Európai Elhízás Ellenes Világnap május 22. - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája. Ezt Európában járványnak tekintik és nem elég róla beszélni. Az európai elhízás napja (European Obesity Day, EOD) összehozza az embereket, hogy felhívják a figyelmet a problémára , hogy  növeljék az elhízásról és a sok más betegségről szóló ismereteiket. Támogatásunkkal segíthetünk az elhízás megelőzésének és kezelésének javításában, végső soron javítva az élők egészségét és életminőségét.

Az őszi  Európai Elhízás Ellenes Világnapot kivételesen május 22-én tartják meg, amely ismét alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a figyelmet és beszéljünk az egészséges táplálkozás fontosságáról. Miért tesszük mindezt? Mert hazánk európai , de világszinten is élen jár mind a felnőtt,  mind a gyermekkori elhízás területén.

A túlsúlyt sokszor ráfogjuk a genetikai tényezőkre ezzel nyugtatva magunkat, hiszen már esetleg szüleink és nagyszüleink is ezzel a problémával küzdöttek. Azonban a legtöbb esetben az elhízásunk hátterében a helytelen, rostszegény táplálkozás, folyadékbeviteli szokások és a mozgásszegény életmód áll. Ezeken túl az elmúlt hetekben, hónapokban megváltoztak a „megszokott” élethelyzeteink és ez sem könnyítette meg a családok és egyedül lévők helyzetét az étkezések tekintetében sem. A stressz, a hosszabb – emberi kapcsolatok nélküli – egyedüllét, pszichikai terhek könnyen okozhattak és okoznak túlevést, bánatevést.

Szerencsére a mai napra közösen elértük azt, hogy a COVID-19 járvány kapcsán bevezetett korlátozások enyhítésre kerültek, így újra lépésről lépésre folytathatjuk az életünket. Az élet újra megnyílik körülöttünk és ahogy ezt meg teszi, ugyanazon egymást követő apró lépésekkel változtassunk mi is a saját egészségünk megőrzését előtérbe helyezve. Hiszen ha minden nap csak egy, új,  egészségesebb alapanyagot vezetünk be az étkezéseinkbe, vagy egy pohárral több vizet iszunk,  az már egy hét alatt is pozitív változást indíthat el a szervezetünkben. Gondoljunk bele mit is jelent ez akár egy hónap alatt!

Miért fontosak ezek a változások? Mert a túlsúly és az elhízás gyakran társul szív és érrendszeri betegségekkel, növeli a stroke kockázatát, a 2-es típusú cukorbetegség és mozgásszervi betegségek kialakulását. Továbbá okozati tényezője lehet a rák, sőt a meddőség kialakulásának. Mindezek mellett az elhízás és a túlsúly okozta a pszicho-szociális zavarok is megfigyelhetők.

Legyen ez a nap, a mi napunk, változtassunk és tegyünk egy lépést az egészségünkért! Törekedjünk helyes táplálkozásra és ezáltal a betegségek megelőzésére. Ehhez megfelelő iránymutatást és segítséget ad gyermekek és felnőtteknek is a hazai viszonylatokra kidolgozott táplálkozási ajánlás az OKOSTÁNYÉR. A „programot” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki szakmai szervezetekkel és intézményekkel együttműködve. A mindenki számára elérhető honlapon (www.okostanyer.hu) útmutatást találunk az egészséges táplálkozásra, az elfogyasztott ételek mennyiségére valamint az adag nagyságára.

Miháldy Kinga

dietetikus

Kategória: Súlykontroll