Gerinctornára mindenkinek szüksége van - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az emberi gerincoszlop a természetes mozgásokhoz alkalmazkodott a törzsfejlődés folyamán. A csigolyák közötti porckorongok rugalmassá teszik a gerincet, és tompítják a rázkódásokat, amelyek a testet érik. Ezek a korong alakú porcok diffúzió útján jutnak tápanyaghoz. Lényegében úgy működnek, mint a szivacs. Amikor mozgunk, akkor a terhelés hatására kissé összenyomódnak, majd újra felveszik eredeti alakjukat. Ilyenkor szívják meg magukat a környezetükben lévő folyadékkal, biztosítva a tápanyagellátást és a rugalmasság megőrzését. A gerinc természetes S alakja szintén, mint egy finom rugó, segít egyenletesen elosztani a terhelést. A több rétegben elhelyezkedő izomzat munkája és a gerinc hosszán végighúzódó szalagrendszer szintén hozzájárul a stabilitáshoz. A gerincproblémákat tehát nem az okozza, hogy két lábra álltunk, hiszen a test ehhez tökéletesen alkalmazkodott. A problémák ott kezdődnek, amikor egyre többet ülünk, vagy hosszasan állunk egyhelyben, és mindezt helytelen mozgással is tetézzük.

Az említett S alakot a gerinc álló helyzetben veszi fel. Ilyenkor jut egyenletes terhelés a porckorongokra, a csigolyákra és a gerincet stabilizáló számos mély, és felszínes izomra. Ülés közben a medence hátrabillen, amit a fölötte lévő gerincszakasz kiegyenesedése követ. A csigolyák elülső része közelebb kerül egymáshoz, a porckorongok elülső része összenyomódik, belső kocsonyás részük pedig hátrafelé préselődik. Ha kellően hosszú ideig éri ez az egyenetlen terhelés, először porckorong kiboltosulás, majd porckorongsérv alakulhat ki.

A háti szakasz is görbülni kezd, a vállak előre esnek, a fej súlyközéppontja pedig előrébb kerül a gerinc vonalánál. A nyaki csigolyák ilyenkor nem egymás fölött, hanem egymáson elcsúszva helyezkednek el. A nyaki görbület kiegyenesedik, és a nyaki porckorongok egyenetlen terhelése előbb vagy utóbb ezen a szakaszon is sérv kialakulásához vezethet.

Amennyiben hosszú órákat töltünk ebben a pozícióban, a struktúra elkezd ehhez idomulni. Az izomzat erőegyensúlya megbomlik.  Néhány izomcsoport megnyúlik, elgyengül, más területek pedig megrövidülnek, túlzottan feszessé válhatnak. Ennek köszönhető, hogy a testtartás is megváltozik. Már álló helyzetben sem veszi fel a gerinc a természetes S alakját, így nem tudja maradéktalanul betölteni a funkcióját. Fokozódik az izomegyensúly aránytalansága, amely visszahat a porckorongokra, a csigolyákra és a test többi ízületére.

Ülő életmódunk tehát szükségessé teszi, hogy megfelelő mozgással kompenzáljuk ezeket a káros hatásokat. Nem mindegy azonban, hogy milyen mozgást végzünk. Nagyon fontos, hogy képzett szakember adjon tanácsot, mert nem megfelelő edzésmunkával még ronthatunk is a helyzeten. Tudatosan kell a megrövidült izmokat nyújtani, a gyengébb területet erősíteni, figyelve az izomcsoportok egyenletes és megfelelő arányú terhelésére, a gyakorlatok pontos végrehajtására, egyéni szempontok figyelembevételével.

Az Egészségfejlesztési Iroda gyógytornász segítségével összeállított egy tartásjavító gerinctorna videósorozatot. A felvétel diákoknak készült, de bárki számára jól használható. A kisvideókat érdemes először egyenként elvégezni, és elsajátítani a pontos kivitelezést. Később a gyakorlatok egy alkalommal is végrehajthatók, körülbelül 1 óra időtartamban. A gyakorlatok egymásra épülnek, a kiegyensúlyozott terhelés és izomegyensúly érdekében mindegyik elvégzendő. Egy-egy gyakorlat kihagyható, de teljes videó nem, és a sorrendet is fontos megtartani.

A videók itt érhetők el:

https://www.youtube.com/watch?v=u4wgg2UnT4s&list=PLMfSS863uSHP2YT3QVlwHcnw6J4HpQAEG

Huszárné Kürti Éva – preventív gerinctréner

Kategória: Cikkek