Likopin és a paradicsom - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A likopin a karotionidok családjába tartozó festékanyag, jellemzően a piros színű zöldségekben, gyümölcsökben található. De miért is fontos? Több statisztikai adat és kutatás is alátámasztotta az évek során a likopin daganatos megbetegedésekkel szemben mutatott megelőző hatását. Érdemes tehát likopinban gazdag élelmiszereket fogyasztanunk. Mit érdemes még tudni erről a fontos vegyületről?

Miben található a likopin?

A likopin más karotionidokhoz hasonlóan kizárólag növényi eredetű táplálékokban található. Legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmazza, de jelen van a görögdinnyében és csipkebogyóban is. A grapefruit és vérnarancs rózsaszín színét is a likopin adja. Érdekesség, hogy a paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával folyamatosan nő, tehát minél érettebb a paradicsom annál több likopint tartalmaz.

Mint tudjuk a vitaminok többsége különböző feldolgozó műveletek (pl.: főzés, szeletelés) hatására könnyen lebomlik, kevesebb szívódik fel belőlük. Ezzel szemben kutatások bizonyították, hogy a likopin feldolgozás után nagyobb hatékonysággal szívódik fel. Érdemes tehát a paradicsomot nem csak nyers állapotban, hanem különböző ételekben is fogyasztani pl. paradicsomleves, paradicsomszósz.

A likopin hatásai

A likopin jótékony hatásait erős antioxidáns hatásának tulajdonítják.

Bizonyított kedvező hatása elsősorban a szív és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatos megbetegedések megelőzésében van. A legbiztosabb megfigyelést a prosztatarák esetében tapasztaltak, de jó eredményeket mutatott az emlőrák megelőzésében is.

Emellett a bőr egészségében is szerepet játszik, segíti a ráncosodás elkerülését és az idő előtti öregedést. Egyes kutatások szerint napozáskor a bőr likopin tartalma az első védelmi vonal a napsugár energiájával szemben.

A magyar konyha és a paradicsom

Hazánkban a paradicsomos ételek ugyanúgy jelen vannak, mint egyes mediterrán országokéban. Gondoljunk a klasszikus ételekre, mint a töltött paprika, paradicsomos káposzta vagy a paradicsomleves.

Azonban a legtöbb háztartásban a paradicsomos ételek kötelező velejárója a cukor. A fenti, példának hozott ételekhez a legtöbben az édeskés ízt társítják. Ettől nem kell feltétlenül tiltó listára kerülniük, viszont jó ötlet lehet kipróbálni új ízeket, a cukor helyett például zöldfűszerekkel ízesíteni a paradicsomos ételeket. Jó inspiráló lehet például az olasz konyha, ahol a paradicsomos ételeket jellemzően bazsalikommal és fokhagymával készítik.

A másik rossz szokás, ami elő szokott fordulni, különösen az olaszos ételek elkészítésénél, hogy a saját készítésű paradicsomszószt a boltban vett félkész étellel helyettesítjük vagy paradicsomszósz helyett ketchupot adunk az ételhez.

Az előbbi változat még nem hiba, de ebben az esetben érdemes az étel só tartalmára odafigyelni, ugyanis a készen vett szószokban általában már van hozzáadott só. Csak kóstolás után ízesítsük az ételt!

A ketchup használatával ugyanaz a probléma, mint a klasszikus paradicsomos ételekkel, sok hozzáadott cukrot tartalmaz, amely a fűszeres ételnek édes ízt kölcsönöz.

Ne féljünk a paradicsomszósz elkészítésétől! A paradicsomokat forró vízbe helyezzük (elég 2-3 perc), ami után könnyen megszabadíthatjuk a héjától. Ezután eltávolítjuk a magokat, a gyümölcs húsát és levét sóval, borssal, bazsalikommal botmixerrel összekeverjük. Ezzel el is készült a finom házi paradicsomszósz.

Tóth Eszter

Források:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/likopin?autorefreshed=1

https://szie.hu/file/tti/archivum/PR_Katalin_ertekezes.pdf