabadba mész játszani, jó ötlet vizet inni a játék előtt, közben és után, főleg, ha nagyon nagy a meleg. A dehidráció együtt járhat egyéb, hőséggel összefüggő betegségekkel, például hőgutával, ami nagyon súlyos kórkép.

Szóval napi nyolc pohár vizet kell inni? Nem, ez így nem igaz, de annyit kell inni, hogy ne legyél szomjas. Persze nem baj, ha ez néha előfordul, például, ha edzel. Ezenkívül okosan kell öltözködni, nyáron, a melegben hordjál laza, szellős ruhákat, amelyek hűtik a tested. A déli, legmelegebb órákban ajánlatos behúzódni a lakásba vagy legalább árnyékban tartózkodni.

Ha beteg vagy, igyál kis kortyonként, például vizet vagy hígított gyümölcslevet, még akkor is, ha nem vagy szomjas.  Az élelmiszerek, például a gyümölcsök és zöldségek is sok vizet tartalmaznak, de ha nem érzed jól magad, akkor valószínűleg gyümölcsöt sem kívánsz enni.

Kerüld a szénsavas és más cukros italokat, például a dobozos, készen kapható gyümölcsleveket, limonádékat és a jeges teákat. Ezekben az italokban sok olyan cukor van, amelyre a testnek nincs szüksége. Némelyik koffeint is tartalmaz, amitől sokkal többet kell pisilni. Vagyis azt mondja a testednek, hogy szabadulj meg a folyadéktól. Mint már tudod, ez pont ellentétes azzal, amit tenned kell, ha kiszáradtál!

Mikor lehet szükségem orvosra?

A legtöbb kiszáradás otthon kezelhető. De néha ez már nem elég ahhoz, hogy jobban érezd magad. Lehet, hogy orvosra vagy sürgősségi ellátásra van szükséged, főleg, ha a hőséggel összefüggő rosszulléttől szenvedsz, vagy ha valamilyen vírus okozta hányásos, hasmenéses betegséged van, amely nem fog magától elmúlni. Természetesen ezt magad nem döntheted el, de a szüleid segítségével meg fog oldódni a helyzet.

A jó hír az, hogy ha kórházba kerülsz, akkor a kezelés során kapsz egy intravénás (IV) infúziót, amellyel gyorsan folyadékot juttatnak a testedbe. Az IV infúzió egy speciális vékony cső, amelyet közvetlenül a vénádba vezetnek, tehát a folyadék azonnal oda kerül, ahol a testnek leginkább szüksége van rá. Lehet, hogy kissé kényelmetlen, de nagyon sokat segít, és rövidesen jobban fogod érezni magad.

Forrás: kidshealth.org

Készítette: Szőkéné Szabó Csilla, iskolavédőnő