Bevásárlási "jó tanácsok" mindennapjainkra - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, hogyan tudjuk egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni bevásárlásainkat. A legfontosabb, hogy azt tudatosítsuk magunkban, hogy felelős és átgondolt magatartásunkkal nagyon sokat tehetünk önmagunk, szeretteink és egymás egészségének a megőrzéséért.

Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot osztunk meg, amelyekkel reméljük támogatni és segíteni tudjuk Önöket a mindennapokban.

Átgondoltság: Ne menjünk naponta vásárolni, gondolkozzunk előre, hogy mit szeretnénk enni, főzni és bevásárló listával készülve induljunk el. Így rövidebb idő alatt és hatékonyabban tudjuk végezni a beszerzést valamint több napra előre tudunk gondoskodni szeretteink ellátásáról.

Időtakarékosság: Vásárláskor vehetünk mélyhűtött zöldségeket és gyümölcsöket a tervezett felhasználásra.

Frissesség: Vásároljunk bátran idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöket, ne mellőzzük őket a napi étrendből. Fontos, azonban hogy először ezeket használjunk fel és csak utána a mélyhűtött társaikat.

Tárolás: Száraz árukból pl: tésztafélék, rizs, liszt nem szükséges nagyobb mennyiséget tartalékolnunk. Mert a helytelen tárolás és helyszűke miatt minőségromlásnak tesszük ki a termékeket és megeshet, hogy a végén molyosodás vagy egyéb károsodás miatt fogyasztásra alkalmatlanná válik. A földes árukat, mint pl. burgonya, répafélék, cékla stb. otthon hűvös helyen tároljuk.

Felhasználás: Tejtermékekből is vásárolhatunk, több napra azonban kövessük a fogyaszthatósági időt és a rövidebb lejáratúakat fogyasszuk el használjuk fel előbb.

Fontos!  A boltok ellátása a tapasztalatok szerint folyamatos ezért lényeges, hogy átgondoltan vásároljuk.

Az együtt töltött idő minden pillanatban fontos, így akár ezeket a napokat kihasználhatjuk a gyerekekkel kreatív főzésre. Természetesen nem kell egész nap a konyhában lennünk, de például tervezhetünk közösen akár étlapot is rajzos formában és bevonhatjuk őket az általuk tervezett étrend elkészítésére. Így azt is láthatják és megtanulhatják, hogy egy – egy alapanyagból mennyi ízletes ételt lehet elkészíteni. Például:

 • Kelkáposzta tökéletes főzeléknek, ízletes rakott káposztának vagy éppen
 • Karfiolból főzhetünk levest, egy kis tejszín hozzáadásával krémlevest, rakott ételt, készíthetjük morzsásan (lengyel módra) besamellel, esetleg rántva.
 • Cukkiniból is készíthetünk krémleves töltött, rakott cukkinit, cukkini lecsót amelyet kedvünk és ízlésünk szerint tálalhatunk rizzsel, tojással vagy hússal.
 • Ha a friss gyümölcseink úgy érezzük már kevésbé kívánatosak, akkor ideje van annak, hogy smootyt, turmixot, kompótot, mártást, öntetet, pitét vagy muffint varázsoljunk belőlük.
 • Amennyiben egy nagyobb adag  pörköltet főztünk, meg is felezhetjük, hogy másnapra már az ebédünk alapjául szolgáljon és a megmaradt adagból  –   Mit is készíthetünk belőle? – feltétet főzelék mellé,  rizses húsnak, tarhonyáshúsnak, gulyásnak vagy gulyáslevesnek, székelykáposztának, ha tejfölt adunk hozzá, akkor paprikásnak, vagy rakott étel tölteléként, esetleg hortobágyi palacsintának.

Reméljük, rövid cikkünkkel hozzá tudunk járulni a bevásárlási és konyhai teendők megkönnyítéséhez.

Kérjük, amennyiben észrevétele vagy kérdése van jelezze azt felénk.

 És további információk ,  prevenciós tanács a  jelenlegi vészhelyzetben :

 • Ha tömeget lát inkább kerülje el !
 • Lehetőleg távol álljon a többi vásárlótól !
 • Kesztyűben, vagy nylon zacskóval a kezén fogja meg a bevásárlókocsit !
 • Minél kevesebb ideig tartózkodjon a zárt terű üzletekben !
 • Otthonába érve a legelső a szappanos kézmosás, fertőtlenítés és arcmosás !
 • A vásárolt árut mindenképpen tisztítsa meg !
 • Zöldségeket, gyümölcsöket a szokottnál többször mossa meg !

 Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Miháldy Kinga

dietetikus