Fontos tudnivalók a HPV-ről - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A HPV a humánpapillomavírusrövidítése. Mint a neve is jelzi, egy vírusról van szó, amelynek több mint 100 alfaja létezik. 

Leggyakrabban a méhnyakrákkal összefüggésben találkozunk vele. Talán kevesebben tudják, hogy hüvelyrákot, szeméremtesti és végbélnyílás környéki rákos megbetegedéseket is okozhat. Újabban a szájüregi rákokkal kapcsolatban is vizsgálják a szerepét. 

Fontos tudni, hogy a HPV nem minden alfaja rákkeltő. Vannak olyanok, amelyek nemi szervi szemölcsöket okoznak, ezek nagyon fertőzők és rendkívül könnyen szaporodnak. Ilyen a HPV 6 és 11, amelyek a szemölcsök 90%-ért felelősek. A 9 komponensű védőoltás ezek ellen is aktív védelmet nyújt. A nemi szervi szemölcsök esztétikai szempontból sem kívánatosak, és sok kellemetlenséget okoznak. A bőr és nemigyógyászok, valamint a nőgyógyászok is foglalkoznak eltávolításukkal. 

A rákkeltő fajok között ismertek nagy kockázatú, és kevésbé veszélyes törzsek. A fertőzés alapvetően nemi kontaktus útján terjed, és az esetek zömében az immunrendszer legyőzi, tehát magától meggyógyul. Kutatások szerint a szexuális életet élő nők kb. 80%-a átesik a fertőzésen, anélkül, hogy tudna róla. Sajnos a fertőzések 10%-ában azonban kóros szövetelváltozások indulnak el, és kialakul a méhnyakrák. 

 Megoldás a védőoltás?

A legkorszerűbb védőoltás 9 HPV típus (a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) ellen alakít ki védettséget. Védelmet nyújt tehát a rák szempontjából legnagyobb kockázatú (16 és 18) alfajok, további 5 nagy kockázatú HPV, valamint a nemi szemölcsök közel 90%-ért felelős HPV 6 és 11 ellen. 

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban (a nemi élet megkezdése előtt) részesülnek védőoltásban. 

A 2018/2019-es tanév óta a legkorszerűbb, 9 komponensű oltóanyagot igényelhetik a szülők a 7. évfolyamba járó leányaik számára. 

Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t), melyekből kialakított vírus-szerű partikulák „megtanítják” az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. 

A védőoltás a már kialakult fertőzést nem gyógyítja, de a többi HPV faj ellen védelmet nyújt. 

A védőoltás a leggyakoribb és legveszélyesebb fajták ellen véd, de kis százalékban az oltás mellett is kialakulhat rákos elváltozás.  A védőoltás és a rendszeres méhnyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védekezést a méhnyakrák ellen. 

Minden 25 éven felüli nő számára javasolt, hogy rendszeresen vegyen részt méhnyakszűrésen akkor is, ha HPV elleni védőoltásban részesült.

25 éves kor alatt is sok a fertőzés, de ezek nagyrésze spontán gyógyul. A hosszan fennálló fertőzések is csak évek alatt fajulnak el, az ajánlásokba ezért nem került évenként javasolt rákszűrés. Fontos azonban kiemelni, hogy a korán megkezdett szexuális élet kezdetétől 25 éves korig olyan hosszú idő eltelhet, hogy korábban is érdemes a szűrővizsgálatot megcsináltatni. 

A nőgyógyászati méhnyakrák szűrés a szöveti képet vizsgálja. Kóros elváltozás esetén támogatott a HPV meghatározása. 

Magánlaboratóriumokbanlehetőség van azotthon levett minta HPV vizsgálatára. Amennyiben nagy kockázatú törzset találnak, lehetőség van ugyanabból a mintából egy költségesebb kiegészítő vizsgálat elvégzésére is. Ez azt mutatja ki, hogy sejtszinten elindultak-e rák irányába mutató kóros folyamatok. 

Fontos felhívnunk a fiatalok figyelmét is a nemi úton terjedő fertőzésekre (STD= Sexually Transmitted Diseases), és a felelős szexualitás fontosságára. A HPV fertőzés kockázatát a tartós párkapcsolat és az óvszer használata ugyan nem akadályozza meg 100%-ban, de jelentős mértékben csökkenti. 

 Forrás:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hpv_2018/hpv_tajekoztato_2018.html

https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/gardasil-9-epar-summary-public_hu.pdf

 Huszárné Kürti Éva