Hogyan ne legyen még nagyobb teher a leszokás? - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A dohányzásról való leszokást nem kell, hogy szükségszerűen kísérje a hízás. A leszoktató programok mellett kínált testtömeg-kontrollt támogató tanácsadások a leszokás sikere mellett a testtömeg karbantartásában is hatékonynak bizonyulnak.

A dohányzásról leszokás egyik ismert következménye a súlygyarapodás. Akik híznak, azok sikeresebben leszoknak, míg ha valaki éhes, nagyobb a dohányzás iránti hajtóerő.   Klinikai vizsgálatok eredménye igazolja azt, hogy a dohányzás abbahagyását követő egy év alatt átlagosan 4-5 kilogrammos hízás következik be – hacsak nem történik diétás tanácsadás a leszokóknál. A cigarettát letevők 13 %-a akár több mint 10 kilogrammot is hízhat.

A leszokással járó súlygyarapodás magyarázhatja azt, hogy miért nő meg 73 %-kal a 2-es típusú diabétesz és 30 %-kal a hipertónia előfordulási gyakorisága a dohányzásról való leszokást követő években. Lényeges az is, hogy sok dohányzó a hízástól való félelem miatt nem kezd bele a leszokásba.

Nagy-britanniai kutatók azt vizsgálták, hogy a dohányzásról leszoktató nemzeti programok mellett kínált, testtömeg-menedzselésben segítő programok miként hatnak a cigarettáról való leszokás eredményességére és a leszokási folyamattal járó testtömeg-változásra.

A táplálkozási tanácsadás segít a leszokásban és a testtömeg-kontrollban is

A táplálkozási tanácsadás eredményességét igazolja az, hogy 4 hét elteltével a táplálkozásukra vonatkozóan is „kezelteknél” 1,2 kilogrammal volt kevesebb az átlagos súlyváltozás, mint a pusztán leszoktató programban részesülőknél. A különbség még kifejezettebbé vált a 12. hétre, amikorra a kezelt csoportban átlagosan 2,3 kilogrammal (4,4-0,1; 95 % CI) kisebb súlyváltozás következett be, mint a kontroll ágon (ld. 1. táblázat).

  1. táblázat: A dohányzásról leszokók körében tapasztalt testtömeg-változás (+: hízás, -: fogyás).
Idő Kontroll („csak” leszoktató program) Kezelt (leszoktató és diétás program) Különbség a két ág között
4. hét +0,7 kg -0,7 kg -1,2 kg
12. hét +2,0 kg -1,3 kg -2,3 kg
26. hét +2,3 kg -0,9 kg -3,1 kg

A leszokók aránya magasabbnak adódott azok körében, akiknél a testtömegmenedzselésre is hangsúlyt fektettek. A 4. héten a táplálkozásukra vonatkozóan is tanácsokat kapóknál a leszokási ráta 38 % volt, szemben a kontroll ágon tapasztalt 34 %-kal. Az aránybeli különbség a 12. hétre is megmaradt: ekkorra az absztinensek aránya 32 %-ot ért el a diétás tanácsadásban is részesülőknél, míg a kontroll személyeknél ez az arány mindössze 21 % volt.

A dohányzásról leszokók elvonási tüneteinek a súlyosságát értékelő   kérdőíves mérés  alapján is kedvezőnek bizonyult a táplálkozási tanácsadás: a cigaretta utáni sóvárgás  jelentősebb mértékben csökkent   azoknál, akik dupla programban vettek részt. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a táplálkozási tanácsadás nem járt olyan szigorításokkal és megszorításokkal, amelyek következtében a diétás tanácsokat követők nagyobb fokú éhséggel küzdöttek volna, mint a kontroll ágba tartozók.

Aki nem kövér, az nem motivált a programban való részvételre

Fény derült arra is, hogy elsősorban kik azok a személyek, akik érdekeltek egy testtömeg-kontroll tanácsadással kombinált dohányzásról leszoktató programban. Elsősorban azok jelentkeznek a programra és vesznek részt abban, akik már a leszokás kezdetén is elhízottak. A résztvevők között 53 % volt az elhízottak aránya, míg a programot elutasítók körében mindössze 1 % volt az elhízottak aránya.

A nem elhízottakat, hiába ismert számukra a leszokással párhuzamosan jelentkező elhízásveszély, nem érdekli a leszoktató program melletti testsúly-kontroll program. A programban résztvevők mindössze 12 %-a volt normál testtömegű a vizsgálat kezdetén, míg a kettős programban való részvételt elutasítók között 58 % volt az arányuk.

Forrás: MedicalOnline

Kategória: Dohányzás